Utvidelse av EØS-avtalen?

Ivar Hellesnes (Ivar.Hellesnes@vetinst.no)
Tue, 21 May 1996 00:17:33 +-100

Som vel de fleste allerede har fått med seg, er Norge i forhandlinger med EU om en utvidelse av EØS-avtalen. Vår avtale omfatter idag ikke import/eksport av levende dyr og mat, og siden EU antakelig fra nyttår vil harmonisere og øke grensekontrollen av varer inn i området, vil vår eksport av fisk bli (kraftig?) berørt. Norge ba tidlig i 1995 (da vår EØS-avtale skulle gjennomgås) om at matprodukter skulle innbefattes i den reforhandla avtalen. Dette er i tråd med fiskenæringas ønsker. Sverige og Finland krevde da at avtalen også skulle omfatte levende dyr, og slik har det blitt.

Fra å være et "3-land" på dette området - med de praktiske følgene det vil få som nevnt ovenfor, vil norske myndigheter nå gjøre oss til fullverdige medlemmer av Eus indre marked også på området mat og dyr. Vi vil miste grensekontrollen og muligheten for karantene.

Regjeringa har støtte i Høyre og Frp i dette (er usikker på Krf), og dermed har de flertall i Konsultasjonsorganet i Stortinget (den utvida Utenrikskomiteen) hvor alle forhandlinger er hemmelige. Planen er å kjøre saken gjennom K-organet før sommeren og ta saken opp i EØS-komiteen (Bryssel) midt på sommeren. Så blir det Stortingsbehandling til høsten, og da er saken antakelig låst fast.

Det er på flere måter prøvd å komme i dialog med Høyre og Krf i Stortinget, og det er mulig at Helse- og sosialkomiteen også burde være gjenstand for litt saklig info fra fagfolk som er skeptiske til det som skjer. (For fagorganene Statens næringsmiddeltilsyn og Landbruksdepartementets veterinæravdeling er det ikke mye tak i.)

En annen mulighet er at man fra lokalt hold sender delegasjoner for samtaler med "sine" Stortingsbenker. De 18 organsisasjonene i Matnettverket burde være sentrale her, og det finnes eksperter som kan bli med delegasjonene og legge fram det faglige. (Bare kontakt undertegnede så skal jeg formidle kontakt.)

Nå er alle "rettsaktene" (ca 300 stk direktiver og kommisjonsbslutninger etc) oversendt fagorganene til uttalelse, og de fikk to -2- arbeidsdager på seg til å lage en uttalelse om en dokumentsamling som omfatter ca 1 meter ringpermer!!!!!!!!!!!!!

Jeg håper Klassekamepen (iallfall) kan lage stoff på dette - det er en skandale, og saksbehandleren på veterinærinstituttet sier rett ut at oppgaven er "umulig".

Samtidig er nå en rapport fra veterinærforeninga (Risikoanalyse) ferdig og blir offentliggjort 3.juni. Det er også laga en "kortversjon" (4 siders folder i A4) av samme forening, og den er beregna på massedistribusjon og vil bli trykt opp i det antall som trengs, antakelig gratis for den/de som vil dele den ut.

Målet bør være:
1. den utvida EØS-avtalen må først behandles i Stortinget
2. avtalen må avvises av Stortinget

Dette betyr at det må en skapes en storm fra både landbruket og forbrukere mot de partiene som kjører løpet - H, AP og Krf (Frp?).

Fri handel med mat og dyr er galskap!

Ivar Hellesnes

(ivar.hellesnes(a)vetinst.no)