EM-SLUTTSPILLET I 2000

Det første EM-sluttspillet i det nye årtusenet var også det første som ble arrangert av to land. Det var naboene Nederland og Belgia som samarbeidet om sluttspillet. Det medførte at både Belgia og Nederland var automatisk kvalifisert til sluttspillet.

I gruppe en var det to storheter i Tyskland og England, og to outsidere i Romania og Portugal. På det tyske laget spilte mange spillere som var godt opp i åra, og trener Erich Ribbeck hadde fått mye kritikk for å ikke fornye med flere unge spillere. Blant annet spilte 39-åringen Lothar Matthäus alle tre innledningskampene og nådde med det 150 landskamper. Men et skuffet tysk lag måtte reise hjem med bare 1 poeng fra uavgjortkampen mot Romania. England slet også i innledningen og tapte 2-3 for Portugal etter å ha ledet 2-0. Engelskmennene tente et nytt håp ved å vinne 1-0 i skjebnekampen mot erkefienden Tyskland. De trengte nå bare uavgjort for å gå sammen med Portugal, som vant alle sine gruppekamper, til kvartfinale. I siste gruppekamp mot Romania ledet England to ganger, men Romania fikk straffe på overtid og sikret 3-2 seier og kvartfinaleplass. Dermed var både England og Tyskland ute av EM før kvartfinalen.

I gruppe to var Italia den store favoritten, mens vertsnasjonen Belgia samt Sverige og Tyrkia skulle kjempe om den siste kvartfinalebilletten. Italia vant alle sine kamper uten å overbevise. Belgia sikret seg overtaket ved å slå Sverige 2-1 i åpningskampen, og Sverige ødela sine muligheter ved bare å klare 0-0 mot Tyrkia. Det ble til slutt Tyrkia som tok andreplassen i gruppa da de beseiret Belgia med 2-0 i siste kamp. Begge målene ble satt inn av Hakan Sükur.

I gruppe 3 var en av de største gullfavorittene, Spania, i gruppe med Norge, Jugoslavia og Slovenia. Det var ventet at Spania skulle vinne gruppa og at Norge og Jugoslavia måtte kjempe om andreplassen. Slovenia var for svake. Det var derfor overraskende da Norge slo Spania med 1-0 og at Slovenia ledet 3-0 mot storebror Jugoslavia et stykke ut i 2. omgang. Men jugoslavene kom sterkt og klarte 3-3. Norge hadde nå føringen i gruppa og kunne med seier mot Jugoslavia sikre gruppeseier. I stedet var det Jugoslavia som vant 1-0 i en kamp som var preget av lite spill. Mye av siste omgang gikk med til at jugoslavene halte tid, og en elendig dommer som ikke greide å lede kampen. Spanjolene hadde slått Slovenia 2-1, og gruppa var nå helt åpen. Alle lagene kunne gå videre. Begge kampene ble spilt samtidig slik at det ikke skulle være fordel med å vite resultatet fra den andre kampen, men alle lagene ble kontinuerlig oppdatert med resultatet fra den andre kampen. Jugoslavia ledet 1-0, 2-1 og 3-2 over Spania hele kampen og gjorde og det da den andre kampen ble blåst av til 0-0. Med disse resultatene ville Jugoslavia og Norge gå videre. Men det var lagt til flere minutter i den andre kampen, og på overtid greide spanjolene å score to må og vant kampen. Dermed var det Norge som røk ut.

I gruppe 4 var det to mesterskapsfavoritter, Nederland og Frankrike. Tsjekkia, finalist i forrige EM, og Danmark var ikke levnet store sjansene, og slik ble det. Danmark tapte 0-3 både for Frankrike og Nederland, og tsjekkerne tapte med henholdsvis 1-2 og 0-1. Dermed var eneste spenning før siste runde om hvem som skulle vinne gruppa. Nederland slo et reservepreget Frankrike 3-2 og vant gruppa. Dermed fikk de fortsatt spille sine kamper i Nederland, noe som selvsagt ble sett på som en stor fordel.

I kvartfinalene ble det favorittseire i alle kampene. Portugal var klart bedre enn Tyrkia og vant fortjent 2-0 etter to mål av Nuno Gomes. I Brussel vant Italia med samme sifre over Romania. Nederland bød opp til festfotball da det beseiret Jugoslavia med hele 6-1. Patrick Kluivert scoret 4 mål, men ble senere fratatt det ene som var et selvmål. Mark Overmars scoret de to siste mens Savo Milosevic scoret sitt femte mål i turneringa da han reduserte. I siste kvartfinale avgjorde Yuri Djorkaeff kampen etter at Zinedine Zidane hadde skrudd inn et nydelig frispark og Gaizka Mendieta hadde satt inn et straffespark. Stjernespissen Raúl hadde en gylden mulighet til å fikse ekstraomganger, men satte et straffespark over på overtid.

Semifinalen mellom Portugal og Frankrike gikk til ekstraomganger etter at Nuno Gomes hadde gitt portugiserne ledelsen og Thierry Henry hadde utlignet. Da alle trodde kampen skulle bli avgjort på straffespark dømte dommeren straffespark for Frankrike tre minutter før full tid. Linjemannen hadde sett at Abel Xavier handset innenfor sekstenmeteren, noe som førte til store protester. Zinedine Zidane scoret sikkert på straffesparket og kampen var avgjort.

Den andre semifinalen ble ikke mindre dramatisk. Nederland var det klart beste laget mot Italia, men greide ikke å score mål uansett hvor store sjanser de fikk. Dennis Bergkamp hadde et skudd i stolpen i første omgang. Nederland fikk straffespark da Nesta hold Kluivert i sekstenmeteren. Frank de Boer tok straffesparket, men Toldo reddet mesterlig. I andre omgang fortsatte nederlenderne kjøret og fikk på nytt tildelt straffespark. Denne gangen skulle Kluivert ta det, men han traff stolpen. Panikken spredde seg i det nederlandske laget, og Italia fikk mer og mer selvtillit. Da tiden ebbet ut i siste ekstraomgang og kampen gikk til straffesparkkonkurranse var det så å si avgjort. Av fire straffespark bommet Nederland på tre. Dermed gjorde det ingenting at Maldini bommet på sin straffe. Italia vant 3-1. Nederland hadde bommet på 5 av 6 straffepark i kampen! Dermed var det klart for finale mellom Frankrike og Italia.