Ny Tid mot Klassekampen

Jon Michelet (jon.michelet@klassekampen.no)
Fri, 19 Dec 1997 19:47:25 +-100

JULEKORT FRA ADMIRAL HANEKNE

Kjære venner på KK-forum

Jeg har ikke vært aktiv på KK-forum i det siste. Dette har to årsaker:
- En tapper, men sliten, gjeng journalister i Klassekampen nærmest vakler inn i jula. All vår tid har gått med til å lage papiravisa, det har rett og slett ikke vært rom for nettjobbing.
- Det har oppstått en uventet sak med IT-sjef Omid Bazargani som har gått til Sosialistisk Venstrepartis avis Ny Tid og påstått at han er blitt oppsagt fra stillingen sin i Klassekampen. Mitt svar til dagens (fredag den 19.12.) oppslag i Ny Tid blir trykt i Klassekampen i morgen, lørdag 20.12. Det publiseres nedenfor her på forum.
Denne saken har krevd mye oppmerksomhet fra min side.
Jeg håper at selv de hardeste kritikerne av min redaktør-holdning ved å studere Ny Tids håndtering av informasjon om Klassekampen lærer noe om hva slags klima avisa stadig befinner seg i, og dermed forstår hvorfor jeg i enkelte situasjoner må være steil og sta når det gjelder å forsvare avisa mot usaklige angrep og når det gjelder å beskytte arbeidsplassene.
Det var min tro at pressekollegers kampanje mot Klassekampen skulle opphøre etterhvert som konflikten i avisa ble bilagt. Men stadig hogger aviser i Oslo løs på Klassekampen. Det gjelder særlig to av våre hovedkonkurrenter, Dagsavisen Arbeiderbladet og Dagens Næringsliv. Nå også Ny Tid. Stadig ser det ut som det minste rykte og den minste flik av sladder er grunnlag nok for visse journalister til å lade kanonene og skyte mot Klassekampen.

Ideen om å bunte sammen en del artikler fra KK-forum og publisere dem i papirutgaven har det ikke vært tid og mulighet til å iverksette på denne siden av jul. Julekvelden kommer i år til å komme like overraskende på meg som på noen kjerring. Og min vurdering er at tida har løpt fra noen av de aktuelle innleggene. Jeg har også merket meg motforestillingene fra forumdebattanter som Eriksen og Garvik som ikke ønsker sine innlegg fra web'en publisert i avisa, samt merknadene om de praktiske problemene.
Aksel Nærstad fikk sporenstreks et debattinnlegg om Fondet&foreningens holdning til aksjekjøp på trykk i avisa forleden. Innlegget innfridde ethvert rimelig krav til saklighet, og det handlet om Klassekampens framtid.
Hvis Sigurd Allern ønsker å forklare hvorfor Fondet&foreningen har satt en grense for AKP's eierskap til 20 prosent før Fondet kan kjøpe aksjer, er han velkommen til å gjøre det i avisa. Jeg har prøvd å undersøke hva slags grense 20 prosent er - om det liksom er et magisk tall - men har ikke fått noe fornuftig svar på det fra aksjelov-eksperter. Tall som teller i denne sammenhengen er 49 % - 33,3% - 9,9%. 20% har ingen hørt om. 20 % har ingen mening.
Altså: Hvor pokker har Fondet fått 20-tallet sitt fra? Det kan jo umulig være hentet fra skihopping, for eksempel, der 20-tallet jo er høyeste karakter og ikke laveste.

Selv om klimaet er barskt, er det også mange ålreite meldinger å få fra pressemiljøet. I dag innkom en flaske vin til redaktøren fra en av landets største aviser, og med fulgte et kort der jeg av min redaktørkollega i storavisa ble ønsket lykke til i "en tøff, men viktig jobb."

Fra en kakebaker i journaliststudent-miljøet innkom, med hilsen til Admiralen, en formidabel kransekake som ble glupsk fortært av en hungrig desk.

