GRUNNLEGGENDE DRØMMETYPER TOLKNING > Tidlige teorier Freud Jung Nyere teorier BØKER LENKER
Nefertiti

Tidlige teorier om drømmer

Man vet ikke når den første drømmetydningen tok til, men mye tyder på at drømmer har spilt en sentral rolle i de fleste tidlige kulturer. Ofte ble drømmene tilskrevet en betydning som virker fremmed for oss i dag - for eksempel ble noen drømmer ansett for å være varsler om hva som ville skje i fremtiden. Noen av de tidligste eksemplene på tolkning av drømmer finner vi i Bibelen.


Indianske drømmeteorier

Tidlige (og nåtidige) indianerstammer så gjerne på drømmer som åpenbaringer som kunne fungere som veiledning i livet. Hvis en f.eks. sto ovenfor et vanskelig valg, burde en være spesielt oppmerksom på drømmene sine.

Drømmer ble også ansett for å ha forutsigende kraft - f.eks. mente en at en drøm kunne fortelle hvor en burde jakte ol.


Eldre egyptisk drømmeteori

De gamle egypterne så på drømmer som guddommelige framtidsprofetier. Drømmer og tolkningen av drømmer hadde derfor en sentral plass i den egyptiske kulturen. En drøm kunne være enten god eller ond.

For mange av gudene var det bygd egne drømmetempler. Disse kunne man oppsøke for å gå hjelp fra en gud gjennom drømmer. For å forstå drømmer, kunne man oppsøke drømmetolkere; dette var gjerne prester. Egypterne opererte også med en form for drømmeleksikon, hvor forskjellige symboler og deres betydning var listet opp. Hvis man f.eks. drømmer at man:

  • ...er død - et godt tegn, tyder på et langt liv
  • ...spiser krokodillekjøtt - et godt tegn, betyr at man kommer til å bli embedsmann
  • ...legger ansiktet mot jorda - et dårlig tegn, betyr at de døde vil en noe
  • ...ligger med kona i dagslys - et dårlig tegn, betyr at gudene vil oppdage ens ugjerninger

Egypterne trodde også at drømmene kunne gi en innblikk i livet etter døden, men i den forbindelse måtte man være forsiktig, da man kunne risikere at onde onder tok over kontrollen.


Drømmeteori i antikken

Den første kjente boka som omhandler drømmer ble skrevet av den greske filosofen Antiphon. Boka var ment som et hjelpemiddel i praktisk drømmetolkning. I motsetning til mange av sine samtidige, mente Antiphon at drømmer ikke var forårsaket av overanturlige fenomener.

En annen filosof - Artemidorus - mente det fantes to typer drømmer: somnium og insomnium. Smonium-drømmer var drømmer som var profetiske, som kunne spå framtiden; mens insumnium-drømmer omhandlet ting i nåtiden.

Platon var på linje med Freud da han påpekte hvordan 'gode borgere' kunne drømme om voldelig atferd og seksuell agresjon. Platon så på drømmer som et medium for å lette på trykket slike impulser forårsaker.

Hippokratos mente at drømmer hadde helende kraft, og denne antakelsen var utbredt i den antikke greske kulturen. I hele Hellas fantes det omkring 300 templer som man kunne oppsøke for å oppnå helse gjennom drømmer. En gikk da gjennom et slags renselsesrituale som blandt annet innebær å oppholde seg i et rom fullt av (ufarlige) slanger. Deretter gikk en til sengs, hvorpå en neste morgen ble spurt om å gjenfortelle hva en hadde drømt. Det ble forventet at en skulle drømme seg fram til et svar eller en løsning på sykdomen eller problemet en slet med. Det fins mange attestasjoner fra pasienter på at dette virket.

Aristoteles mente at drømmene ble forårsaket av fravær av sansestimuli, samt at de ble påvirket av forstyrrelser i korppen.


Relaterte lenker

-> tryskelion.com
Tidlige teorier. Gresk, egyptisk etc.

-> library.thinkquest.org
Historisk oversikt.

-> dreamers-world.com
Kort historisk oversikt.



Dette nettstedet er utviklet i forbindelse med fagemenet Hypertekst og multimedia.
Ansvarlig: Ero Karlsen. Epost: erostig@idi.ntnu.no