Vaksiner og alternativ medisin

Eystein Skjerve (Eystein.Skjerve@veths.no)
Thu, 20 Nov 1997 10:35:43

Oddmund Garvik har vært på forumet med en del synspunkter. Jeg vil ikke gå
så veldig alvorlig inn i polemikken, men bare referere noen enkle facts :
Garvik har rett i at mye av fransk storfeproduksjon er drevet på en
fornuftig måte. Hvis han hadde lest den refererte veterinærrapporten (det
var jeg som skrev den), har han kanskje også lest at vi beskrev Jæren som
et unntak i Norge med en også i verdensmålsetoff svært tett husdyrbestand.
Jeg tror imidlertid ikke at hans brors besetning e rsærlig typisk for
Norge. Norge HAR en spredt husdyrbestand, ganske enkelt på grunn av at de 3
prosentene av Norge som er dyrkbar er spredt omkring i hele Norge.
Kritikken mot den internasjonale kjøttindustrien har særlig gått på den
kraftforintensive produksjonen av gris og fjørfe. Det er et faktum at
smittesituasjonen for disse i Frankrike er svært mye dårligere enn i
Skandinavia. Det er bare dumt å hevde noe annet. Frankrike har, på lik
linje med BeNeLux, Tyskland og England omfattende forekomst av aggressive
resistente mikrober (blant annet Salmonella). Dette betyr ikke at folk i
Frankrike dør av den grunn. Internasjonal husdyrindustri er preget av store
penger, og legemiddleprodusentene har skodd seg bra på den totalt uvettige
bruken av antibiotika som fortilsetning.
Videre har Frankrike problemer med sine oster. Det er sannsynligvis helt
trygt for herr Garvik å spise de upasteuriserte ostene, med det er det IKKE
for de 15-20% av befolkningen som er utsatt for smitte av listeriabakterier
på grunn av nedsatt immunforsvar. Heldigvis er sjukdommen sjelden, men det
har vært utbrudd på grunn av slik eoster, med opp mot 50% dødelighet.
Internasjonalt har Frankrike vært kanskje den verste eksponenten for en
overdreven bruk av forantibiotika som vekstfremmende middel til husdyr.
Konsekvensene av denne bruken har ikke bare vært en høy forekomst av
antibiotikaresistente stammer av Salmonella oG Campylobacter, men en ser nå
også konturene av et stort problem på grunn av en massiv overføring av slik
egener til forskjellige menneskerilpassa bakterier. Sannsynligvis ser en nå
bare starten av problemet. I denne situasjonen er Frankrike en av d emest
ivrig ei å tvinge Sverige til å oppheve forbudet mot forantibiotika.
Matbårne sjukdommer er ubehagelige, kan gi delvis livsvarige
ettersjukdommer, men gir ikke en dødelighet som vil innvirke særlig på
levealderen i de vestlige land. Garviks argumentasjon e ridealistisk, og
forsåvidt på linje med f.eks. Hyland Eriksen som hevdet det var rasisme å
påstå at vi hadde bedre matkvalitet i Norge enn i andre land.
Garvik kan godt ha sine poenger i fred, og det er ingen stor risiko med å
spise halvrå biff. En bendelorm i ny og ne kan slenge, men det er neppe noe
stort helseproblem. For å gi ham noen råd om hvilke produkter som kan være
risikable i hans boland, kan nevnes :
*Fjørfe må regnes med å være helt nedsmitta med salmonella- og
ccampylobacterbakterier. De drepes ved vanslig mattilberedning, men det er
viktig å ha god kjøkkenhygiene ved håndtering av rått fjørfe.
*Det samme gjelder grisekjøtt, om enn i litt mindre grad.
*Egg kan være et problem. Skaff deg egg som ikke er lagra for lenge.
*Enkelte grønnsaker som salat kan være utsatt for maitte fra jordsprut.
Dressing med eddik begrenser farene ved slike produkter.
*Rå østers kan være noe av den farligste maten som finnes.
*Biff er som sagt relativt trygt, da den blir såpass grundig stekt på
utsida. Kverna storfekjøtt kan være verre, og hamburger/kjøttkaker SKAL
stekes skikkelig.
*Tartarkjøtt kan ha en viss risiko, men verre er nok den merkelige retten
Cannibals de Maison - rått hakka svinekjøtt. Dette er å be om trøbbel.

Når det gjelder matmarkedet i Norge, virker det som Garvi ikke har
registrert at vi er i ferd med å bli svært like det du har i andre land.
Frankrike og mange andre land har et langt bredere utvalg av ferskvarer, og
dessverre er mange av disse.

Garvik vil nok sannsynligvis kunne berge livet i lang tid i Frankrike, men
det betyr ikke at vi som de facto har en bedre smittstilstand ikke skal ha
lov til å velge et noe sikrere liv. Enkelte vil nok overdramatisere
konsekvensene av økt matimport, og mang eprodukter er trygge. De usikre
produktene er rå sjømat, en del grønnsaker, men viktigst er at vi holder
fersk fjørfe og delvis grisekjøtt ute av det nordiske markedet. Så får vi
heller importere noen biffer og meske oss med sammen med noen liter vin.
Franske viner er vel forresten svært oppskrytt i forhold til prisnivået.

God appetitt.