Re: LM-rettsaka og ITNs falskneri.

From: pursin@online.no
Date: Fri Mar 24 2000 - 15:17:00 MET

  • Next message: Oddmund Garvik: "Summerhill"

    Viser bildet sannheten eller ikke?

    Jeg har delvis fulgt med denne diskusjonen mellom Oddmund Garvik og Asgeir Bjørkedal om LM fortjener den dommen de har fått.

    I utgangspunktet mener jeg at det er galt når et tidsskrift blir slått konkurs på en slik sak. Har en mistanke om at det var hele hensikten. Tilliten til det engelske rettsvesen er ikke større fra min side.

    Synes disse to aktørene i denne saken er preget av det synet de har på saken fra før. Om man har sympati for serberne eller ikke, avgjør sannhetsinnholdet i bildet. Om bildet er en illustrasjon eller ikke er mindre viktig. Den ene siden prøver å sverte bildet ilustasjonskraft ved å si at det er falskt, der er bare arrangert. Det er klart at effekten av et slikt bilde minskes-fjernes når det avsløres at det ikke er tatt "live". Parallellen til det er bildet fra Golf-krigen som viser fugler badet i tungolje. Det, etter det jeg husker, var ikke engang tatt i Golfen. Inntil dette ble avslørt var effekten av bildet stor.

    Sannhetsverdien fra propagandamaskineriet er ofte ikke stor. Det er ikke hensikten heller. De informatorer som påberoper seg nøytralitet som f.eks. NRK viser det seg etterpå at de er utsatt for samme propagandaen og greier ikke (eller vil ikke) å være nøytral. De har valgt side i utgangspunktet og tar hensyn til dette når de "informerer". I ettertid må de innrømme dette for å bevare sin troverdighet. Håper på at det blir glemt til neste gang. Da kan de på nytt opptre som "sannhetsvitne".

    Problemet for meg når jeg prøver å ta stilling til saken som diskuteres, om dommen er rettferdig, ender opp med hvem skal jeg stole på. Hva er som er fakta overskygges av at begge har valgt side på forhånd og bruker denne saken for å forsvare sitt syn. Det synes jeg debattantene glemmer. De bringer ikke mye ny "sannhet" inn i diskusjonen.

    For ordens skyld. Jeg er ikke nøytral, jeg var mot NATO-bombinga. I ettertid har det ikke kommet fram så mye "sannhet" at jeg har endret standpunkt, tvert i mot.

    Per Ursin

    PS. Er begge parter enig med dommeren at bilde var arrangert? Jeg oppfatter dette som et faktum.

    __________________________________________
    Sent using WebInbox. "Your email gateway."
    Check us out at http://www.webinbox.com



    This archive was generated by hypermail 2b29 : Fri Mar 24 2000 - 12:27:09 MET