(Ovnsbakt ostekake,
west-coast style cheesecake)
      Bunn:
15stkkornmokjeks
75gsukker
½tskanel
8sssmeltet smør

      Fyll:
700gnaturell gourmetost
150gsukker
1stkvaniljestang
3sssitronsaft
4stkegg
 
5dllettrømme
7sssukker
1stkvaniljestang


    Knus kjeksene i en kjøkkenmaskin og tilsett sukker og kanel. Bland inn det smeltede smøret og press blandingen ned i en kakeform (24-26cm, 18cm ved halv porsjon). Stek bunnen på 175°C i 10 minutter.

    Bland sammen ost, sukker og sitronsaft i en bolle ved hjelp av en ballongvisp (osten bør være romtemperert). Skjær vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Tilsett disse i ostemassen. Visp så inn eggene, ett av gangen. Hell ostemassen over i kakeformen og stek på 120°C i mellom 30 og 60 minutter.

    Visp forsiktig sammen rømme og sukker med frøene fra en vaniljestang. Gjør det sakte så du ikke får luftbobler i blandingen. Fordel rømmen på toppen av kaken og stek videre på 120°C i 3-8 minutter. Avkjøl kaken helt i kjøleskap før servering.

    Etter at kaka er avkjølt kan den godt dekoreres med et speil på toppen. Selv foretrekker jeg å lage dette ved å blande sammen ulike typer syltetøy (jeg bruker boysenbær, bringebær og jordbær) og varme dette forsiktig opp i en kjele til det blir rennende. Passerer blandingen gjennom en sil for å fjerne bær og klumper. Tilsett så litt gelatin for sikkerhets skyld (ikke så mye at det blir gelé, bare nok til at syltetøyet ikke renner av kaka). Legg et tynt lag utover toppen av kaka og avkjøl til det har stivnet.



Red.anm:
    Det viktigste og vanskeligste ved denne kaken er steketiden, som med vilje er angitt vagt siden riktig tid vil kunne variere fra ovn til ovn og også påvirkes av andre faktorer. Hvis du lykkes med stekingen vil du få en himmelsk perfekt kake med en myk konsistens som smelter i munnen. Steker du kaka for lenge vil den bli tørr og kjedelig, og kanskje til og med få en kornete konsistens. Steker du kaka for lite vil den falle sammen og bli helt mislykket. Trikset er (foruten trening) å ta ut kaka før du tror den er ferdig. Den skal være forholdsvis stiv i kantene men i midten bør den fortsatt virke dissete når du beveger på formen. Prøv med å stikke en liten kniv ned i midten av kaka. Kniven bør skjære igjennom med et rent kutt på toppen (som om du skjærer i gelé). Hvis det ikke fester seg litt ostemasse på kniven når du trekker den opp igjen, har du stekt kaka ALT for lenge. Det skal henge på litt røre, med det bør samtidig være tydelig at kaken er i ferd med å stivne. Husk at fyllet skal stekes i to omganger, så du har en sjanse til hvis du synes at ostemassen virker altfor slapp etter første steking. Kaka skal også virke noe slapp etter andre steking; når kaka så avkjøles i kjøleskapet, vil massen stivne helt og kaka blir perfekt.
Jeg pleier ofte å lage halv porsjon og steke i tre små 10cm former for å ha bedre kontroll på varmen.
    Erfaring viser at kaka smaker best etter å ha stått i kjøleskapet en 2-5 dagers tid, så dette er en kake som gjerne kan forberedes i god tid i forveien.



175°C
10 minutter



120°C
30-60 minutter




120°C
3-8 minutter