RE: SOS Rasisme og kuppestander

Trond (ozt@usa.net)
Thu, 06 Nov 1997 04:00:27

Hvem roper ulv?

Lars Christensen skrev:

>KORT KUPPHISTORISK TILBAKEBLIKK
>For 4 år siden lå SOS Rasisme på sotteseng med få lokallag og lite
>medlemmer. Før landsmøtet i 1993 ble tatt et initiativ for å få
>organisasjonen på fote og å få en ny ledelse. Dette initiativet ble straks
>kalt et RV/AKP-kupp av sittende landsstyre som trakk seg med øyeblikkelig
>virkning.

Hvem ropte om at det var akp-kupp? Hvilken funksjon hadde sentralledelsen i forhold til lokallagene? Trengte lokallagene å endre organisasjonsstrukturen? Denne ledelsen er i hovedsak dagens ledelse.

>For 1 år siden ble lederen i SOS Rasisme anmeldt for økonomisk juks med
>statlige midler og han ble ekskludert fra organisasjonen. Han beskyldte da
>sittende medlemmer i landsstyret for å kuppe organisasjonen for å gjøre den
>om til en ren kommunistisk organisasjon.

Han beskylte de som ble sittende igjen i ledelsen for å bygge opp en kommunistisk gruppe som skulle "kuppe ml-bevegelsen i Norge". Akp-ledelsen adopterte den ekskluderte lederen sitt syn. Rundt denne konflikten ligger mye av grunnlaget for dagens konflikt. Forøvrig hadde lederen begått et underslag, dvs stukket penger i egen lomme.

>NYE KUPPÅSTANDER
>Nå er det igjen påvist økonomisk juks i ledelsen i SOS Rasisme

Denne gang har det blitt jukset for å få penger inn til organisasjonen. Personen (aktivisten) som sto bak, hadde ingen egen gevinst på dette jukset.

>og atter en
>gang kommer påstandene om kupp. Denne gangen skal det være styrt av AKP.

Og de som roper kupp nå, er for en gangs skyld medlem av partiet som skal kuppe SOS Rasisme. Jeg er medlem av akp, og jeg må desverre si meg enig med de som roper "krig". Trusler og suspensjoner er hverdagslig.
Akp-ledelsen går inn for å kaste den nåværende ledelsen i SOS Rasisme, og sette inn en ledelse som følger vedtakene til akp-ledelsen blindt. Medlemmene av akp som ikke støtter akp-ledelsen ofrer mest sannsynlig partimedlemsskapet sitt.

Hvorfor vil akp-ledelsen kuppe SOS Rasisme?
Jeg vil nevne tre av de viktigste årsakene:
1) "Det virkelige problemet er at det bygges et Parti i partiet", sitat fra Arnljot Ask. Ask tror på lederen av SOS Rasisme som ble ekskludert i fjor, om at ledelsen i SOS Rasisme bygger opp en fraksjon som skal ta over akp.
2) Arnljot Ask liker ikke at akperne i SOS-ledelsen ikke følger vedtakene til akp-ledelsen. Et eksempel på dette er eksklusjonssaken i fjor. Kjell Børge Øgård var medlem av akp, og akp-ledelsen mente at denne saken skulle løses innad i akp. KBØ skulle ikke eksluderes av et ekstraordinært landsstyremøte ga Arnljot Ask beskjed om på et fraksjonsmøte. Akperne i SOS-ledelsen, bortsett fra Beth, valgte å ikke følge dette direktivet.
3) SOS Rasisme har planlagt å melde seg ut av Studieforbundet Ny Verden. Akp-ledelsen mener de har kontrollen over snv - "snv er akps studieforbund". Derfor skal ikke SOS Rasisme gå ut av snv. Det svekker nemlig snv. Akp-ledelsen vil gjennom dette kuppet sikre seg at SOS Rasisme ikke går ut av snv, for å ikke svekke sitt eget studieforbund.

