source: http://www.chembio.ntnu.no/users/ystenes/sproyt/arkiv/mars_98.htm Ansvarlig: Martin Ystenes ©

Sprøytvarslerens arkiv,
Mars 1998

Vitenskapelige feil og antivitenskapelig tull i media


Oppslag i mars 1998

Kunnskapstesten

  1. Telepatisk E-post? Adresseavisa
  2. Heller spenning enn motstand P4
  3. Havets mysterier Illustrert Vitenskap
  4. En enkel formel Dagbladet
  5. Et alternativ til såpe Vårt Blad
  6. En journalistisk stjerne Aftenposten
  7. Det var dyrt! Nettavisen
  8. Du blir ikke tjukk av vin Signature
  9. Strålende lommetennis Dagbladet
  10. Man vil så gjerne hjelpe Adresseavisen
  11. "Du flyr tungt i dag" VG
  12. Bakken var dobbelt så lang Nettavisen
  13. Rekord i slanketull? Mailbus Maxi
  14. Søvnig mikrofonstativ VG

Ti på topp

Arkiv

  • skrytealbumet viser se hvilken oppmerksomhet Sprøytvarsleren er vist i media, se også
  • Kommentarer fra lesere.
  • Statistikk over besøk.
  • Myter innen naturfag og miljø etc.
  • Populærvitenskapelige lenker




  • Telepatisk E-post?

    Adresseavisa, 23. mars 1998
    99% av de som svarte på en spørreundersøkelse hadde internett.

    Svaret er høyst overraskende. Spørreskjemaet ble send ut på e-post, dermed lurer jeg på hvordan den siste prosenten hadde fått tak i skjemaet.

    For også e-post er en del av internett.

    30. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen


  • Kan noen gi den damen en kikkert?

    Moss Dagblad, 20. mars, 1998
    At dr. Rauni-Leena Luukanen tror at UFOer er besøk fra fremmede sivilisasjoner, det vet vi. At hun er overbevist over at myndighetene - og særlig amerikanske myndigheter - står bak en konspirasjon for å holde UFO-besøkene hemmelige for verdens folk, det er også noe vi vet. Likevel klarte hun denne gangen å overraske meg:

    For det andre tåler ikke vårt ego å innse at vi er en av mange raser i vårt solsystem, og at vi i tillegg er svært lavtstående.

    Det kunne være interessant å vite hvor i vårt solsystem hun har tenkt å plassere dem, så mange gjestmilde plasser finnes det ikke her. På månen ville det være helt umulig, for da ville de falle av ved nymåne.

    Jeg takker Anders Ericson for tips.

    24. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen


  • Heller spenning enn motstand

    P4's Radiofrokost, 19. mars, 1998
    I forbindelse med konkurransen "jackpot" fikk deltakeren spørsmåletom hvilken elektrisk størrelse som måles i Ohm? Deltakeren visste ikke svaret på spørsmålet, slik at programlederen måtte gi svaret. For hele det P4-lyttende folk påstod han at:

    Det er noe så enkelt som elektrisk spenning.

    Jeg skjønner godt at en programleder foretrekker spenning framfor motstand, men da bør han heller spørre om Volt. Ohm er nemlig måleenhet for elektrisk motstand.

    Jeg takker Torger Tokle som var først til å tipse meg.

    21. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen


  • Havets mysterier

    Illustrert Vitenskap, 2/98
    Naturen rommer mange uløste gåter, men kanskje ikke så mange som enkelte vil ha det til. Av en eller annen grunn er det fristende å gjøre diskusjoner om detaljer til en historie om total forvirring. I denne utgaven av Illustrert Vitenskap er det havets mysterier som trekkes frem i to ulike sammenhenger:

    Mye tyder på at [havet] fikk vann fra den unge jordens atmosfære. Men hvordan vannet kom dit, er litt av et mysterium. Kanskje kom det til jorden med kometer.

    Det er ingen som helst tvil om at det har kommet store mengder vann fra jorden selv; det finnes vann både i vulkangasser og i bergarter som stammer fra jordens indre. Nylig ble det offentliggjort en forskningsrapport som antydet at jordens indre fremdeles kan inneholde nok vann til å kunne etterfylle verdenshavene minst 5 ganger. Det er derfor helt unødvendig å ty til kometer for å forklare verdenshavene, selv om man ikke kan utelukke at noe av vannet har en slik opprinnelse.

    Her på jorden kan black smokers muligens forklare hvorfor sjøvann er salt.... Havet budre ikke være salt. Alle verdens elver strømmer ut i havet, så sjøvannet burde vært ferskt.

