apport fra ESCAPE’12 i den Haag, 26-29. mai 2002

From: Sigurd Skogestad (skoge@chemeng.ntnu.no)
Date: Wed Jun 05 2002 - 17:13:46 MET DST


Rapport fra ESCAPE’12 i den Haag, 26-29. mai 2002.

http://www.escape12.tudelft.nl/
http://kikp.chembio.ntnu.no/research/PROST/conferences/ESCAPE12/

----------------------------------------------------------------------
European Symposium on Computer Aided Process Engineering (ESCAPE'12)
Haag, Nederland, 26-29 mai 2002
-------------------------------------------------------------------

Dette er det årlige europeiske møtet innen prosess-systemteknikk.
Kvaliteten kan være noe varierende, men årets møte var absolutt av de bedre - det var velorganisert og med en del bra papers. Proceedings er publisert i en stor gul bok av Elsevier på 1040 sider (som finnes i biblioteket i 2.etg. kjemiblokk 4), samt at det er utgitt en tilleggs-CD med for sent innkomne papers, se:
http://kikp.chembio.ntnu.no/research/PROST/conferences/ESCAPE12/CD_ESCAPE12_with_supplementary_proceedings/escape/toc.html
(det er jo litt synd at det ikke er mulig å linke til paperene som er i boka, for de har Elsevier copyright på).

Noen tall fra konferansen:
·       Påmeldingsavgift 650 Euro med enkle lunsjer men fin konferansemiddag (dyr konferanse, men de har høye utgifter på lite koselig konferansesenter og har betalt et byrå for å organisere)
·       12 keynote speakers (6 temaer med 1 fra akademia og 1 fra industri)
·       Antall papers: 185 (derav 120 som poster) + 12 keynote
·       Antall deltagere: 240
·       Antall abstracts opprinnelig innsendt: 360
 

Fra Norge deltok kun 2 PROST’ere i år, nemlig: Marius Govatsmark (NTNU), og Sigurd Skogestad (NTNU).
Fra fra institutt for (fysikalsk) kjemi deltok videre: Signe Kjeldstrup (NTNU), Gelein M. Koiijer (som tok dr.ing. på energisparing i destillasjonskolonner i slutten av mai) A. Rosjorde, E. Johannessen

Videre følgende for tiden utvandrede PROST'ere: Elling W. Jacobsen (KTH), Eva Sørensen (Un. College London) , Helge Didriksen (Teknik Energy, Danmark - mistet
dessverre posteren sin, og fant den igjen ødelagt av regn...)

-------------
Generelt
-------------

Søndag deltok og jeg som norske representanter på European Working
Party Meeting for CAPE. Det er jo en heller langdryg sak med en viss
underholdningsverdi  se eget referat til slutt for interesserte.

Konferansemiddagen på tirsdag var på en gammel dampbåt i havnen i Rotterdam. men i motsetning til den vanlige ruten langs vindmøller etc., tok vi den den industrielle ruten der vi fikk beskue alle prosessanleggene. Riktignok savnet vi en guide, men vi så mange kjente navn, bl.a. Hydro Agri.

Neste ESCAPE-møte blir i Finland (Lappeenranta) 1-4. juni 2003. NB Frist for å sende inn abstracts er 1. juli 2003. Se
http://www.lut.fi/escape13/


------------------------------------
Noen spredte faglige inntrykk
------------------------------------

Det begynte mandag morgen med et utmerket foredrag av Leendert Wesdorp fra Unilever i Nederland om ”Good food requires process engineering?”
http://kikp.chembio.ntnu.no/research/PROST/conferences/ESCAPE12/CD_ESCAPE12_with_supplementary_proceedings/escape/wesdorp.pdf
Et hovedproblem er at vi mangler modeller for å representere egenskaper som smak, friskhet, etc.

Hermut Scheonmakers fra BASF snakket om ”Process Synthesis and Design in industrial practice (p. 9). Han nevnte at Sasol i Syd-Afrika nylig har satt i drift den største og hittel eneste trinn-kolonnen med delende vegg (Petlyuk). Generelt hevdet han at Petlyuk-kolonner var best når man har stor sidestrøm.

Mike Doherty  fra UCSB (Santa Barbara) snakket om ”New opportunities for conceptual design of process systems”.
http://kikp.chembio.ntnu.no/research/PROST/conferences/ESCAPE12/CD_ESCAPE12_with_supplementary_proceedings/escape/doherty.pdf
I papereret snakket han mye om bruk av prosess-syntese på nye områder, og viste spesielt til følgende paper:
Meeuse, F. M., J. Grievink, P. J. T. Verheijen, and M. L. M. van der Stappen, “Conceptual Design of Processes for Structured Products,” AIChE Symp. Ser.No. 323, 96, 324-328 (2000).
I foredraget viste han til boka ”The development factory” av Pisano (1997) (første 50 sider) der det be funnet at selve prosessen var meget viktig også i farmasøytisk industri (som var det motsatte av den opprinnelige hypotesen).

