Re: Osloavis?

From: hermann hansen (hermann.hansen@c2i.net)
Date: 21-05-02


----- Original Message -----
From: "Bjørgulv Braanen" <bjorgulvb@klassekampen.no>
To: <klassekampen-forum@aksess.no>
Sent: Tuesday, May 21, 2002 8:42 AM
Subject: Osloavis?

>
> Bare så det er helt klart. Jeg ønsker ikke å bygge opp ei osloavis, og har
> heller ikke skrevet noe som helst som kan tolkes i den retning. Det jeg har
> sagt er at for avisa (de vi i første omgang tror kan bli abonnenter) er
> radikalere og kulturradikalere. For eksempel i Tromsø, mener jeg de vi i
> første omgang kan få som abonnenter er disse radikalerne. Vi tror det er
> feil å satse på (med de ressursene vi har) å bli avisa for hele Tromsøs
> befolkning. Det er ikke mer hokus pokus enn det.

Nå må vi gå litt tilbake i historia. I 1997 var det et lite taktskifte i KK utløst av misnøye med den redaksjonelle linja i KK. I hovedsak var det yngre aktivister og aktivister i distriktene som ga uttrykk for misnøye. (Den redaktøren som da satt hadde større støtte støtte i avishus og blant de såkalte kulturradikale/ ikke blant aktivister).
I fortsettelsen ble desverre distriktene glemt. Med distriktene mener jeg i denne sammenhengen alt utenfor Oslo. Derimot hyrte JM inn unge journalister med urbant tilsnitt ( i den grad en kan snakke om urbanitet i Norge).

Det ble sendt inn artikler og annet stoff fra sametinget og annet stoff om samiske spørsmål av profesjonelle journalister. Beskjeden var klar og entydig. Det var ikke intersant for avisa. Noe senere var det en stor skoleaksjon i Tromsø (kanskje den største i nyere tid). Etter mye påvirkningvirksomhet ble det skrevet litt om den , men aldri tilfredstillende. Det ble tipset om viktige fiskerispørsmål og aksjoner i Finnmark. Det hadde ikke interesse. Derimot fikk vi som betrakter oss som radikale vite veldig mye om hva som forgikk i en temmelig snever krets i og rundt Oslo, eller om spørsmål som opptok de.

Var det sånn at de som "vant krigen" tapte freden? Var man redd for alt som kunne indentifiseres som sympatier for AKP/RV ble lite stuerent. La JM seg flat for "motlista" for å tekkes de, og for å vise at det på ingen måte var AKP si hensikt å ta kontroll over avisa. Og for å få tilbake en del av de som hadde sagt opp? Og i denne prosessen skjøv KK fra seg en del av de viktigste støttespillerne?

Og var det kanskje sånn at med badevannet havnet barnet ned i sluken?

Uansett det du sier ovenfor kan kun tolkes en vei, og er som sådann en bekreftelse på at du ønsker å lage ei avis der du orienterer radikale i Tromsø om hva som skjer i rundt Oslo, og ikke motsatt. Det er innholdet i det du skriver, og som blant annet Randen skriver ønsker å lage ei Lokalavis for Oslo.

Nå er det slik her i livet at det man prioriterer er det man ser på som viktig, og det som man ser på som viktig proioriterer man. Du ønsker å prioritere altså å prioritere stoff laget i Oslo med Osloperspektiv. Annerledes går det ikke an å forstå deg. Vi "nederst i brønnen" (ditt utrykk) skal skrives for. Du og din forgjenger før deg JM orienterer oss om hva problemstillinger blir sett på som viktig balnt venstredadikale og kulturradikale i Oslo m.omland. Det som er viktig der "skal være" viktig for oss andre nederst i brønnen. Man har ikke alltid oversikt fra nederst i brønnen er en av dine teser. Vel. Så formidler KK redaksjonen oversikten til oss uten oversikt nederst i brønnen. Hva er dette for noe? KK som Sannhetsministerium?

Du står selvfølgelig fritt til å gi uttrrykk for dette, på samme måte som jeg og noen andre står fritt til å si hva vi mener om dette. Jeg er grunnleggende uenig med deg i at dette er riktig strategi for at KK skal overleve som radikalt alternbativ og som omdreiningspunkt for venstresida. Det vil gjøre KK totalt avhengig av det markedet du har "identifisert", mens det skyver fra seg de viktigste støttespillerne (de usynlige).

> Det å lokalisere målgruppe, er ikke det samme som å betemme HVA vi skal
> skrive om. Vi skriver for eksempel mye om tariffoppgjøret, streiker etc, nå
> sist hotell- og restaurantarbeiderstreiken. Tidligere har vi skrevet mye om
> sykehusreformen. Vi dekker EU, Nato og den tredje verden, og følger opp den
> globaliseringskritiske bevegelsen.
>
> Når det gjelder nyhetsområder har vi i sagt at de to områdene vi skal
> styrke oss spesielt på er kulturdekninga og stoff om
> samfunnsøkonomi/fagbevegelse. Da vi diskuterte strategien var det
> kvinnespørsmål som konkurrerte sterkest i forhold til disse to.

Det er bra, og avisa har blitt mer interessant under Braanen, men er det nok?Opplysning og generell debatt om politiske spørsmål (legger for øvrig merke til at du ikke nevner samiske spørsmål som et av områdene "sittende" vil satse på) er selvfølgelig en viktig oppgave for KK. Men du glemmer det viktigste; nemlig KK må og skal være et talerør for radikale i Norge (synliggjøre de usynlige). Jeg vil vite om hva som skjer i Horten og Holmestrand (når det skjer noe), eller i Vardø for den sak.

Utenriksstoffet er brukbart (selv om de også har har liten fokus på ventreradikale) en av grunnene til at KK ikke går ulest i bunken. Problemet er at jeg finner det meste på nett på internasjonale sider. Så det er i seg selv ingen grunn til å abonnere.

>
> Denne strategien har vi i store trekk fulgt de to siste årene. Det betyr
> ikke at vi ikke ønsker å bli bedre på distriktene, fiskeriene og
> landbruket. Men en storsatsing her må komme etter hvert. Jeg kan altså ikke
> love noen total revolusjon i avisproduktet her og nå.

Jeg har gitt uttrykk for at jeg krever ei avklaring for hvor "Braanen" ønsker å gå før jeg støtter avvisa med videre abonnement og med aksjekjøp. Dette beskriver han som om jeg ønsker å starte med å bygge opp Tromsøkontor som det første i bergingsaksjonen (innhentinmga av ny kapital fordi KK ikke tjener penger). Dette er selvfølgelig debatteknikk. Ufarliggjøring av motdebatant i beste politikerstil. Så preserer han å si at man må forvente en viss bakkekontakt fra kritikerne. -Snakk om å sitte i glasshus.

Det jeg har spurt om er ei avklaring om hva man ser for seg på sikt, hva man vil med KK. Det har jeg for så vidt fått og avventer med fornying av abonnement og aksjekjøp.

(Ei lita sleivbemerkning til slutt, siden du ser ut til å ha forkjærlighet for det:)
-Var det seks millioner dere trengte? Og hva har dere tenkt å gjøre når de er oppbrukt? Komme å be om ny støtte fra de dere ikke vil være talerør for?

Hermann Hansen



This archive was generated by hypermail 2.1.2 : 11-07-02 MET DST