Views from Torino, 1. februar 2006

Utsikt oppover Via Monginevro (20m fra huset vårt, bildet er tatt fra trikkeholdeplassen):


Gran Madre di Dio (betyr "Guds store mor"); et slags tempel. Den store statuen i forgrunnen er av Vittorio Emanuele II, som var konge i Italia i 1849-78. På sommersolverv 24. juni treffer solen nøyaktig toppen av tempelets fasade kl 12.00. Statuene på hver side er visstnok innblandet i noen av profetiene/spådommene til Nostradamus, som bodde i Torino en god stund. Mystiske greier, men tempelet er ihvertfall fint å se på:


Utsikt fra Gran Madre, oppover Via Po i retning Piazza Castello:






Granbar, like ved Gran Madre:


Alpinklubben i Torino, stiftet i 1863, ligger på "Monte dei Cappuccini", en liten haug rett ved Gran Madre. Opprinnelig gikk det en slags togbane fra Po og opp på denne høyden, men den ble bombet under andre verdenskrig og er derfor ikke i drift. Nå brukes bygningen både som kontor for alpinklubben og som Alpinmuseum:




Utsikt fra Alpinklubben:






Mole Antonelliana:




Monte Viso, 3841m (bestiges til våren?) vest for Torino, på grensen til Frankrike. Her starter elva Po, som renner gjennom Torino og ender opp helt nordøst i Italia, der den renner ut i Middelhavet like ved Venezia. Fjellet er i øyeblikket dekket av herlig snø:


Basilica di Superga ligger på en høyde øst for byen og har også fin utsikt. Opp hit går det togbane (!), og her er det blant annet et museum over et flykræsj på dette stedet 4. mai 1949, der alle spillerne på "Il grande Toro", Torinos i øyeblikket nest beste fotball-lag etter Juventus, omkom. På 40-tallet var laget blant Italias beste. Noen påstår at uhellet skjedde fordi flyet ble sendt ut på en ekstrarunde fordi noen fikk beskjed om at det var tollkontroll. Ettersom spillerne hadde hamstret alkohol og parfymer og ville helst slippe å betale skatter og avgifter for dette, måtte den stakkars piloten fly en lurerunde i et område han ikke pleide å fly i. Det var naturligvis tåke denne dagen, men i dag er det bedre sikt:


Po: