Løgner_fra_AKP_og_fortielse_i_KK

Aksel_Nærstad (anarstad@online.no)
Sat, 6 Dec 1997 12:38:13 +-100

Løgner fra AKP og fortielse i KK
Innlegget nedenfor er nektet tatt inn i Klassekampen av redaktøren. Jeg legger det derfor ut her.

Jeg har fått noen spørsmål i enkelte innlegg på KK-forum, og skal svare på det i løpet av noen dager.

Aksel Nærstad

Løgner og fortielser
Redaksjonen i Klassekampen sitter med de samme opplysningene som jeg kommer med nedenfor om at ledelsen i AKP har kommet med direkte løgner på vesentlige punkter i striden rundt Klassekampen i høst. Den sitter også inne med andre opplysninger som har offentlig interesse i denne saken. Siden redaksjonen hittil har valgt å ikke publisere opplysningene, finner jeg det riktig å gå ut med dem. Det er flere punkter det kunne vært aktuelt å ta opp, men jeg skal begrense meg til tre saker.

Ledelsen i AKP har framstilt det som om Paul Bjerke i slutten av valgkampen (fra 28.august) presset fram en sak om tillit eller ikke til han, og at det førte til at AKPs ledelse måtte vedta å avsette han, og deretter få det gjennom i styret. AKPs ledelse hadde imidlertid allerede på et tidligere tidspunkt fattet vedtak om å avsette Paul Bjerke. Når dette vedtaket ble fattet, kjenner jeg ikke til, men sentralstyret i AKP fikk i alle fall en rapport fra arbeidsutvalget (AU) den 25. august der det ble opplyst at det var vedtatt å avsette Paul Bjerke som ansvarlig redaktør. Sentralstyret tok denne rapporten til etterretning, og godtok dermed AUs avsettelsesvedtak. Dette ble ikke tatt opp med Bjerke. Tvert i mot valgte styret den 26. august han til å lede utredningsarbeidet om den redaksjonelle profilen framover. Dette gir et helt annet bilde av historia enn det AKPs ledelse har kommet med både utad og innad i AKP. Historia er ikke ferdigskrevet, så det ville vært nyttig å vite når v
edtaket om avsettelsen ble fattet, og hvorfor ledelsen i AKP ikke har fortalt om vedtaket.

AKPs ledelse har sagt at en ikke viste noe om hvem som kunne ha lekket til pressen at Jon Michelet skulle bli ny redaktør i Klassekampen før saken var behandlet i styret og før Paul Bjerke var informert om at han var avsatt. Det var imidlertid et møte i AKPs ledelse med noen andre personer til stede den samme kvelden som opplysningene ble lekket til pressa (muligens kvelden før) som nettopp diskuterte om en skulle lekke til pressa. Alle i AKPs ledelse og alle andre på møtet bortsett fra en person, var enige om at det var riktig å gi opplysninger til pressa på dette tidspunktet. En person på møtet sa at han ville gi opplysningene til pressa. Etter et slikt møte er det vanskelig å si at en ikke vet noe om hvem som kan ha "lekket" opplysningene om at Jon M ville bli ansatt.

På generalforsamlingen i juni ble det i tillegg til den nye styrelederen valgt inn en ny person i styret, også hun medlem av AKP. Vedkommende hadde som revisor av yrke, god bakgrunn for vervet. Bjerke er med rette kritisert for at det tok lang tid før Klassekampen refererte valgene på generalforsamlinga. Det var sjølsagt av offentlig interesse hvem som ble valgt til styret i Klassekampen. Men det har også offentlig interesse at det nye styremedlemmet trakk seg fra vervet i oktober - ettersom jeg har forstått på grunn av hvordan avsettelsen av Bjerke var blitt behandlet, og på grunn av hvordan hun selv var blitt behandlet. Et intervju med henne ville kanskje brakt fram viktige opplysninger i tilknytning til striden i Klassekampen.

En viktig fase i Klassekampens historie er over. Ny redaktør er i arbeid og gjør en imponerende jobb i en vanskelig situasjon sammen med en nærmest total ny stab. AKP har vedtatt at partiet vil beholde den absolutte makta og kontrollen over Klassekampen, men at det av symbolske grunner er villig til å gå ned til en eierandel på 49 prosent for å skaffe hardt tiltrengt kapital til avisa gjennom en aksjeutvidelse. Om tilstrekkelig mange personer eller tilstrekkelig pengesterke personer er villige til å kjøpe aksjer for 5 millioner kroner så lenge AKP ikke gir fra seg noe makt, gjenstår å se. Fondet og foreningen for venstresidas dagsavis vil samle dem som vil støtte Klassekampen, men som krever en spredning av makta før vi kjøper flere aksjer.

Aksel Nærstad