>KAN VI HA TILLIT?
>Vi som er aktivister i lokallag ser på den dokument falsk som har skjedd
>overfor SNV som et problem for organisasjonen. Når de som har det formelle
>ansvar for det som har skjedd prøver å bagatalisere det hele og skylde på
>en anonym aktivist er dette derfor alvorlig. Det er dessuten vanskelig å ha
>tillit til et styre som for ett år siden valgte å ekskludere sittende leder
>for økonomisk utroskap, men som nå forsøker å bagetalisere og fraskrive seg
>ansvar for sitt eget økonomisk juks.

Jeg beklager det hvis du føler at ledelsen bagatelliserer denne forfalskningen. Men jeg nekter akp å skifte ut omtrent hele ledelsen, og sette inn akpere som er lojale mot ledelsen med dette påskuddet.

>NOEN SPØRSMÅL TIL LEDELSEN AV SOS RASISME

Jeg er ikke ledelsen i SOS Rasisme, men jeg svarer likevel.

>Er det slik at en vær kritikk av sittende ledelse i SOS Rasisme er et
>kommunistisk kupp?

Nei.

>Er det slik at vi som har problemer med tilliten til
>dagens styre i organisasjonen p.g.a. det som har skjedd, er med i et
>AKP-styrt kupp?

Men løsningen på den manglende tilliten kommer fra "4-kløvermøter", akp og Rød Ungdoms sentrale fraksjon. Løsningen kommer uten at uavhengige SOS-ere eller akperne i SOS er spurt til råds. Det er landsmøtet som skal bestemme hva slags ledelse SOS Rasisme skal ha de neste to årene. Det ser ut som det står mellom to valg:
1) En ledelse som er lojal mot akp-ledelsen.
2) En ledelse som akps sentrale fraksjon har valgt å kaste.

>Hvis flertallet av delegatene på landsmøtet støtter det
>styreforslaget som flertallet i valgkomiteen har lagt fram, er det da et
>kupp eller et demokratisk valg?

Hvis flertallet av delegatene på landsmøtet er lojale mot ledelsen i akp, er det en bevisst handling fra akp-ledelsen for å sørge for å få flertall for sitt syn?

>Hvilke organisatoriske forhold får vi en
>organisasjon som velger å møte enhver mistillit mot sittende styre med
>beskyldninger om fraksjonisme og kuppforsøk?

Kommer an på hvem som har jobbet frem en slik kritikk. Har du vært med på å diskutere den strategien 4-kløveret valgte den 10. september? Hvis du har vært med på å diskutere den strategien, er det mye mer enn det jeg har vært med på.

>Synes ledelsen i SOS Rasisme
>det er greit å jukse med offentlige midler siden AUF også har gjort det
>(jfr.Henrik Ormåsen KK-forum 1.11)?

Å jukse er ikke greit. Hvis svindel skjer, må en ta det alvorlig, og løse det på den minst skadelige måten. Jeg vil forøvrig minne om at SU ikke kastet en eneste tillitsvalgt i sin millionsvindel. Den eneste av de 22 ungdomsorganisasjonene som Kjell Opseth politianmeldte i fjor som noen ble kastet i var AUF. Han het Jarle Røberg Larsen, og stjal penger fra organisasjonen til sin egen lomme.
Forøvrig vil jeg nevne at det eneste stedet SOS Rasisme har fått for mye støtte, er i snv. To ganger har organisasjonen blitt trukket ut til stikkprøvekontroll for BFD-støtten. To ganger ble det ikke funnet en eneste feil. Det vil jeg tro har sammenheng med at snv-arbeidet er så ressurskrevende at aktivister, uten lang erfaring i organisasjonen, er med på dette søknadsarbeidet. At søknadsarbeidet er så kronglete er en del av grunne til at SOS Rasisme har ønsket å trekke seg ut av snv.

Med antirasistisk hilsen

Trond Thorbjørnsen
Lokallagsaktivist i Asker - uten styreverv
Heller ikke tillitsvalgt i sentralledelsen i SOS Rasisme,
(Tidligere medlem av DS i Oslo akp og førstekandidat på RVs stortingsliste i Akershus, som nå ofrer medlemsskapet sitt i akp, for å redde SOS Rasisme som en partiuavhengig medlemsorganisasjon.)

____________________________________________________________________
Get free e-mail and a permanent address at http://www.netaddress.com