re: Angsten for debatt

Omid Shoja Bazargani (omid@klassekampen.no)
Wed, 15 Oct 1997 12:20:07 +-200

Solveig Mikkelsen er misfornøyd med KK redaksjonens manglende deltakelse i div. debatter som foregår her.

Jeg synes dette er noe urettferdig.
Jeg sier *noe urettferdig* fordi under andre omstendigheter og andre debatt-klima skulle man forvente at redaksjonen heller hadde tatt initiativet på KK forum og kanalisert det positive potensialet som eksisterer, til noe anvendbar for avisa.

Urettferdigheten etter min mening, ligger i den formen, debatt eller kritikk presenteres her.
Gang på gang har jeg lagt merke til innlegg med brukbare poeng som er verdt å vurdere men presentasjonsformen er såpass fiendtlig, aggressiv og følelsesladet at det grenser til motbydelighet.
Journalister i KK, er tross alt, vanlige mennesker. Normale mennesker trenger ikke 'angst' for å legitimere manglende engasjement i debattføring av denne typen.

En av de første tingene jeg lærte som kommunist, var at kritikk må være konstruktiv og må utføres pedagogisk ellers er det bortkastet tid og energi. (den skolen jeg gikk på er nok noe annerledes fra den, enkelte 'revolusjonære' har gått på i Norge)

Jeg synes at det er sunt å ha et miljø som KK forum fordi:
1. blant alt annet, dukker det opp en og annen god tanke eller kritikk som kan gjøre nytte for Klassekampen.
2. det er å foretrekke mye urettferdig kritikk fra et uavhengig forum enn å fornøye seg med tannløst kritikk fra egne forum.

Men det finnes en balansegang her som en eller annen gang gikk i vasken uten at initiativtakerne la merke til det.
For å underbygge mitt påstand vil jeg hente eksempler fra den pågående debatten:

Andre miljøer/ folk:
Sjue/ Brekke leverte en leseverdig kritikk av KKs redaksjonelle linje for noen måneder siden. Til tross for at dette ikke kom på trykk i KK i rett tid, anvendte de ikke KK forum for å fremme sine meninger! (Hvorfor?... De kjenner nok til KK-F!)

Toneangivende faglige tillitsvalgte er nesten totalt fraværende i forumets korrespondanser. Jeg har lagt merke til flere interessante kommentarer/ forslag fra dette miljøet (bl. a. fremsatt/presentert av Kolbotn, Utgård og ... som kunne vært postlagt her, men ... ikke tale om. (Har radikale fagforeningsfolk undervurdert KK-F ?)

Før denne konflikten:
Var det ikke mangel på innlegg hvor 'bedre vitere' hadde prøvd å lekse opp folk som gjør jobben i huset uten å ha den fjerneste aning om hvordan avisa er organisert eller hvilke ressurser den sitter på. Når man prøvde å svare, fant man ut at her vil det legges opp til lange og gjentatte ordskifter og 'kompromissløs' argumentasjon før 'ekspertene' gir seg.

Etter denne konflikten startet: (ganske konkret)
En nesten samlet KK forum, gikk ut fra dag nr. 1 og krevde Jon Michelet som redaktør til KK kun på bakgrunn av styrelederens signaler om at Jon er den riktige mannen for en kursendring.
Altså KK Forum ga blaffen i vanlige prosedyrer ang. ansettelser (styrets rett til å ansette, ikke styreformannens) og ville ikke engang vente med å bli kjent med andre mulige kandidater... (skuffende at ledelsen i RødUngdom fulgte ukritisk med på denne kampanjen).

Enkelte i forumet har brukt merkelappen reaksjonær på 'deler av?' redaksjonen, erklært krig, tilsatt og avsatt folk i diverse stillinger, sendt 'morsomme' kommentarer og tatt farvel fra folk som fortsatt jobber her, har bedrevet undervisning av *aksjeloven* og dens innhold til folk som må *være maktkritisk, avslørende ... jobbe for en sosialitisk revolusjon* (fritt tolkning)

Alt dette har skjedd på en måte som naturlig nok har tilspissa konflikten, uten at forumets nestorer har grepet inn og reagert irettesettende.
I et annet Internett medium, IRC, blir den som ikke oppfører seg ordentlig, kicket eller bannet (avgrenset for delatkelse) og ingen bryr seg om borgerlig sosseprat og moteord som 'ytringsfrihet' (når innholdet i meninga er bestemt destruktiv), den samme muligheten finnes i en mailingliste, men hittil har den vært ubrukt her...

Når man aktivt postlegger tredjeparts innlegg fra Klassekampens spalter, inne i KK - F, betyr det at man har tatt på seg redaktør rollen i forhold til mailinglisten, da må man løpe lina ut og aktivt redigere andre innlegg i hvert fall de som er usaklige! (siden dette funker ikke teknisk, må en rett og slett avgrense enkeltes rett til deltakelse...)

Det jeg prøver å si er følgende:
Har det noe for seg å delta på debatter i dette forum?
* Ja!
Har dette forumet fungert saklig og skapt et miljø hvor det skulle være mulig å bedrive seriøs debatt om KK?
* Hmmm!

En annen ting er at dersom redaksjonen eller administrasjonen (ikke bare i KK men i et hvilket som helst avis eller bedrift), hver gang ting tas opp, kommer med kommentarer og besvarelse i et bestemt forum, gir man signaler til andre om at dette stedet har tyngde og innflytelse i bedriftens gjøren og laden (avgjørelser).
Det vil være uklok og usunt både for forumet og for KK.

Forumet skal være uavhengig møtested for KKs venner ikke en rapporteringsplenum og heller ikke en maktsentrum for den ene, andre eller tredje fløy (det som den er blitt og kanskje derfor Tron Ø. ikke sender sine innlegg her!)
KKs bedriftsinterne organer skal ha lov å holde en del av kortene skjult fra 'spesial interesserte' (enten det er 'den tredje aktøren' eller den delen av 'den fjerde statsmakten' som er fortsatt under etterforskning... eller kokte etterforskninga bort igjen...?).

En mailingliste er ikke det beste media å forlange svar på *en del* kritikk/ forslag/ ideer mens den kan fungere perfekt i forbindelse med *andre* typer kritikk/ forslag/ ideer.

Kameratslig hilsen

Omid Shoja Bazargani

--* Norsk er mitt fjerde språk og ingen gidder å lese korrektur på mine personlige meninger, ser du skrivefeil eller språkmesssige tabber, legg hånda foran øyene og lag avstand mellom fingrene! *--