Sprøyting

      Sprøyting er en av de enkleste teknikkene for å lage skjokolade-dekorasjoner. Dekorative figurer lages ved å sprøyte temperert sjokolade i forskjellige former og mønstre.

      Avanserte sprøyteposer med utskiftbare munnstykker for forskjellige mønstre kan kjøpes i enkelte butikker (Panduro Hobby har et godt utvalg). Man kan også brette kremmerhus selv av f.eks bakepapir.
En enkel løsning, dersom man ikke har behov for å sprøyte med stor presisjon, er å fylle en brødpose/frysepose og klippe av en bit av hjørnet.


NB: Før du sprøyter må du temperere sjokoladen.

En sprøytepose fylles lettest ved å holde posen nederst ved tuten og vrenge den over hånda til den nederste delen kommer frem som et krater. Fyll opp med sjokolade og vreng tilbake.

    



      Et godt resultat krever selvfølgelig en stødig hånd. For å få bedre kontroll på sprøytingen kan det lønne seg å holde sprøytetuten 1cm over underlaget. Klem posen med et jevnt trykk. Hvis ikke sjokoladen er alt for rennende, skal det kunne gå an å presse ut en sammenhengende kabel som du enkelt kan styre på plass. Hvis du sprøyter helt nede på underlaget vil du sannsynligvis få et mer skjelvende resultat.

Sprøyt gjerne figurene ned på et transparent plastark (overhead ark). Da kan du også legge et annet ark under med mønstre som du kan sprøyte etter. Hvis du setter sjokoladefigurene kjølig i noen minutter, løsner de lettere fra underlaget.





Glassmalerier

      Her følger et litt mer avansert eksempel som bruker sprøyteteknikken på en spennende måte.
Finn frem et motiv som egner seg som glassmaleri.
Jeg fant dette bildet på internett.
(Merk at resultatet vil bli speilvendt. Hvis du ikke ønsker det, må du speilvende originalmotivet før du begynner)

    

Legg et transparent plastark oppå motivet, og sprøyt omrisset med mørk sjokolade. La det stivne. Deretter fyller du inn rutene med sjokolade i ulike farger. Du trenger ikke bekymre deg for å holde deg innenfor strekene, siden du sprøyter på det som blir baksiden. Tvert i mot kan det være lurt å sprøyte litt på tvers av rutene for å styrke strukturen. Men pass bare på at du fyller inn ordentlig og at det ikke blir luftlommer i sjokoladen. Sett arket kjølig i noen minutter, da løsner motivet lettere fra underlaget. Vend motivet rundt og bli imponert.