e-dderkoppNettet

From: Bjarne Naerum (bjarne@bo.online.no)
Date: Mon May 01 2000 - 22:04:31 MET DST


Den britiske etterretningstjenesten MI5 er i ferd med å bygge opp et senter
som skal overvåke all e-post som sendes til, fra og innen Storbritannia.
...
Britiske forbruker- og borgervernsgrupper er sterkt bekymret over regjeringens
angivelige planer for overvåking av alminnelige menneskers e-post. Alle som
mottar mail fra det MI5 måtte mene er en "suspekt" nettadresse, enten de
tidligere har vært i kontakt med avsenderen eller ikke, risikerer nå å havne i
overvåkningsarkivet, blir det sagt.

Klippet fra Aftenposten:
http://www.aftenposten.no/nyheter/nett/d137558.htm

- Britisk e-tjeneste bygger senter for nett-spionasje

Den britiske etterretningstjenesten MI5 er i ferd med å bygge opp et senter som skal overvåke all e-post som sendes til, fra og innen Storbritannia. Senteret skal være klart til drift om ett års tid, skriver London-avisen Sunday Times.

Ifølge den velinformerte søndagsavisen skal senteret koste 25 millioner pund, det vil si 350 millioner kroner, og plasseres ved MI5s eksisterende hovedkvarter i London. Både MI5 og vanlig britisk politi vil måtte skaffe seg formell tillatelse fra innenriksdepartementet, før det kan lese enkeltpersoners eller organisasjoners e-post.

Men britene vil nå kreve at nettselskaper som for eksempel America Online (AOL) kobles direkte opp mot det nye overvåkningssenteret. Det skal skje i form av en såkalt hardwire, altså en kabel som går rett fra AOLs maskiner og inn i maskinene i MI5-senteret, heter det videre i Sunday Times.

Den britiske regjering har allerede formell fullmakt til å avlytte ordinære telefonlinjer, og også til å hente inn og lese e-post som overføres over disse linjene. Men denne e-posttrafikken har nå fått et slikt omfang, at MI5 ikke lenger kan overvåke alt som sendes og mottas.

Britiske forbruker- og borgervernsgrupper er sterkt bekymret over regjeringens angivelige planer for overvåking av alminnelige menneskers e-post. Alle som mottar mail fra det MI5 måtte mene er en "suspekt" nettadresse, enten de tidligere har vært i kontakt med avsenderen eller ikke, risikerer nå å havne i overvåkningsarkivet, blir det sagt.
(NTB-AFP)
-------------------------

Se ev også:
http://www.sunday-times.co.uk/news/pages/sti/2000/04/30/stinwenws01034.html

Bjarne Nærum



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Aug 03 2000 - 10:25:35 MET DST