En annerledes oppsigelse

Torstein Tranoy (torstein@klassekampen.no)
Sat, 25 Oct 1997 11:22:11 +-200

FIKK SPARKEN FORDI HAN IKKE FRAMHEVET RV

I siste nummer av Norsk Journalistlags blad Journalisten er det et større oppslag om oppsigelsen av redaktør Paul Bjerke. Bjerke har nå mottatt en skriftlig begrunnet oppsigelse og det bør være oppsiktsvekkende lesning for alle som er interessert i KKs utvikling. Her får vi det endelig svart på hvitt det mange av oss hevdet under den opphetede konflikten - nemlig at AKP og styreflertallet ønsker en kurs for KK som mer skal gjøre avisa til et politisk redskap for AKP/RV-miljøet og at det var dette striden i hovedsak dreide seg om. For hva heter det ikke i ett av punktene i den knappe oppsigelsen:

"Redaktøren har dreid dekninga av stortingsvalgkampen i retning av å gi en likeverdig dekning av de ikke-revolusjonære partiene på "venstresiden" og av senterumsalternativet. På denne måten unnlot redaktøren å utnytte avisas muligheter til å framheve det eneste revolusjonære valgalternativet (RV) for å nå målet om fortsatt stortingsrepresentasjon" (sitat fra oppsigelsesbrevet, skrevet av Rolv Rynning Hanssen).

Journalistens tittel på artikkelen er: "En annerledes oppsigelse". Det kan man trygt si.

Kritikken av valgdekninga er et såkalt "skjerpende forhold", ifølge oppsigelsen som Bjerke har motttat og som står gjengitt i Journalisten. Oppsigelsens hovedbegrunnelse er at Bjerkes "redaksjonelle linje etter styrets oppfatning i lang tid har vært i konflikt med avisas formålspragraf og grunnsyn". Dette er middelst talt en meget merkelig begrunnelse. Den 26. august i år utpekte et enstemmig styre i Klassekampen den samme Bjerke til å lede et utvalg som skulle utrede KKs redaksjonne profil, satsing, aksjesalg mm. Det betyr altså at Rolv Rynning Hanssen, Jorun Gulbrandsen og AKP-flertallet i styret i slutten av august 1997 - tre uker før de sa opp samme redaktør - valgte å utnevne en redaktør som i "lang tid" har vært i konflikt med avisas formålsparagraf til å lede arbeidet med avisa framtidige profil og satsing. Logisk??? Troverdig????

Torstein Tranøy