Re:_IQ-testing_av_kjøpmenn_=3F_En_ide_=3F

Anders Ekeland (anders.ekeland@online.no)
Mon, 18 Jan 1999 06:51:57 +0100

Jeg tror også at det er viktig å skille mellom "matvarebransjen som
heilskap" og den enkelte butikkeier og de konkurrerende kjedene. Førstemann
ut kan tjene penger, mens resten taper.

Et annet viktig moment er at siden det er store faste kostnader (lokalleie,
lager, strøm i frysediskene, lys i lokalet) og lave lønninger (ungdom) skal
det forholdsvis liten omsetning på søndagen før det lønner seg. Hvis folk
istedenfor å spise rester for å spare penger til å på kino, kaster restene
og tar en pizza + øl forean TV'en - nå som butikken alikevel er oppe - så
går det bra.

Men at Hellesnes har et poeng er klart. Min lokale kjøpman reduserte fra
21.00 til 20.00 - den siste timen lønte seg ikke. Mitt inntrykk var at det
bare var despereate foreldre (som meg) som kjøpte natt-bleier og bleier til
barnehagen dagen derpå. Bleier tjener han nesten ingen ting på. For å lokke
barenefamiliene til din butikk kan du ikke ha noe særlig avanse på bleier -
det må du ta igjen på andre varer osv.osv. Det skyldes at noen (RIMI ?) i
sin tid skjønte noen at barnefamielien var fiksert på bleieprisen, dermed
måtte de andre bare følge etter. Sjøl om bransjen som helhet tapte på å ha
lav margin på en vare som du bare MÅ ha.

Kapitalismens irrganger er mange. De fleste (inkl. mange på venstresida)
gjør kapitalismen mye mer perfekt rasjonell enn den er, de er ubevisste
ofre for det sosialøkonomiske glansbildet. De tror "perfekt konkurranse" er
en vitenskapelig/abstrakt beskrivelse av virkelig konkurranse - det er ikke
riktig.

"I det lange løp" er også som regel en horisont som kapitalister ikke har,
eller som de ikke kan ta hensyn til. De må overleve i rotteracet her og nå.

Vh
Anders E

At 10:23 AM 1/16/99 +0100, oyvind.eide@ub.uio.no wrote:
>On Fri, Jan 15, 1999 at 12:30:03PM +0100, Paal Hellesnes wrote:
>> Det paradoksale med heile saka er jo at RIMI, REMA osb i det lange løp
>> IKKJE kjem til å tena på sundagsopne butikkar. Matvarer er noko ein kjøpar
>> av di ein treng det, og i og med at "potten" - dvs. kor mykje folk kan
>> bruka på mat, eller VIL bruka på mat - ikkje kjem til å auka, så kan
>> butikkane ha døgnope utan at matvarebransjen som heilskap tener ei krone
>> meir.
>
>Æ'kke så sikker på det. Matbutikker selger også blader, aviser,
>godteri, ferdigmat, brus og andre ting som folk ikke ville kjøpt så mye av
om butikken var stengt, vil jeg tro.
>
>Og neste trinn er jo hvite- og brunevarer.
>
>
>--
>
>Øyvind Eide
>
>