    En forsker siteres med disse uttalelsene, men jeg har utelatt navnet for jeg håper og tror at det er "Illustrert Vitenskap" selv som har tullet. Det er ingen problemer forbundet med å forklare at havet er salt. Lava, granitt og andre eruptive bergarter inneholder alle litt natrium og klorider, og når fjellet forvitrer vil disse ionene komme ut i vannet. Produksjonen er liten, men etter noen milliarder blir det ganske mange tonn sjøsalt. Det er tenkelig at "black smokers" - vulkanske gassutstrømninger under havet - også har bidratt, men det er utenkelig at havet ville vært ferskvann uten dem.

    21. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen


  • En enkel formel

    Dagbladet, 17. mars, 1998
    Heiko Santelmann er lege og naturmedisiner, og er overbevist om at svært mange plager kan hindres ved å få folk til å slutte å drikke melk. Argumentet er like uangripelig som det er enkelt:

    Melk er ikke lenger et naturprodukt.

    Med en så enkel og lettforståelig formel er det lett å skille mellom hva som er sunt og hva som ikke er sunt. I den ene gruppen finner vi fluesopp, tobakk og selsnepe. I den andre finner vi hjemmebrent, tannpasta og selentabletter.

    Jeg takker Lars Ruben Hirsch for tips.

    21. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen


  • Et alternativ til såpe

    Vårt Blad 1/98
    Økoperler er en fantastisk oppfinnelse, de overflødiggjør varskepulver:

    De er spesiallagde vaskeballer som er fylt med aktiviserte keramer. Når de puttes i vaskemaskinen, bryter de vannets overflatespenning.

    Hvis man fjerner spenningen ved å fjerne det ytterste laget vil det øyeblikkelig dannes ny overflatespenning. Den eneste mulighet for å fjerne overflatespenning er å tilsette overflateaktive kjemikalier, såkalte tensider. Eksempel på slike tensider er såpe. Effekten kan illustreres med følgende historie fra en "New Scientists"-konkurranse hvor man skulle forestille seg hvordan dagens teknologi kunne endret fortidens hendelser (Sitert og oversatt etter hukommelsen):

    Han ristet hardt på en flaske samtidig som han skuet utover Genesareth sjø mot den kjortelkledde mannen som gikk på vannflaten: "Dette skal stoppe ham!"

    - "Hva er det?"

    - "Såpe!"

    Jeg tror ikke det hadde hjulpet å bruke "Økoperler", men sikker er jeg ikke. Det sies nemlig i artikkelen at: ... det trenges litt vaskemiddel for å fjerne de verste fettflekkene.

    Det er utrolig hvor god suppe man kan koke på en spiker hvis man har de rette ingrediensene.

    21. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen


  • En journalistisk stjerne

    Aftenposten,
    Den nye rikshospitalet skal bli oppvarmet med geovarme. Dette er varme som hentes fra inntil 4000 meters dyp, men hva er det som lager denne jordvarmen? Aftenposten har forklaring:

    Jorden er en svak stjerne som utvikler egen energi ved fisjon. Denne prosessen holder jordskorpen varm.

    Det er riktig at jorden holdes varm på grunn av kjerneprosesser, nemlig nedbrytning av radioaktivt materiale. En liten del av dette er fisjon, nemlig spalting av tunge kjerner, men det meste er den velkjente utsendelse av alfa-, beta- og gamma-stråling.

    Stjerner, derimot, utvikler energi ved hjelp av fusjon, dvs sammensmelting av hydrogenkjerner, en prosess som på jorden bare har skjedd ved hydrogenbombesprenginger. Det er derfor ytterst tvilsomt å omtale jorden som en stjerne.

    Normalt krediterer jeg bare den første som kommer med et tips. Denne gangen skal jeg gjøre et unntak, bare for å fortelle Aftenposten at den har en stor og kritisk leserkrets. Jeg takker Rune Aasgaard, Finn Morten Jacobsen, Einar Andresen og Rune Allnor for tips. Tipsene gjaldt ikke bare den aktuelle setningen, men de øvrige feilene overlater jeg til spesialistene.

    20. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen


  • Det var dyrt!

    Nettavisen, 27. februar, 1998
    Krig er dyrt. Men hvor dyrt det er, skjønner man ikke før man leser Nettavisen:

    Men styrkeoppbyggingen i Golfen de siste ukene har alt kostet USA 600 milliarder dollar.

    Dette betyr nesten et norsk statbusjett daglig, eller 20.000 kroner pr. amerikaner over et par uker. Fortsetter det koster det hver amerikansk skattebetaler en halv million i året. Det er ikke rart at konservative amerikanere protesterer.

