Re: Antibiotika-bruk

Thomas Vermes (vermesth@online.no)
Tue, 2 Dec 1997 21:17:48 +0100 (MET)

Jeg har de siste månedene nøye fulgt faglig debatt om antibiotikaresistens
for Nationen.
I alle de fagmiljøene jeg har vært borte i, er det en entydig konklusjon at
det er i human medisin, dvs.
ved sykehus og hos leger, at den virkelig tunge trusselen om
antibiotikaresistens er oppstått -
ikke i fortilsetninger til dyr og fisk.

Dette trass i at antibiotika brukes som vekstfremmer i dyrefor både på
kontinentet og i andre verdensdeler. I Norge er det kun en kjøttprodusent
som bruker antibiotika i fortilsetning. Omsetninga i fjor tror jeg var ca.
60 kg. Den organiserte landbruksnæringa har pålagt seg sjøl restriksjoner og
nekter å bruke antibiotika som annet enn medisin. Næringa har bedt om forbud
mot antibiotika som fortilsetning i Norge.
Men fordi vi har en bedrift, Alpharma, på Skøyen i Oslo, som produserer
antibiotikumet sinkbacitracin for eksport, kvier myndighetene seg for
forbud. Alpharma er nemlig avhengig av eksportsertifikater fra norske
myndigheter om at produktet er godkjent.

Hilsen Thomas Vermes

>Return-Path: <owner-klassekampen-forum@arthur.aksess.no>
>Date: Tue, 2 Dec 1997 15:44:29 +0100
>To: klassekampen-forum@aksess.no
>From: Eivind Hovig <j.e.hovig@labmed.uio.no>
>
>Legevitenskapen har vært klar over faren ved overbehandling av antibiotika
>i mange, mange år. Men en hovedkilde til resistens er uvettig bruk av
>antibiotika i helt andre virksomheter enn medisin, den være seg skolepreget
>eller ei, f.x. fiskeoppdrett, fortilsetninger osv.