Rex Reklaitis (Purdue) hadde et meget interesant plenarforedrag om NEW DIRECTIONS IN THE CAREERS AND EDUCATION OF CHEMICAL ENGINEERS AND CAPE PROFESSIONALS  (tror ikke han hadde noe paper). I USA er rekrutteringen til Chem.Eng. fremdeles  bra. Ca. 50% tar jobb i “ikke-tradisjonelle” industrier. Buzzordet i USA for tiden er de tre o’er: Bio-nano-info. Han nevnte at i USA har man innen Chemical Engineering 1700 Ph.D.’s pr. år. Selv om de som tar Ph.D. i prosess-systemteknikk (PSE) lett får jobb, mente han at det var få av dem som arbeidet med forskning etterpå, og kan mente derfor at flere burde ta MS-grad. Uansett mente han at fremtiden for PSE-området var lys.   
 
SUSTAINABLE CAPE-EDUCATION AND CAREERS FOR CHEMICAL ENGINEERS. Prof. Bart Drinkenburg, Technical University Eindhoven/DSM Research (The Netherlands) (p.1).
 
Selve foredraget var ikke så interessant, men han nevnte at i Europa generelt, og i Nederland spesielt, har det vært en dramatisk nedgang i antall studenter som velger ”Chemical Engineering”. Nivået er nede på ca. ¼ av tidligere.

Mitt plenarforedrag om “plantwide control” gikk brukbart. De som har anledning kan høre det på tirsdag 11. juni, men ellers finner dere det her:
www.chembio.ntnu.no/users/skoge/publications/2002/plantwide_control_plenary_escape12/

Etter mitt foredrag snakket MikeLuyben  (DuPont USA) industrial processes for on-aim product quality control”. Han snakket litt kvalitativt om optimalt valg av ”holdup” (”process shock absorbers”) .

Etter lunsj tirsdag var det et industrielt forum.
·       A.Bruggenik (DSM): Ønsker å direkte fra lab til ferdig prosess.
·       T.Paijens (RND): meget skeptisk når det gjelder nøyaktighet av CFD-beregninger
·       R. Ritala (KTL,Finland): treforedling er en meget god branssje når det gjelder ”low-risk return on investment” (12-18%).
·       J van Wesel (Diosynth): nye automatiske batchsystener (S88) er bra, men endringer er vanskeligere

På mandag holdt  Krishna (Univ. Amsterdam) et foredrag (som jeg ikke fikk høre)  der han presenterte eksperimentelle data på krysning azerotrop-grensen pga. av at det ikke er likevekt i systemet (p. 355).  Krishna var forresten nylig her i forbindelse med dispuatsen til Gelein M. Koiijer (flere bidrag fra hans avhandling ble presentert på konferansen).

Krishna hadde også en poster på ”MULTI-SCALE MODELING STRATEGY FOR SEPARATION OF ALKANE MIXTURES USING ZEOLITES (p. 109), R. Krishna (The Netherlands). Der snakket han bruk av matematiske metoder for å estimere flukser i membraner med følgende trinn:
1.      Configuration-bias Monte Carlo (CMBC)
2.      Maxwell-Stefan diffusiviteter fra molecular dynamics (MD)
3.      Kinetic Monte Carlo (KMC)
4.      Løse kontinuitetsligninger med Maxell-Stefan
 På onsdag var det et plenarforedrag av Smit (Univ. Amsterdam) om samme tema, men jeg tro ikke han hadde noe paper.

Elling Jacobsen fulgte opp sitt interessante foredrag fra i fjor med bruk av reguleringsideer for å få lavordens dynamiske modeller av PDE-systemer. Ideen er å bruke en PI-regulator som flytter gridpunktene dynamisk.
http://kikp.chembio.ntnu.no/research/PROST/conferences/ESCAPE12/CD_ESCAPE12_with_supplementary_proceedings/escape/C8.pdf
Hans generelle konklusjon var at man må være forsiktig når man diskretiserer PDE’er  ellers vil analyse ofte gi mange rare egenverdier og løsninger som ikke er reelle.

