Microsoft deles i to ("Baby Bills")

From: Bjarne Naerum (bjarne@bo.online.no)
Date: Wed Jun 07 2000 - 23:55:46 MET DST


Ja, så er det klart, folkens. Microsoft skal splittes opp i to deler.
Dommer Thomas Penfield Jackson avsa i kveld den endelige
dommen i saken mot monopolkapitalisten. Se under.

Beste hilsen
Bjarne Nærum

---------------------------------------------
KNUSENDE DOM:

Microsoft deles i to

http://www.nettavisen.no/it_nyheter/106969.html
Av: Jens Egil Heftøy 7 jun 2000 23:14

Programvareselskapet Microsoft skal splittes opp. Det er klart etter at dommer Thomas Penfield Jackson onsdag kveld avsa den endelige dommen i monopolistsaken mot selskapet.

Microsoft-sjef: – Vi overlever uansett
Valgets kval for Bill og Ballmer

Bill Gates og Microsoft tapte på alle punkter i monopolistsaken som har pågått i to år. Justisdepartementet fikk på sin side medhold i at programvaregiganten må splittes i to ulike selskaper for å lette konkurransesituasjonen.

Dommer Jackson forlanger at Microsoft må skille produksjonen av operativsystemet Windows fra den øvrige virksomheten.

Det har lenge ligget i kortene at Microsoft gikk mot en oppdeling. Tidligere i år slo dommeren fast at programvareselskapet var et monopol og hadde benyttet sin sterke stilling for å holde konkurrentene på avstand. Den opptreden må Microsoft nå gjøre opp for med å dele selskapet i to.

Innfrir alle krav
Ifølge CNN er den fellende dommen nærmest en avskrift av de kravene justisdepartementet la frem i sin fremstilling av saken. Dommeren har tidligere varslet at det var ønskelig å dele selskapet i tre deler, men har forhold seg til kravet om at Microsoft skal deles i to.

Ledelsen i Microsoft har allerede uttalt at dommen vil bli anket og ført inn for en høyere domstol. Under hele prosessen har selskapet stilt seg steilt imot en oppdeling og hevdet at det vil få konsekvenser både for forbrukere og programvarebransjen. Konsernsjef Steve Ballmer sa under sitt norgesbesøk onsdag at han så på en splitting som en overilt reaksjon fra dommeren.

På hælene hele veien
Onsdagens dom fra dommer Thomas Penfield Jackson avslutter foreløpig rettsprosessen som har pågått mellom Microsoft og justisdepartementet i to år. Det har lenge ligget i kortene at Microsoft ville tape saken. Etter hvert som rettssaken har skredet frem har oddsene for at selskapet skulle vinne frem og overleve som helhet blitt stadig mindre.

Allerede da Penfield Jackson tidligere i år avsa den foreløpige kjennelsen, som slo fast at Microsoft hadde brutt monopolistlovene var han svært skarp i sin tale overfor selskapet og virket til tider nærmest sint.

Historisk dom
Microsoft har nå 90 dager på seg til å gjennomføre en oppdeling. Ledelsen i selskapet har tidligere uttalt at en slik operasjon tidligst kan skje om ett år. De neste tre månedene må Microsoft også vurdere om man skal anke dommen, slik man tidligere har sagt klart fra at ville bli gjort dersom dommeren forlangte en oppdeling.

Dommen er betegnet som historisk ettersom det er svært sjelden at et selskap blir dømt til å deles opp.

Den siste lignende hendelsen skjedde i 1984 da det gigantiske teleselskapet AT&T ble delt inn i flere små selskaper.

Aksjemarkedet uanfektet
Selv om det nå foreligger en dom som deler programvareimperiet i to har aksjeinvestorene tatt avgjørelsen med knusende ro. Da Nasdaq-børsen startet handelen onsdag falt Microsoft svakt, men klatret seg opp utover dagen og var rett før det ble innført børspause i selskapet ved 22.30-tiden.

Etter at handelen startet igjen fortsatte kursen å stige forsiktig. Dermed er det ingenting som tyder på at markedet er bekymret for fremtiden til selskapet og muligheten for at Microsoft kan leve videre med en splittelse. Også det øvrige teknologimarkedet har steget onsdag.

Justisministeren feirer
Janet Reno er tilfreds med dommen og sier det er godt å få slått fast at justisdepartementet er hørt av retten.

– Jeg er svært fornøyd og stolt av det arbeidet som har vært ført fra departementet og vi er glade for at dommeren nå har gjort det klart at Microsoft ikke kan ture frem og tvinge seg til monopoltilstander, slik det har gjort til nå. Dommen er en seier for forbrukerne og kampen mot monopolistvirksomheten som har utbredt seg i Microsoft, sa Reno på en pressekonferanse umiddelbart etter at dommen falt.
-----------------------------------



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Aug 03 2000 - 10:25:52 MET DST