Andre pekere til denne siden: http://svamp.org og http://barn.vitenskap.com.

Kilde: http://barn.ystenes.com Martin og Beate Ystenes
Barn i nød!

Hva gjør man med intelligente barn i utlandet?
 


De landene jeg foreløpig ved om hvor det er programmen/skoler for slike barn er Sveits, Tyskland, New Zealand, Austalia, Nederland, Danmark og England. Nedenfor kommer en kort beskrivelse av hvert land. Beskrivelsene blir utvidet etterhvert som jeg får mer konkret informasjon. Hvis noen har spesiell kunnskap om noe land, så tar jeg gjerne imot informasjon.

New Zealand
Et eget program er opprettet under "Ministry of Education". Brosjyren "Gifted and talented students, meeting their needs in New Zealand Schools", er en 64-siders meget lesverdig rapport med oversikt over problemområdet og hva man bør gjøre. Jeg har lagt den ut i pdf-format (totalt 15-20 Mb) i svart-hvitt: Del 1, del 2, del 3 og del 4. Se også Gifted and Talented Community News.
Tyskland
Flere skoler for slike barn er blitt opprettet de siste årene, bland annet Landesgymnasium Sankt Afra i Meissen og Landesgymnasium für Hochbegabte i Schwäbisch Gmünd. I Berlin diskuteres det å gi særlig evnerike barn en juridisk rett til spesialundervinsning. En rekke artikler om problemet er trykket i større tidsskrifter som Spiegel, Focus og Stern, og det er flere organisasjoner for slike barn, blant annet DghK, Logios, Pfiffikus og Hochbegabtenförderung. Flere foreninger arrangerer treff, kurs og sommerskoler for slike barn.
Sveits
Mest kjent for den private skolen "Talenta" i Zürich. Skolen er privat og kostbar, men staten gir støtte til de som trenger slik tilrettelegging og hvor man ikke selv har råd. Skolens internettside har veldig mye interessant.
Nederland
Professor Frank Mönks, leder av Centrum voor Begaafdheidsonderzoek i Nijmegen har arbeidet med dette problemet siden 1988.
USA
Hver deltstat har en forpliktelse til å opprette et program for slike elever. Et greitt utgangspunkt for å søke informasjon finner dere på AAGC.
Danmark
En privatskole for intelligente barn, Mentiqa, startet i København høsten 2004. To nye skoler vil starte i Århus og Odense de neste årene. Århus kommune har selv planer om å starte opp en tilsvarende skole i offentlig regi for å møte konkurransen fra Mentiqa. Mentiqa er startet helt og holdet på initiativ fra Pernille Buch-Rømer. Det finnes ingen offentlig politikk på dette punktet, og intelligente barn nenes ikke me et ord i lærerutdannelsen. Opprettelsen av Mentiqa er sterkt kritisert fra universitetene, men politikerne har akseptert at det er et behov.
Australia
Har egne program på skolene for slike elever og egne program ved universitetene for å utdanne lærere til å ta seg av slike barn. En side som beskriver programmet for SW Australia finner du her. En oversikt over hva som tilbys ved australske skoler finner du her.
England
En rekke privatskoler i England har programmer for evnerike barn, og noen er spisset for den helt øverste eliten. Se The National Academy for Gifted and Talented Youth ved Warwick University. Også den offentlige skolen har program for de mest intelligente, se f. eks. denne artikkelen fra BBC. Viktige organisasjoner er NACE, NAGC og CHI