Portrettmaleri av Lully

Fotografi av Beckett

Portrettmaleri av Händel

Portrettmaleri av Corneille

Händel

Marie Antoinette

India song












Le roi danse

Nåværende og nyere prosjekter

Solkongens opera
Europeisk drama 1955-2005
Händels oratorier
Den franske tragedie
Europeisk musikkdramatikk 1700-1750
Litteraturhistorie
ALIT på nett
Lesekunst



Solkongens opera

Fra 2009 arbeider Aarset, sammen med professor Randi M. Selvik ved Institutt for musikkvitenskap, med et prosjekt om den eldste franske operakunsten: 13 verk av komponisten Jean-Baptiste Lully og dramatikeren Philippe Quinault fra perioden 1672-86.

ALIT på nett
Europeisk drama 1955-2005

H/2009-V/2010 arbeidet Aarset med en multimedial internettmodul om nyere engelsk, fransk og norsk dramatikk, med fokus på følgende forfatternavn: Samuel Beckett, Harold Pinter, Marguerite Duras, Tom Stoppard, Caryl Churchill, Cecilie Løveid, Sarah Kane og Jon Fosse.
Hør presentasjon
 

Händels oratorier

Fra H/2009 arbeider Aarset med Händels oratorieforestillinger, med vekt på verkene fra 1740-årene. Utvalgte arbeider studeres komparativt i forhold til hans operaer fra den forutgående tredveårsperioden.

Den franske tragedie

I 2008-09 arbeidet Aarset med et utvalg tekster fra den franske tragedietradisjonen i perioden 1550-1660, dvs. forut for de store klassisisme-dramatikerne Molière og Racine. Hovednavn: Jodelle, Garnier, Montchrestien, Hardy, Rotrou, Mairet og brødrene Thomas og Pierre Corneille.


ALIT på nett
Europeisk musikkdramatikk 1700-1750: Vivaldi-Händel-Rameau

I 2007 arbeidet Aarset med et tverrestetisk anlagt bokprosjekt om denne periodens musikkdrama som multimedial kunst, med vekt på utvalgte verk av de tre nevnte komponistene (Gjenreiste verdener. Senbarokk musikkdramatikk som tverrestetisk scenekunst). En egen nettversjon av emnet ble også utarbeidet: "Mens vi venter på revolusjonen. 1600- og 1700-tallets meta- og musikkdrama" (spesialområde/eldre emnekrets).
 
Se presentasjon

Litteraturhistorie

Aarset arbeidet i 2004-2006 med en ettbinds verdenslitteraturhistorie. Dette gjorde han sammen med kollegaene Jon Haarberg og Tone Selboe ved Universitetet i Oslo. Arbeidet ble fordelt slik at Haarberg skrev om tiden til og med middelalderen, Aarset tok for seg perioden 1500-1800 og deler av tiden 1950-2005, mens Selboe hadde ansvaret for resten av den moderne litteraturen. Boken kom på Universitetsforlaget i 2007 og er beregnet på grunnivået i allmenn litteraturvitenskap.


ALIT på nett
Den franske nouveau roman

H/2005 var Aarset frikjøpt fra ordinær undervisning for å utvikle et tverrestetisk, multimedialt nett-tilbud for 2000/3000/6000-nivåene (spesialområde/nyere emnekrets): Fransk nouveau roman 1955-95:
  • Nathalie Sarraute
  • Alain Robbe-Grillet
  • Marguerite Duras (foto fra hennes film India Song)
-roman, kortprosa, essays, drama, hørespill, film.
Tilbudet ble ferdigstillt i jan. 2006 og kan utbys som etterutdannings-/fjernstudium samt til ordinære ALIT-studenter ved NTNU.

Se presentasjon

Lesekunst

I 2002 var Aarset modulansvarlig for NTNUs bidrag til fjernundervisningsprosjektet Lesekunst.
Lesekunst ble initiert høsten 2000 som et enestående bredt samarbeidsprosjekt mellom faget allmenn litteraturvitenskap ved de fire universitetene i Norge og NRK. Prosjektet er bygd opp av to hovedkomponenter:
  • Et nettkurs: 4 moduler à 5 vekttall/15 studiepoeng som tilsammen utgjør allmenn litteraturvitenskap grunnfag; produsert av universitetene og tilgjengelig på en lukket nettdel.
  • En serie TV- og radioprogrammer og en åpen nettdel produsert av NRK for kultur- og litteraturinteresserte generelt.

Modul 2
Lesekunsts modul 2 er produsert av fagmiljøet ved NTNU i Trondheim. Modulen dekker tidsrommet 1500-1800, og har en sterkt tverrestetisk profil, der fagstoffet utdypes ved hjelp av bilder, lyd og film, både i forhold til tidsbilder og realiseringer av pensum-materiale.

Aarset har skrevet følgende fagtekster til Lesekunst:

1500-tallet:

  • Renessansen: "Gjenkomst - og nyskaping"
  • Shakespeare: "Enkeltindividet på scenen"
  • Hamlet: "Blodhevn - melankoli - rollespill"
1600-tallet:
  • Barokken: "Det storslagne - og det ustadige"
  • Molière: "Fra landsbytorg til hoffteater" (foto fra filmen Le Roi danse)
  • Tartuffe: "Vellystingen som bedemann (eller omvendt?)"
  • Madame de Sévigné: "Det private og det offentlige"
  • Klassisismen: "Fornuft og måtehold"
  • Boileau: "Essensen av en estetikk"
  • Racine: "Lidenskapen og det formfullendte"
  • Fedra: "Skjebnens uavvendelighet"
1700-tallet:
  • Sheridan: "Borgerstandens dårskaper"
  • The Critic: "Ritualmord på tradisjonsdramaet"

Se tv-program nr. 5 Livet som teater (om fransk barokk og klassisisme) hvor Aarset medvirker, på http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/59710.