Del-eksamen 3 i fag SIK3003, 12/10 2002.

1. Strek under de hendelsene som fører til at systemets entropi øker? Saltvann blandes med ferskvann, varme går fra en kald til varm flate, to gasser blander seg, vann fryser, vann koker.

2. Hva er entropien for følgende stoffer ved 25EC: HCl (aq), HCl (g), Cl2 (g)

Husk enheter!

3. For hvilke stoffer, og i hvilke situasjoner, er entropien (ideelt sett) lik null?

(Alternativ formulering av spørsmålet: Hva sier termodynamikkens 3. lov?)

4. Rett opp noen ord i denne setningen så den blir en korrekt formulering av termodynamikkens 2. lov: "Enhver hendelse bidrar til at systemets entalpi minker."

5. Hvordan og hvorfor endrer systemets entropi seg når en væske fordamper?

6. ) G = ) H - T) S. Hva betyr ) S i denne formelen?

7. Under hvilken forutsetning kan man lese verdien for ) GE direkte fra SI?

8. ) G = ) GE + RT lnQ Y ) GE = - RT lnK. Forklar denne overgangen.

9. Utled van't Hoffs formel: ln K = -() HE/R) (1/T) + ) SE/R

10. Strek under de som stort sett er uavhengige av T: ) GE, ) G, ) H, ) SE, lnK

11. Beregn ) GE for reaksjonen H2S (g) + 2 O2 (g) W SO3 (g) + H2O (l) ved 25EC?

(Husk enhet!)

12. Beregn likevektskonstanten for reaksjonen ovenfor ved 25EC.

13. Hva er Q for reaksjonen ved 25EC hvis H2O er rent stoff, P(SO3 ) = P(O2) = P(H2S) = 0,1 atm?

14. Vil reaksjonen gå mot høyre eller mot venstre, når forholdene er som gitt i 13?

15. Finn ) GE for samme reaksjonen ved 0EC.

16. Finn ) G for samme reaksjonen ved 0EC, hvis Q er den samme som i oppgave 13.

17. Regn ut temperaturen der ) GE = 0 for koking av vann.

18. Ved hvilken temperatur koker vann ved et trykk på 0,1 atm?

19. Ved hvilken temperatur er kokingen i oppgave 18 i likevekt?

20. Hva skjer generelt når ) G = 0?