"Sealand" - en digital fristat og ny nabo tar form

From: Bjarne Naerum (bjarne@bo.online.no)
Date: Sun Jul 23 2000 - 15:00:07 MET DST


Aftenposten hadde i går en artikkel (se under) om "den nye digitale fristaten" Sealand,
egentlig en utrangert marinefestning/plattform i Nordsjøen utafor østkysten av England.

Merk at både tittel og innhold fokuserer mest på "den nye PIRATstaten",
mens man må lete godt etter f.eks. følgende interessante opplysning:

"Foreløpig er det bare ideelle organisasjoner som har fått nettplass (...). Den første av dem er Tibet Online og det okkuperte Tibets eksilregjering. Havenco gir bort gratis plass til forkjempere for menneskerettigheter og ytringsfrihet."

Hva om også KK-forum (muligens også KKs nettavis?) søkte om nettplass
(ev. bare et "speil") på denne "frie plattformen"(!) ? (Det kan komme tider...)

Hvilke signaler ville vi i såfall gitt med dette? Det kunne vel slå flere veier.
Men kunne vår "tilstedeværelse" der i seg sjøl bidra til å "sivilisere" Sealand?

VI ser at Tanta i Akersgata temmelig ENSIDIG velger å innta/overta og formidle
videre ØKOKRIMS (ikke uventa) bekymring og skepsis til "vår nye nabostat":

--------------------------------------------------------------
Piratstat i Nordsjøen

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/d152056.htm
PER KRISTIAN BJØRKENG

"Sealand" ser uskyldig og sliten ut. Men denne plattformen kan bli fristat for skattesnytere, kopieringspirater og andre kriminelle. Den kalles verdens første frihavn for data.

Plattformen "Sealand" i Nordsjøen ønsker velkommen Internett-innhold som er ulovlig ellers i verden der den ligger i internasjonalt farvann.

FOTO: SCANPIX/AP
Skilt. Spansk politi har funnet biler registrert på "Sealand"!

Pass. Falske pass fra "landet Sealand" er allerede produsert.
Spansk politi har mistanke om at en organisert bande står bak.

En broget blanding av kopierings-pirater, skattesnytere og undertrykte opposisjonelle i terrorregimer skal alle nå få et nytt fristed. Kronprinsen av den utrangerte marine-festningen "Sealand", som ligger rundt ti kilometer utenfor østkysten av England, har tegnet kontrakt med et firma som vil selge datalagring på et sted forskånet for all brysom lovgivning og kontroll.

Økokrim bekymret
Norske Økokrim er allerede bekymret for hva dette vil føre med seg. Dersom prosjektet virkelig får lov til å leve, kan det bli en yngleplass for kriminelle.

Politiadvokat Elisabeth Berge ved Økokrim er svært skeptisk til den nye fristaten.

- Et slikt fristed vil vanskeliggjøre arbeidet vårt arbeid rettet mot kriminelle. Vi synes denne problemstillingen bør reguleres gjennom et internasjonalt regelverk. Blant annet jobber Europarådet nå med dette. Jeg vil tro at dette er en så følsom sak at statene vil bli enige om å regulere gjennom felles regelverk. Det spørs jo også om "Sealand" faktisk blir anerkjent som en suveren stat. Hvorvidt det er praktisk gjennomførbart å stenge dem ute, er en annen sak, sier Berge.

Gammel festning
"Sealand" er egentlig en gammel festning, som nå kan få en helt annen rolle som beskyttelse. Den ble bygget av engelskmennene ute i havet for å skyte ned tyske fly under andre verdenskrig. Etter krigen ble den overlatt til seg selv. I 1967 gikk en engelskmann som nå går under navnet kronprins Roy "i land" og erklærte den suverene staten "Sealand".

I 1968 erklærte en britisk domstol at "Sealand" var utenfor britisk territorialfarvann. Pass og frimerker har vært produsert siden 1969. I 1978 ble en tysk investor tatt til fange på festningen. Han satt i fengsel der inntil en tysk diplomat klarte å få til en utleveringsavtale. Derfor mener kronprinsen at "Sealand" i dag er verdens minste stat.

Ved hjelp av en bredbåndsforbindelse via satellitt vil firmaet Havenco nå leie ut nettplass til firmaer og enkeltpersoner på "Sealand". Et par-tre tusen kroner måneden er inngangsbilletten.

Piratenes paradis?
Havenco tilbyr leietagerne total anonymitet. For en vanlig besøkende på et nettsted, vil det være umulig å se ut fra adressen om dataene ligger lagret på "Sealand" eller et helt annet sted i verden. Kopierings-pirater og firmaer som ønsker å unndra seg beskatning vil derfor trolig være blant dem som trekkes til fristaten.

Havenco har tegnet kontrakt med kronprinsen, som ikke har satt noen betingelser for hva slags innhold som kan lagres der. Havenco selv har nedsatt i sine regler at alt er lov, bortsett fra barnepornografi, reklame i e-post(!) og hacking rettet mot "Sealand", Havenco eller leietagerne. Men dette er bare regler. Firmaet sier også at det ikke vil gjøre noe for å sjekke om leietagerne faktisk følger dem.

- Vi kan garantere at ingen myndigheter vil kunne beslaglegge dataene eller ransake lokalene. Våre lokaler vil også være sikre mot innbrudd og andre skader. Vi har fullstendig kontroll med hvem som kommer til "Sealand". Du må enten ha båt eller helikopter for å nå oss. Derfor kan firmaer som driver med nettsalg lagre numre for kredittkort her, sier talskvinne for Havenco, Joan Hastings, på telefon til Aftenposten.

Foreløpig er det bare ideelle organisasjoner som har fått nettplass hos Havenco. Den første av dem er Tibet Online og det okkuperte Tibets eksilregjering. Havenco gir bort gratis plass til forkjempere for menneskerettigheter og ytringsfrihet.

I løpet av august åpner firmaet bredbåndsforbindelsene via satellitt som gjør det mulig å koble "Sealand" til Internett på full hastighet. Kundene får da muligheten til å kjøpe ferdige PC'er som blir installert ute på den kunstige øya. På grunn av sikkerhetsforanstaltninger får ingen leietagere selv besøke Sealand. Data legges inn via krypterte datalinjer fra andre land.

Men det er ikke gitt at "Sealand" klarer å overleve som digital fristat. Et intenst multinasjonalt arbeid pågår nå for å gjøre det mulig for verdens store nasjoner å kontrollere hvordan slike ministater kobler seg til nettet. En av mulighetene er å blokkere nett-tilknytningspunktene til stater som ikke følger internasjonale regler.
-----------------

Bjarne Nærum



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Aug 03 2000 - 10:26:02 MET DST