Ytringsfrihet ved NTNU

From: Tore R. Jorgensen (tore.r.jorgensen_at_fim.ntnu.no)
Date: 25-04-00


Jeg skulle til å underskrive på kampanjen "Nei til nedlegging eller reduksjon av Universitetsavis" for jeg er jo enig i alt som står som grunnlag for kampanjen på web-siden, til og med forslaget om å ha reklame. Hvis det ikke var for forslaget om reklame kunne vel alle ved NTNU ha sluttet seg til kampanjen.

Imidlertid følger jeg med i NTNU-debatt og fikk nedenstående og enkelte andre innlegg formidlet av Trond Andresen. Det fikk meg til å lese alle dokumentene i saken og jeg fikk et problem.

Selvsagt er jeg tilhenger av fri meningsutveksling og debatt. Det må vi ha på et universitet og jeg har satt stor pris på en økende bruk av avisa til det formålet. Jeg mener også det er viktig at ansatte kan ta opp kontroversielle forhold, både i avisa og på annen måte i intern meningsutveksling uten å risikere sanksjoner. Uten frihet til å fremme tanker, ideer og synspunkt vil vi fort bli et dårlig universitet og vi mister evnen til utvikling.

Men hva foreligger i sakspapirene som hindrer en slik frihet ? Så langt jeg kan forstå er det ingen ting i innstillingene som skulle tilsi at kampanjen "Nei til nedlegging eller reduksjon av Universitetsavis" er satt i gang. Så hvorfor har kampanjen egentlig blitt startet og hvorfor er Trond så opptatt av denne ?

Det eneste grunnlaget jeg kan finne er en antakelse/påstand om at
"Universitetsdirektør Vigdis Moe Skarstein (NTNUs ytringsfrihetskommisjonær), som ironisk nok er prisbelønnet for sitt arbeid for ytringsfrihet av Norsk Journalistlag" (Se nedenstående innlegg.)
skal kneble ytringsfriheten ved NTNU og innføre en Pravda-løsning som kun trykker glansbildestoff. Dette er en grov insinuasjon, formidlet til meg av Trond Andresen. Mener virkelig de som har underskrevet kampanjen at Universitetsdirektøren ikke er tilhenger av fri debatt og at hun går inn for et totalitært regime ved NTNU ?

Totalitære regimer er jeg ikke tilhenger av, verken de sorte, brune eller røde. Mitt dilemma ble derfor:
Skal jeg ha tillit til Trond Andresen eller til NTNUs ytringsfrihetskommisjonær i denne saken ? Siden det åpenbart er nødvendig å gjøre et valg foretrekker jeg å ha tillit til ytringsfrihetskommisjonæren. Det kan henge sammen med at jeg har diskutert med Trond siden begynnelsen av 70-tallet. Jeg kan ikke huske at han tidligere har vært tilhenger av regimer som har praktisert ytringsfrihet.

Ytringsfrihet kan noen ganger misforstås dit hen at det er et opposisjonelt mindretall som skal ha friheten til å ytre seg. Selvsagt skal de ha det, men friheten bør også gjelde det bestående og de som har makt i samfunnet og ved universitetet - selv om det ikke gir så gode oppslag i løssalgsavisene. Jeg tror ikke det vil skade NTNU at de ansvarlige for saksområder får anledning til å presentere sine syn på en skikkelig måte når det bringes fram "kritikk". Et eneste eksempel: DMF ble kritisert for mangler i praksisutdanningen for legestudentene i artikkelform. Det bør være unødvendig at Dekanus på medisin må skrive leserinnlegg i Universitetsavisa 14 dager senere for å redegjøre for faktiske forhold.

Hvis avisen blir kjedeligere av å ha mer redelig informasjon om virksomhet ved NTNU får den bli det for min del. I alle tilfelle vil en avis måtte gjøre et utvalg av saker. Ytringsfriheten er imidlertid knyttet til at ansatte ved universitetet kan bringe opp saker i en fri debatt. Det går jeg ut fra at de kan i alle tilfelle.

Under Dusken er et innarbeidet og godt alternativ for de som vil ha en mer tabloid avis.

Tore R. Jørgensen


At 12:53 12.04.00 +0200, Trond Andresen wrote:
>Se leder om Universitetsavisa i Under Dusken nr. 7 -2000
><http://www.underdusken.no/>, også gjengitt nedenfor.
>
>Trond Andresen
>
>
> >Universitetsavisa -
> >kritisk død
> >
> >Kollegiet ved NTNU viste ved siste møte at de ikke
> >forstår forskjellen mellom journalistikk og
> >informasjonsarbeid. Enigheten virket samtidig så godt
> >som total omkring det at informasjonsdirektøren skal
> >være ansvarlig redaktør, samtidig som at avisen skal
> >redigeres etter redaktørplakaten. At kollegiet har
> >vanskelig for å forstå at dette er en umulighet, vitner
> >nettopp om uvitenhet og manglende forståelse av
> >journalistikk såvel som logikk. Midt oppe i dette sitter
> >Universitetsdirektør Vigdis Moe Skarstein, som ironisk
> >nok er prisbelønnet for sitt arbeid for ytringsfrihet av
> >Norsk Journalistlag. Nå ser det imidlertid ut til at
> >ytringsfriheten skal knebles ved NTNU, og det i regi av
> >NTNUs ytringsfrihetskommisjonær.
> >
> >NTNU har alt å tjene på å fristille Universitetsavisa. Man må se
> >på universitetet som et lite samfunn, og ethvert velfungerende
> >samfunn har en fri og uavhengig presse. Det NTNUs ledelse vil
> >ha er tydeligvis en Pravda-løsning som kun trykker glansbildestoff.
> >Dette skaper ikke en levedyktig og troverdig avis. Universitetsavisa
> >kommer aldri til å gjennvinne sin posisjon med mindre den blir
> >fristilt universitetsledelsens begjær etter å leke redaktør.



This archive was generated by hypermail 2.1.2 : 20-12-01 MET