    Feilen er en typisk sammenblanding av begrepene milliard og million. Den motsatte feil gjorde Illustrert Vitenskap, 2/98, som skrev at "havet på jorden er over tre millioner år gammelt". Fiskene oppstod for flere hundre milioner år siden, så den første perioden må det ha vært tørrfisk.

    Jeg takker Morten Moen for tips. I mellomtiden har Nettavisen rettet opp feilen, se selv.

    18. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen


  • Du blir ikke tjukk av vin

    Signature, 1/1998
    I to seksukersperioder hadde en gruppe personer helt likt kosthold med unntak av drikke. I den ene perioden drakk de kun vann. I den andre to glass vin pr. dag. Vinperioden medførte ingen vektøkning.

    Dette skal, i følge "Signature", være forskning. Selv er jeg ikke overrasket over resultatet, det er en kjent sak at mindre økninger eller reduksjoner i matinntaket ikke fører til endring i kroppsvekten. Kroppens egen vektreguleringsmekanisme sørger for det. Hadde "forskerne" visst dette hadde de sluppet å dumme seg ut med følgende forklaring:

    Forskerne forklarer dette med at de kalorier som vinen inneholder går med til å forbrenne alkoholen i vinen.

    Jeg lar det være en IQ-test å finne ut hvorfor dette er sprøyt. Den som mener påstanden er fornuftig kan forsøke å svare på følgende spørsmål: Hvor mye ved må du ha for å brenne opp en sekk kull?

    18. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen


  • Strålende lommetennis

    Dagbladet, 15. mars, 1998
    Dagbladet kan fortelle at en kinesisk forsker har utviklet en ny type prevensjon:

    Den er like stor som en personsøker, skal plasseres i trusa og sender ut elektroniske signaler som gjør menn sterile.

    Prevensjonsboksen, som er utviklet av en mann i byen Xi'an, sender ut signaler som dreper sædceller. ... Bare ved å holde apparatet mot målområdet i en time vil mannen bli steril i en måned.

    Det finnes måter en slik sak kan virke. Det kan tenkes at sædcellene drepes med radioaktiv bestråling, og det kan tenkes at testiklene varmes som i en mikrobølgeovn eller med en annen type elektromagnetisk stråling. Men at noen mann gjør dette frivillig mot ballene sine, og i tillegg utsetter seg for en mulig risiko for å få genskadde barn, det virker så usannsynlig at det burde alarmere Dagbladet. Det er litt pinlig å bli tatt med buksa nede, når det eneste man finner en en avisand.

    Jeg takker Olav Lerflaten som var føst til å tipse meg om denne saken.

    17. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen


  • Man vil så gjerne hjelpe

    Adresseavisen, 6. og 7. mars, 1998
    På Oppdal er en ung gutt forsvunnet, og slike situasjoner trekker alltid til seg folk med gode forsetter og enda bedre fantasi. De gir også letemannskaper og journalister mulighet til å viser hvor mye kritisk sans de har:

    To personer som tidligere har vist overnaturlige evner, har helt uavhengige av hverandre også søkt etter [den savnede]. En pendel som ble holdt på en spesiell måte over et kart, ga utslag over Klevan. I går rykket [lensmannen] ut sammen med denne mannen.

    Området ligger 15 kilometer fra Oppdal. Her er det skiferbrudd, og terrenget er vilt og ulendt.

    Sterkest utslag ga pendelen fra høyden av Klevan og ned til planovergangen. Her går terrenget ved E6 opptil 30 meter rett ned på jernbanelinjen og Driva. Det ble i går vurdert å søke med hund i dette svært vanskelige området.

    Dette var hele oppslaget 6. mars. Dagen etter følger Adresseavisen opp med en halv sides dekning av søket, med fokus på det overnaturlige:

    I går ble det søkt i det svært vanskelige området, hvor flere personer ned overnaturlige evner mener gutten kan ligge.

    [N.N.] og [N.N.] er begge med i Røde Kors på Oppdal. Selv om Røde Kors ikke anerkjenner denne type søk, har de to erfaringer med å finne personer under snø. Ved treff snur vinklene og blir liggende parallelt over hverandre.

    Grunnen til at Røde Kors ikke anerkjenner denne typen søk er at metoden med søkevinkler er testet i seriøse forsøk, og den viste seg å ikke virke. Konklusjonen var at slike søk var bortkastet tid, og faktisk forsinket arbeidet.

    Det kunne også være på sin plass å referere til Trygve Merkesvik som forteller til Bergensavisen (25/6 1997) at synske mennesker ikke har vært til noen hjelp for å finne savnede personer. Etter å ha funnet 16 savnede personer har han faktisk ikke vært borti et eneste tilfelle hvor den synske har utpekt riktig sted.

