Agurknytt - eller bestemmelser om båndtvang

From: Stein Erik Jonasson (ejonasso@online.no)
Date: Sat Jul 01 2000 - 00:29:58 MET DST


Sommeren er tid for agurknytt! De politiske dypsindigheter tar ferie til fordel for vær og fotball EM. Jeg bidrar med et innlegg om båndtvang! Liv Finstad sa for mange år siden i NRKs valgutspørring at "sauen er et ålreit dyr". Forhåpentligvis vil ikke det alene prege RVs (eller SVs) kommunalpolitiske holdning til båndtvangen.

Bergensavisene kjører jevnlig oppslag om "uforsvarlige hundeeiere" som lar hundene springe fritt, og har bidratt til å skape et inntrykk av at det er båndtvang i Bergen hele året, selv i de fjerneste strøk av Byfjellene. Dette inntrykket forsterkes ved at sauebøndene har satt opp skilt på Byfjellene om "Husk båndtvangen - hele året!" I andre kommuner er det enda verre, Stavanger har visstnok vedtatt båndtvang i hele kommunen - hele året! Et vedtak som i tilfelle savner enhver lovhjemmel.

Som hundeier og ivrig bruker av Byfjellene har jeg gravd litt i lover og forskrifter for å finne det formelle grunnlag for bestemmelsene om båndtvang. Viltloven, pgf.52.1, fastsetter den allminnelige båndtvang fra "1. april til og med 20. august". I tillegg gir Bufeloven, pgf.3.2, hjemmel for kommunestyret til å innføre utvidet båndtvang for å beskytte bufe, men dette er begrenset til "den tid bufe beiter".

Politivedtektene i Bergen Kommune, pgf.42, har innført båndtvang hele året "på gater, veier, fortau, offentlige anlegg og plasser og skiløyper". Forøvrig gjelder båndtvang i tiden fra 1. april til 31. oktober. Det er åpenbart at på Byfjellene gjelder båndtvangen ikke i perioden 1. november til 31. mars. Dersom en skulle mene at Byfjellene omfattes av "offentlige anlegg og plasser", ville det forøvrig iht. Politivedtektene pgf.40 ikke vært tillatt å la husdyr gå løse.

Politivedtektene har alene ikke hjemmel for å påby utvidet båndtvang i perioden 21. august til 31. oktober for hele kommunen. Politiloven, pgf.14, gir Politiet hjemmel for "bestemmelser om å opprettholde ro og orden (og) sikre ferdselen ... på steder som er alminnelig beferdet", dvs. begrenset til bymessige strøk. Utenom bymessige strøk er det Bufeloven som gir hjemmel for utvidet båndtvang, men den er begrenset til "den tid bufe beiter". En rimelig tolkning er derfor at båndtvangen i områder som brukes av bufe opphører etter beitesesongen, mens den ellers utenom bymessige strøk opphører 20. august.

Trondheim kommune har forøvrig nylig vedtatt nye Politivedtekter, pgf.6.1, som eksemplarisk oppsummere reglene for båndtvang: "På offentlig sted skal hund være i bånd og/eller under kontroll. I markaområdene gjelder båndtvangen innenfor de tidsrammer viltlov og bufelov
bestemmer. Forøvrig må hunden her være ledsaget på forsvarlig måte."

Oppfordringen går til RV og SV representanter i kommunestyrer, deriblant Bergen og Stavanger, om å påse at politivedtektene endres tilsvarende bestemmelsene i Trondheim.

Bergen, 30. juni Stein Erik Jonasson



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Aug 03 2000 - 10:25:58 MET DST