Sykemeldingene i Klassekampen

Ingrid Brekke (ingridb@klassekampen.no)
Fri, 17 Oct 1997 13:10:30 +-200

Sykemeldingene i Klassekampen

Hvor mange av de som leser KK-forum som har vært gjennom beinharde arbeidskonflikter, vet jeg ikke. Men selv om Klassekampen er mye annet både for oss som jobber her og folk utenfor, er den også rett og slett en arbeidsplass. Vi har vært gjennom en svært opprivende konflikt, som har kostet mange av oss dyrt også rent privat. Prosessen har vart i ukesvis, og avgjørelsen har stadig blitt utsatt. Å stadig skulle bygge seg opp til at nå blir saken avgjort, for så å få beskjed om at det tar noen dager til, har vært helt vanvittig slitsomt. Det har også vært tydelig i avisa før Jon Michelet ble ansatt.
Så ble det omsider tatt en avgjørelse, og den motsatte av hva vi gjennom disse lange ukene har sloss for. Hvordan det føles, må det da gå an å forestille seg. Folk reagerer ulikt på pressede situasjoner. De av oss som faktisk greier å gå på jobb, gjør så godt vi bare kan. Å da få slengt hentydninger om at sykemeldingene ikke er reelle, føles faktisk som et jævlig slag i trynet, sikkert for de som er syke, men ikke minst for de av oss er på jobb, og i tillegg må omgås de som nå kommer inn og (naturlig nok) er glade over sin seier.
Jeg skjønner ikke at det skal være så vanskelig å forstå at folk faktisk blir syke etter en sånn prosess. For øvrig er det ikke slik at man sykemelder seg. Man blir sykemeldt.
Dette er altså et svar til Trond Andresen og Solveig Mikkelsen. Et logisk spørsmål er også hvor i all verden to mennesker i Sidney, uten formell tilknytning til Klassekampen, sitter på intern informasjon om sykemeldinger - og dessuten tar seg den frihet å gjøre dette offentlig?
Andresen/Mikkelsen vil sikkert svare tilbake at det ikke er en hentydning om noe som helst, men en konstantering av fakta. Det tror jeg faktisk ikke noe på. Påstanden om at det er kultur- og lørdagsansatte som er mest sykemeldt kan jeg ikke ta som noe annet enn drittslenging. Hvem som er sykemeldte og for hvor lenge synes ikke jeg offentligheten har noe med. For øvrig kan det være på sin plass med en saksopplysning: Det aller meste av kulturstoffet produseres av frilansere.

Det er for øvrig helt riktig at de ansatte har fått beskjed om å holde antall oppsigelser og abonnementsutviklingen bedriftsinternt. Hva gjelder antall sykemeldinger, har iallefall jeg ikke fått noen beskjed om å holde dem hemmelige, men det er vel naturlig at også den informasjonen inngår i samme kategori.

Helt til slutt: Jeg er en av de som har blitt anklaget for å ikke delta på KK-forum. En av grunnene til at jeg synes det har vært svært vanskelig, er at jeg føler (jeg føler, altså er det en rent subjektiv opplevelse) at noen av forumets deltagere forlanger innsyn i bedriften Klassekampens interne liv. Forumet er offentlig, og jeg som lørdagsansvarlig (det var for øvrig jeg som hadde ansvaret for den famøse undertøysartikkelen) og senere kulturredaktør verken kan eller vil svare utad på om jeg er fornøyd med artiklene, om hvorfor det ble som det ble etc. Min jobb er alltid å forsvare journalistene "mine" utad. Jeg har gjort mange feil, vi har gjort mange feil, Klassekampen har aldri vært noen perfekt avis.
Det er derfor jeg når jeg kom på jobb i morges og så innlegget fra Trond Andresen og Solveig Mikkelsen ble sint og fortvila. Det føles (fortsatt føles) som om dere som støttet Jon M. som redaktør, ikke bare har vunnet, men skal tråkke litt ekstra på oss som tapte ved å trekke i tvil våre sykemeldinger, og ved å komme med det lille ekstra stikket om at joda, det er lørdagsfolka og kulturfolka som er det verste sabotørene. Fy faen, og takk for meg.

Ingrid Brekke
Kulturredaktør