    Det blir ofte andre konklusjoner når man forholder seg til faktisk resultater og ikke til ønsketenkning. Hittil er det ikke et eneste menneske som har klart å vise overnaturlige evner under vitenskapelig kontrollerbare forhold. I denne saken hjalp det ikke at tre synske, tilsynelatende uavhengig, hadde pekt ut samme sted. De fant ikke den savnede likevel. Jeg er spent på om Adresseavisens journalist vil referere til denne erfaringen neste gang hun hører om synske som tilbyr sin hjelp.

    Jeg takker Beate for tips.

    10. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen


  • "Du flyr tungt i dag"

    VG, 28. februar, 1998
    Dag Fonbæk i VG har diskutert flysikkerheten, og funnet ut at det avgjørende er at vi kan stole på flyselskapene:

    Hva skulle ellers få 150 komplett ukjente mennesker til å trenge seg sammen i et jetfartsusende stålhylster 30 000 fot over bakken.

    Men vi kan ikke stole blindt på journalister. Fly er laget av aluminium.

    Jeg takker Jostein Røyset for tips.

    5. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen


  • Bakken var dobbelt så lang

    Nettavisen, 24. september, 1997
    Blir du imponert av dagens skiflyvere. Pøh! Det er ingen ting i forhold til hva de gamle gutta måtte finne seg i. Dagens skiflyving er rene pyseidretten i sammenligning:

    Når Ole Gunnar Fidjestøl ble verdensmester i skiflyvning i 1987, hadde han en toppfart på 150 km/t over hoppkanten, mens dagens skiflyvere på grunn av den nye teknikken er nede i 100 km/t, sier Kaggestad.

    Min tipser Kåre Johnsen har gjort en enkel beregning utfra klassisk mekanikk (veilengde, fart, akselerasjon, g'er etc.) av hva dette betyr og uansett forutsetninger måtte det bety at overrennet var mer enn dobbelt så langt.

    Eks. Settes akselerasjonen til 3,5 m/s2, og man antar ingen luftmotstand, vil lengden på akselerasjonsstrekningen øke fra 110 til 248 m. Sannsynligvis måtte forskjellen være enda større, for effekten av luftmotstanden øker med økende hastighet. En slik endring i utformingen ville helt sikkert vært synlig i terrrenget.

    Det mest sannsynlige er nok at Fidjestøls hastighet var ca. 105 km/t, skjønt selv dette ville krevd en økning i overrennets lengde på ca. 10% eller med ca. 11 meter i eksempelet. Det er mange avsatser, det og.

    Jeg takker Kåre Johnsen for tips og for en veldokumentert beregning.

    5. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen


  • Rekord i slanketull?

    Mailbus Maxi, Februar 1998
    Det er mye lugubert i slankebransjen, men denne representerer et kvantesprang i fantasifullhet; en databrikke som festes på huden:

    ... Bio-SLANK-chipen programmerer deg til en slank kropp, det vil si at den forandrer på en måte "driftssystemet" i kroppen din, og stiller det inn på en slank idealfigur. I dag vet man at slanking først og fremst skjer i hjernen. Derfor må løsningen søkes i underbevisstheten i kroppen. Akkurat der er det Bio-SLANK-kroppen virker..... Ved hjelp av en helt ny teknikk er Bio-SLANK-chipen matet med bio-energetisk informasjon, omtrent som når man spiller inn musikk på et lydbånd.... Slik får kroppen din løpende informasjon om å kvitte seg med kilo for kilo, enten den vil eller ikke.

    Det er ikke grense for hvor effektiv den er: Den bioenergetiske slankeinformasjonen virker så godt, at selv en person som veier over 150 kilo kan gå ned i vekt. Er det noen som kan forklare meg logikken i denne påstanden?

    Annonsen inneholder også noen hilsener fra takknemmelige kunder, med bilder som ser ut til å være klippet fra ulike reklamebrosjyrer. På samme måte som mange andre annonsører har også disse vært i "rumpearkivet" og funnet fram bilder som viser hvordan rumpene blir mindre uke for uke. Men her har de bare hatt råd til ett bilde. Det er helt tydelig å se at de tre bildene er akkurat det samme, men modifisert med en lite profesjonell datamanipulasjon: Reduksjon av størrelse på bildet og regelrett vekk-klipping av valker. På 3 uker er antakelig volumet, og dermed også vekten, redusert med 25-50%. Det er ikke lite.

    Jeg takker Bjarte Malmedal for tips.

