Norsk visjon for Sosialismen ?

Eilif Henriksen (eh001@online.no)
Wed, 26 Nov 1997 05:43:35 +0100

Etter mitt syn er den største trusselen mot sosialistisk tenkning i dag at vi mangler en visjon for hvordan en slik politikk vil ta seg ut i norsk språkdrakt. Jeg håper på en debatt, og starter med spørsmål vedrørende:

Verdiskapningen.

Hva betyr ytelse etter evne og "nytelse" etter behov for nordmenn i dag
Er dette en urelaistisk utopi ?

Ville kapitalismens ego-drivkraft for verdiskapning og økte bytteverdier forsvinne. Ville merverdiene svinne hen fordi utenlandske kapitalistiske konkurenter vil redusere det nødvendige arbeid som skal til for vareproduksjonenen. Hva skulle være drivkraften hos norske produsenter til skape produkter billigere (med mindre nødvendig arbeid) ? (Jeg ser i denne forbindelsen bort fra kortsiktige resultater fra økte bytteverdier.)

Miljøhensyn tilsier at vi må tilpasse oss et lavere forbruk. Hvilke drivkrefter skulle erstatte kravet til profitt for en kontinuerlig forskning og tilpassing til stadig nye rammebetingelser ?

Den kapitalistiske produksjonsformen synes som den mest effektive for vareproduksjon til lavest mulig kostnad. Et naturlig resultat av dette burde vært at vi mennesker ikke behøvde å arbeide så mye. Kan vi tenke oss en løsning av arbeidsledighet og kortere arbeidstid uten en samordning av felles regler for handelsblokkene i de rike land, EU, US, Japan (felles regler vil være nøytral i konkuransen mellom landene og produsentene) ?

mvh Eilif Henriksen