Wolfang Marquardt holdt et utmerket plenarforedrag om ”Adaptivity in process systems modelleing” (p.42). Det gikk mye på diskretisering og lav-ordens modeller. Han nevnte at destillasjon var vanskelig, dvs. de greidde å få lav-ordens modeller, f.eks. basert på kollokasjon, men løsningstiden gikk ikke ned, bl.a. på grunn av at man mistet ”sparsity”. Hvis man har mange komponeneter, så anbefalte han å bruke basis-funksjoner framfor å bruke pseudokomponenineter.

Tom Marlin snakket om et mulig nytt fag: ”Process trouble shootng”.
http://kikp.chembio.ntnu.no/research/PROST/conferences/ESCAPE12/CD_ESCAPE12_with_supplementary_proceedings/escape/C24.pdf
Det var mye case studier og var meget populært blant studentene (tre studenter dannet grupp med ”trouble shooter”, ekspert og observatør).


Marius Govatsmark holdt er foredrag om “Optimal number of distages in distillation with respect to controllability” (p. 499). Det er “naturligvis” best med mange trinn når det gjelder regulerbarhet: Med ekstra trinn og samme energiforbruk kan man jo ganske enkelt overfraksjonere produktene, og reguleringen blir da enklere. Bakgrunnen for Marius’ foredrag var at Michael Meeuse på ESCAPE i fjor presenterte et paper med motsatt konklusjon, og han fulgte opp med det nytt paper i år (p. 529) som ble presentert rett før Marius’. Årsaken til Meesue’s motsatte konllusjon er ganske enkelt at med redusert antall trinn må man øke de interne strømmer (og energiforbruket) og da “drukner” effekten av forstyrrelser i føden, som var det eneste han så på. Men for setpunktsforandringer i sammensetning blir regulerbarheten dårligere. Uansett, så er konklusjonen at vi vil skrive et felles paper hvor vi kommer med en samforent konklusjon.

------------------------------------------------------------
Noen ytterligere notater og kommentarer
--------------------------------------------------------------

Det var to papers som kan være aktuelle for Petronics-folk:
·       A MIXED INTEGER OPTIMIZATION STRATEGY FOR INTEGRATED GAS/OIL PRODUCTION (p. 697)
V.D. Kosmidis, J.D. Perkins and E.N. Pistikopoulos (United Kingdom)
OPTIMISATION OF OILFIELD DEVELOPMENT PRODUCTION CAPACITY (p. 631)
Richard J. Barnes, Patrick Linke and Antonis Kokossis (United Kingdom)


Tom Marlin (Canada) hadde et par papers om real-time optimization (RTO):
·       Ronholm, L.L., Marlin, T.E. Move Moderation in Real-Time Optimization Systems
http://kikp.chembio.ntnu.no/research/PROST/conferences/ESCAPE12/CD_ESCAPE12_with_supplementary_proceedings/escape/C15.pdf
·       Yip, W.S., Marlin, T.E. The Effect of Model Fidelity on Real-Time Optimization Performance
http://kikp.chembio.ntnu.no/research/PROST/conferences/ESCAPE12/CD_ESCAPE12_with_supplementary_proceedings/escape/C18.pdf

Y.Cao: ”Multiobjective process Controllability Analysis” (p. 457). Så på design av kaskade-regulator i 1 trinn.(aktuelt for Audun Faanes)

Vi hadde også en ”poster” om bruk av varmepumpe i destillasjonskolonner.
Sobocan, G. Glavic, P., Govatsmark, M., Skogestad, S.
Control and Dynamics of a Distillation Column with Heat Pump

Alonso et al. (p.415): ”Optimal sensor location and reduced order observer design for distributed process systems”. Han snakket bl.a. om hvordan man kan maksimalisere den minste singulærverdien (aktuelt for Vidar Alstad)

Thery et al. snakket om hvordan man skulle lage termodynamikkmodeller når antall faser varierer (aktuelt for Tore Haug-Warberg?):
http://kikp.chembio.ntnu.no/research/PROST/conferences/ESCAPE12/CD_ESCAPE12_with_supplementary_proceedings/escape/C10.pdf

Jeg var chairman for en sesjon tirsdag morgen. Det jeg husker best var at etter omtrent hvert foredrag reiste Romagnolio (Australia) seg og hevdet at han hadde gjort det samme på 80-tallet (min kommentar er at jeg er litt skeptisk til å sitere hans arbeider siden de ofte lover mer enn de holder).


-------------------------------------------------------
Referat fra CAPE Working group møter
-----------------------------------------------------------

På søndag 25. mai var hele dagen avsatt til møter med CAPE Working Party der alle europeiske land er representert med 1-2 personer. Denne gangen var det faktisk to møter: Først en workshop der man diskuterte genrelt rundt aktivitetene, og deretter selve ”business”-møtet.

kl. 10-13: CAPE-WP workshop ”What is CAPE-WP all about”?
Møtene ble godt ledet av Rafique Gani, DTU (leder) og David Bogle, City College London (nestleder) som gjorde en bra jobb med å holde styr på mer eller mindre uklare og utflytende innlegg fra f.eks. ex-formann Sauro Pierucci og ex-ønsket-å-bli-formann Tony Perris.

