Blir det omelett for all framtid?

Moa Myklebust (myklebust@human.no)
12 Dec 97 17:40:26 +0000

Blir det omelett for all framtid?
19:03 12-12-97

Fint om dette tas inn i KK-forum. Jeg har ikke selv Internett, men kan sende og få E-post. Hyggelig hvis noen evt. vil sende sitt innlegg til meg, adresse: "myklebust@human.no".
Hilsen Moa Myklebust, 12.12.97.
-----------------

BLIR DET OMELETT FOR ALL FRAMTID? Av Moa Myklebust

Mandag 24. november sukket nok mange lettet da vi leste at AKP vil "selge seg" ned til 49 % av aksjekapitalen.
Samme dag, ironisk nok, resonnerer Jan Myrdal over mål og midler i 2. verdenskrig og i Beijing 1989. Artikkelen lokket med analyse av fare for Stillehavskrig etter studentoppstanden - det ble med reklamen. Myrdal avrunder med å spørre om hærens aksjon var nødvendig. Det blir uhyggelig spennende å vente på konklusjonen.

På Oslo RVs debattmøte 8.12 om KKs framtid ble det sagt mye saklig, frontene var ikke alt for fasttømret. Så det kanskje håp - en stund til.

Det var nødvendig å avsette forrige redaktør, hevdes det. Styreflertallet styrte altså til våre "brukeres" beste. Vi var riktignok pissredde for avisa i månedsvis. Mange har ønsket en "friskere og skarpere" avis. Men til hvilken som helst pris? Selv er jeg så ineffektiv at jeg også er for å behandle folk ålreit. KKs lesere er ofte det. Selv om det er i KK! Glemte at en må knuse egg for å lage omelett. Lang nese!

Kanskje "visste de hva de gjorde": Man så at avisa kunne klare seg, økonomien var ikke i krise akkurat da. Stoff strømmer inn, sier ny redaktør.
DET ER IKKE NOK! Et minimum av tillit mellom aktuelle samarbeidspartnere er et gode i seg selv, også en kapital å forvalte.

Når jeg er gjest på et hotell, vil jeg ha god service. Men hvis jeg får vite at den raske og hyggelige betjeningen risikerer sparken hvis de ikke klarer et helsefarlig hardt tidsskjema, får jeg redusert glede av servicen. Når jeg leser avisa, blir jeg også bekymret hvis jeg tror den er produsert på en relativt vill arbeidsplass.

Folk er blitt ofret til mitt påståtte beste før. Vår kultur er merket av martyriet - at Han tok alle våre synder på seg og led og døde på korset. Alle blir for evig gjort til profitører på tortur og drap. Krim-produsenter har forlengst oppdaget psykopaten som dreper for andres "skyld".

Nå ble ikke redaktør Bjerke skutt eller internert i noen "Jostedals-leir". Men tillitsfulle lesere, som jeg, som avisa har hatt en viss bruk for, håpet alle kunne være snille og avisa bli oppdatert - i samarbeid med redaktør og stab. Jeg aner nok ikke hva jeg snakker om. Men det er da teit hvis ansatte stadig går i protest fra en arbeidsplass som skal produsere bedre faglit stoff! Det er ikke første gang det kjempes bittert i Klassekampen. Neppe siste heller. Det har sikkert den nye redaksjonen tenkt over.

Jeg forstår at Jorun G. vil forsvare AKPs posisjon for å fremme det revolusjonære perspektivet i avisa. (Kanskje Stein Stugu og Foreningen... også bør vise kompromissvilje FØR AKP går ned til 20-30% av aksjekapitalen?) Men på møtet var det tydelig at det er demokrati-spørsmålet som gjør flere, inkludert mangeårige partimedlemmer, redde for å gi partiet en for sterk posisjon.

Jorun G. advarte mot hva press på AKP kan føre til. Hva ventet eierne at avsettelsen av Bjerke skulle føre til? Skulle alle journalistene bukke og takke, og "brukerne" klappe i hendene? Visste de ikke hvem de hadde med å gjøre - leste de ikke avisa?
SÅ DUM GÅR DET IKKE AN Å VÆRE. Det må ha vært en kalkulert risiko. I så fall spilte AKP et veldig høyt spill.

Alt jeg har hørt og lest til nå, viser at AKPs representanter hadde hovedansvaret for situasjonen som oppsto i høst. Kanskje var det vanskelig å forutse at så mange journalister skulle si opp, men mange venstrevridde ER vrange og kritiske. Det var mye derfor de ble så venstrevridde og begynte å lese og skrive i KK.

Leserne har nå mistet penner som Roald Helgheim og Ola Lars Andresen, i deres gamle avis i alle fall. Det var vel sløsing med både kvalitet og vennskap? Selv om det finnes dyktig ungdom som fortjener en sjanse.

Godt at AKP holdt ekstraordinært landsmøte, og innrømte flere feil. På møtet snakket man kjekt om ta kritikk for å lære av den. Men:
DET ER LETTERE Å FÅ TILGIVELSE ENN TILLATELSE. DET ER OGSÅ NOE RØRENDE OVER DEN SOM ØVER OFFENTLIG SJØLKRITIKK.
For å kunne gjøre det bør en jo ha gjort noen feil først. Slik kan en drive på, bevisst eller ikke. Jeg ser dystert på en framtid med tilbakevendende eggknusing med "brukerne" som forkle. Kjekke revolusjonære uttaler at det er viktigere hvordan avisa blir enn hvordan det er å jobbe der. Hvis de er så kyniske at forbruk av mennesker ikke betyr noe for dem, må vi andre prøve å forsvare oss mot dem.

Hvor god råd synes AKP at de progressive har i dette landet? Kamp etter kamp etterlater oss renset og lutret, eller kassert. Andre organisasjoner har også dype problemer, som SOS Rasisme. Var det gått for lenge uten action i KK, syntes de? Den har ikke gått inn, som Gnistan m.fl. Ennå. Men er det flaks eller fortjent?

Hvis ikke det var avisa det på kort sikt ble gamblet om, var det tilliten og respekten mellom folk som vil satse på den. Kanskje slikt ikke er så viktig når disse kreftene ikke engang kan stemme Folkvord inn til en ny periode på Tinget? Kan alle like godt kjempe for seg selv? Mange Oslo-radikalere mistenkes nok for å ikke ha stemt RV i år. Beklager: Den reserven tipper jeg BLE brukt i stor grad. Flere jeg aldri hadde trodd det om, sier de stemte RV for å redde mandatet. I så fall er vi ikke så mange.

Vel, vel. Vi fortsetter å abonnere, og bør ha forståelse for journalistenes harde jobb, selv om tidligere redaksjoner har fått for lite av det. På TV kalte Sigurd Allern den nye redaktøren en nyttig idiot. Ikke alle får hans ord for at de er nyttige, fikk man følelsen av i det innslaget. Michelets tøffe start kunne således vært enda verre. Vi får se hvordan han setter sine mål ut i livet. Michelet har lenge vært en god skribent selv, og en selvgående progressiv der ute i virkeligheten. Nå er han sjef - det krever flere ting. Kanskje er han blitt mindre brushode med åra, og kan yte passe ledelse og spillerom også for feminister som har nådd menopausen. Eller har han ingen i staben mer som er tørre - bak øra? Vi husker hva du sa, Jon! Det er nok slitsomt for Klassekampens redaktør. For klassekampen er det ingen vei utenom.