    3. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen


  • Søvnig mikrofonstativ

    VG, 24. februar, 1998
    Noen svenske forskere har funnet ut at søvnen påvirkes av elektriske apparater rundt oss. Hvis elektriske apparater står på i rommet der vi sover, vil vi i gjennomsnitt sove 20 minutter mindre pr. natt.

    Slik ser det i alle fall ut i følge VG's oppslag. Studien er presentert av en anerkjent forsker, og er utført i samarbeid med Karolinska Institutet og Statens Strålskyddinstitutt. Jeg har sjekket opp professoren på internett, og han ser ut til å være anerkjent og faktisk en som tidligere har fått kjeft av enkelte grupper for sin skepsis til slike fenomener. M.a.o., studien burde være troverdig.

    Dessverre ser det ikke slik ut utfra VG's oppslag. Her er forsøket presentert på denne måten:

    Han utsatte et stort antall testpersoner for elektromagnetisk stråling gjennom en hel natt. Uken etter fikk de sove et døgn uten magnetiske eller elektriske felt. Resultatet ble 20 minutter lengre søvn.

    Søvnen er meget sterkt påvirket av om du føler deg trygg, og mange mennesker sover dårligere på et nytt sted eller hvis det er gort noen endringer der de sover. Uansett om forsøkene er gjort i et laboratorium eller hjemme hos forsøkspersonene, så er det meget lett å tenke seg at forskjellen på 20 minutter kan forklares med forsøksbetingelsene.

    Det er godt mulig at forsøkene ble gjort på en annen måte enn beskrevet, f.eks. ved at halvparten ble utsatt for strålingen føste gangen og halvparten andre gangen, og at ingen av dem var klar over når de hadde blitt utsatt for stråling. Hadde en slik studie gitt den observerte forskjellen hadde det vært interessant. Det er også mulig at journalisten hadde oppfattet hele resultatet fullstendig feil.

    Eneste konklusjonen man kan trekke av artikkelen er derfor at journalisten har referert en sak han ikke skjønte så mye av, og følgelig ikke var i stand til å sette spørsmålstegn ved. M.a.o. journalisten opptrådte som et søvnig mikrofonstativ. En slik handlemåte gir ofte sensasjonelle overskrifter, så arbeidsgiveren er sikkert fornøyd.

    3. mars, 1998

    Opp til hovedmenyen



    Copyright

    Sprøytvarsleren er skrevet av meg, og beskyttet etter åndsverkloven.

    Gjengivelse av saker er OK forutsatt referanse til "Sprøytvarsleren" eller internett-adressen, samt at jeg får melding om hvor det brukes.

    Gjengivelse av større deler av innholdet samlet må forelegges meg først.

    Målsetning:

    Kritikk av påstander, forklaringer og hypoteser som ikke er riktige, som er gitt feil proporsjoner, eller som er presentert på en useriøs, tendensiøs måte. Emner av interesse er vitenskap, teknologi og miljø, samt New-Age-relatert sprøyt presentert som fakta eller seriøse reportasjer.

    Feil?

    Er det noe her du mener er feil? Jeg er avhengig av at det som skrives her er så korrekt som mulig. Finner du noe du mener er feil - faglig eller språklig - vil jeg svært gjerne ha beskjed. Det gjelder uansett om du mener at selve konklusjonen er feil, eller om det bare er feil i konkrete opplysninger. Jeg vil også ha beskjed om du mener et oppslag er utilbørlig, eller hvis det er formulert på en måte som gir et misvisende inntrykk.

    Ingen feil er for liten til å bli korrigert, men jeg forbeholder meg retten til å være uenig.

    Tips?

    Har du tips? Jeg er spesielt interessert i oppslag som er politisk korrekte, men ikke faglig korrekte. Jeg er også interessert i oppslag som følger opp tidligere saker, selv om det nye oppslaget ikke er betydningsfullt i seg selv. Den som bidrar med informasjoner vil bli kreditert. Send meg en mail, men jeg må ha så nøyaktig kildeangivelse som mulig (evt. peker til en internettside). Det beste er om du kan sende utklipp i posten eller pr fax .

    Tilbakemelding?

    Send meg en mail, med ris eller ros. Jeg har ambisjoner om å lage en meget god og troverdig side, men for å klare det er jeg avhengig av tilbakemelding. Ros gjør det lettere å fortsette, ris gjør det lettere å bli bedre. Daglig kommer 5-10 mail til meg om Sprøytvarsleren, og de har hjulpet meg mye. Men det blir enda bedre hvis du også påpeker konkrete saker du liker eller misliker.

    Opp til hoved-menyen


    Min hjemmeside
    ystenes@kjemi.unit.no
    Opp til hovedmenyen