Det første som ble diskutert hva definisjonen av Process systems engineering.  Opprinnelig ble området kalt ”Computer-aided chemical engineering”, men det ble naturligvis etter hvert alt for generelt. Personlig synes jeg betegnelsen PSE er god, men det henger kanskje igjen en del ”computer-aided” folk i vårt miljø.

ESCAPE-møtene er det klart viktigste resultatet av arbeidet til “Working Party”-et, og der var en del diskusjon runt organisering av disse:
Det ble foreslått å organisere møtene annenhvert år slik at det alternerer med et ESCAPE-møtet etter dagens format, og en ESCAPE-møtet som arrangeres som en del av det felles europeiske møtet (ECCE) som er annenhvert år. Dette vil kunne gi bedre kontakt med andre fagmiljøer
·       Kostnaden ved deltagelse i møtene har kommet ut av kontroll. Den ligger når rundt 650 Euro, men burde reduseres til halvparten.
·       Paperene fra konferansen må være tilgjengelig på internet. Det er her et problem med at Elsevier i dag har copyright.

Det ble vedtatt å nedsette to arbeidsgrupper som innen 1. september skal lage et dokument om “formål” (ledet av Bogle) og et om “resultat” (ledet av Gani) (der konferanser er det viktigste) av arbeidet til working party’et. Vennligst meld fra til meg (skoge@chemeng.ntnu.no) dersom noen ønsker å bidra i dette arbeidet.

kl. 14-17  SELVE Working Party møtet

Innlegg fra Mayer (Dechema/EFChE) som orineterte litt om den sentrale EfChE. Han ble invitert til å delta på business-møtet i fremtiden.

”Update on governing rules by Sauro.” Han hadde dunnet frem masse historiske dokumenter fra etter 1988 som bør legges ut på internett.

”Update on CAPE awards”. Task force (Sauro/SBJ): For (1) spesielt bidrag, eller (2) samlet arbeid (”life time award”) . Planlegges utdelt fra 2004 (og da er vel Sargent den opplagte første mottaker?)

Det neste CAPE forum-møtet blir i Jan/Feb. 2003 i Toulouse

-----------------------------------------------------------------------------
Fremtidige ESCAPE-møter
(med planlagte påmeldingsavgifter):
------------------------------------------------------------------------------

·       ESCAPE’13, Lappeenranta, Finland,1-4 juni 2003, NB. Frist abstract: 1. juli 2002. 570 Euro, 70 € dinner, 250 € students

·       ESCAPE’14, 9-12 May 2004, Lisboa, Chairman: Ana Paula Barbosa-Povoa (escape.14@ist.utl.pt).    De foreslår en fee ca. 600 €(stud) 700€ ?! Jeg trodde Portugal var lav-kost?

·       ESCAPE’15, Proposal: Barcelona, 29 May  01 June 2005 (Luis Puigjaner). Max 500 €

·       ESCAPE`16/PSE-2006. Germany,  end of June 2006 (after world championship soccer), Garmisch-Partenkirchen. Fee: Industry max. 600 €, academia max. 400 €, student max 100 €.

Siden det ble nevnt det var aktuelt å kombinere ESCAPE-møtene med det store Europiske fellesmøtet for ”chemical engineering” (ECCE) kan det være interessant å se på historie og planer for disse:
 
ECCE1-1997 (Italia): 800 europeere

ECCE2-1999 (Frankrike): 700 franskmenn + 100 europeere

ECCE3-2001 (Tyskland): 700 tyskere + 700 europeere

ECCE4-2003 (Spania) will have 4 CAPE sessions (dyn & control, modelling, sim & opt, synthesis & design, tools for integration), end of sept. 2003, Granada, Spain

ECCE5-2005 (integrated wth World Congress in Glasgow, sept. 2005)

(endelig slutt på rapporten fra Sigurd)

**********************************************************************************************
Sigurd Skogestad, Professor and Head of Department      Phone:  +47-7359-4154
Department of Chemical Engineering                      Home:   +47-7393-6855
Norwegian Univ. of Science and Technology (NTNU)        Fax:    +47-7359-4080
N-7491 Trondheim                                           email: skoge@chemeng.ntnu.no
Norway                                               http://www.chemeng.ntnu.no/~skoge
***********************************************************************************************



This archive was generated by hypermail 2b29 : Tue Nov 26 2002 - 16:32:14 MET