Støtte til aksjonene mot økt dieselavgift

From: Asgeir Bell (a.bell@online.no)
Date: Tue Jan 25 2000 - 09:38:36 MET


akp_____________________ Arbeidernes * Kommunistparti
        Osterhausgt. 27, 0183 Oslo
        tlf.: 22 989060 fax: 22 989055
        e-post: akp@akp.no
        www.akp.no
       
PRESSEMELDING

AKP støtter aksjonene mot økt dieselavgift.

Stortinget har økt dieselavgiften med kr. 0,46 per liter fra 1. januar 2000. Denne økninga har ingen virkning i kampen mot ødelegging av miljøet. Regjeringen og stortingsflertallet forsøker å framstille seg som miljøvennlig, men måten regjeringen nå prøver å innføre en ny miljøvennlig og svovelfattig diesel på, viser at dette er en bløff. I stedet for å pålegge oljeselskapene å selge den nye dieselen, setter regjeringen opp avgiften på den eneste dieselen det er mulig å kjøpe i Norge i dag.
Økninga av dieselavgiften fører til en forsterka monopolisering av transportbransjen og til et økt press mot lønns- og arbeidsvilkåra til transportarbeiderne. Fra før av blir underbetalte utenlandske sjåfører på biler som går på billig diesel kjøpt i utlandet, brukt mot næringa. Økninga vil forverre situasjonen.

Økninga vil også ramme distriktene og påskynde sentraliseringa, da disse er i enda større grad enn byene avhengig av transportkostnadene.

AKP ønsker at det må bli mer fordelaktig å bruke mer miljøvennlige transportformer. Det vil være framsynt miljøpolitikk og i tråd med internasjonale avtaler. Men nasjonal satsing på jernbane og tog, glimrer fortsatt med sitt fravær. I mange regioner der båttransport ville være den logiske løsningen i et miljøregnskap, uteblir også satsingen.

Verken miljøet eller distriktene er tjent med at Norge underlegger seg den frie konkurransen slik EØS-avtalen krever. Vi oppfordrer arbeiderne og de sjølstendig næringsdrivende innen transport til å styrke kampen mot liberaliseringa og EØS-avtalen.

Sjåførene bør dessuten organisere seg og kreve tariffavtaler slik at det blir ordnede forhold i bransjen.

Oslo 24.januar 2000
For AKP,

Jorun Gulbrandsen Johan Petter Andresen
leder faglig sekr.
Sign sign.

_______________________________________
Asgeir Bell, adr.:Lurabekken 23, 4315 Sandnes
e-post: a.bell@online.no Tlf. Oslo: 22 989071,
Sandnes : 51 677578 (også fax), mobil: 90055176



This archive was generated by hypermail 2b29 : Wed Mar 15 2000 - 12:52:11 MET