Jeg har vært i kontakt med Oslo Journalistklubb og orientert om at vi på nyåret begynner prosessen med faste ansettelser. Dermed vil innmeldinger til Journalistlaget kunne skje, og vi får raskt en ny redaksjonsklubb på beina. Jeg har ikke fått signaler fra organisasjonene Norsk Journalistlag og Norsk Grafisk Forbund om at vi i en fortumlet tid har gjort noe gærn't med ansettelses- og lønnspolitikken. Masse rykter har gått om alle slags gyselige feil, men denne røyken har ikke hatt utspring i noen ild, annet enn den smått hatske ild i noen ryktesprederes hoder.

På denne dag sluttet noen av Klassekampens trogne redaksjonsmedarbeidere.
Sånt er ikke hyggelig, men det er iallfall ålreit å få melding om at folk i den gamle redaksjonsklubben synes at deres utgang fra avisa har skjedd på en bra måte, og at deres siste tid i KK-huset ikke ble noe helvete - selv om det ikke blei himmerik heller.

På nyåret skal et redaksjonsregime som i all hovedsak består av ferske folk i KK-sammenheng lage avisa "på egenhånd" uten hjelp og støtte fra de erfarne folka fra den gamle redaksjonsklubben som har vært med oss helt fram til nå.
Det blir en varg-januar! Det blir fimbulvinter! Men det blir forhåpentlig ikke døden i potta.

God jul og godt nyttår ønskes hermed alle på KK-forum.

Hilsen Jon M.

Artikkelen i lørdagsavisa:

@overskrift:Ny strid, Ny Tid?
@byline:Av Jon Michelet
MOT bedre vitende har redaktør Runar Malkenes i Ny Tid publisert en artikkel som inneholder opplysninger om Klassekampen som er direkte feilaktige. Mye merkelig har vært skrevet om forholdene i Klassekampen etter redaktørskiftet midt i oktober. Som redaktør har jeg gang på gang blitt forundret over at pressekolleger driver den reineste kampanjejournalistikk mot Klassekampen, ofte basert på løse rykter, sladder og slarv.
Nå har Ny Tid nådd et bunnmål av uetterrettelighet. Under tittelen "Ny strid i Klassekampen" serverer Sosialistisk Venstrepartis avis et helsides oppslag som er vinklet på at en ansatt i Klassekampen angivelig skal være sparket. Personen det gjelder er IT-sjef Omid Bazargani. Han har latt seg intervjue av Ny Tid og påstår at han er blitt oppsagt fra stillingen sin.
Jeg har i samtaler med Ny Tids journalist Anders Horn og med redaktør Runar Malkenes forklart det som er realiteten i saken: Omid Bazargani leverte selv skriftlig oppsigelse den 25. november i år. Selv om Ny Tid har fått denne informasjonen - som intet
menneske kan bestride at er riktig - velger avisa likevel å skrive følgende: "Klassekampens ledelse har ikke forelagt Omid Bazargani noen form for skriftlig oppsigelse, slik Arbeidsmiljøloven krever."
Men hvorfor i allverden skulle avisledelsen forelegge Bazargani noen skriftlig oppsigelse når han selv har sagt opp skriftlig? Ny Tid anklager Klassekampen for å ha brutt Arbeidsmiljøloven. Hvorfor sprer SV-avisa slik desinformasjon? Motivet kan ikke være noe annet enn at Ny Tid ønsker å skade sin konkurrent Klassekampen. Det er sannelig ikke noe hederlig motiv, og Ny Tids ledelse burde ta sin holdning til alminnelig presseskikk opp til diskusjon.
Omid Bazarganis oppsigelsestid løper fram til 31.12. Han hadde selv et sterkt ønske om å fratre tidligere. Dette har vært vanlig praksis i Klassekampen i min tid som redaktør. Alle ansatte som etter at de har sagt opp har ønsket å fratre før oppsigelsestidas utløp har fått anledning til det. For Bazarganis del ble fratredelsesdatoen etter en saklig diskusjon mellom ham og meg satt til 15. desember.
Denne muntlige avtalen ble bekjentgjort i en nyopprettet IT-gruppe med 4 medlemmer hvor også Bazargani var til stede, og uten at han da hadde noen innsigelser. Han skulle på vanlig måte ta ut avspasering de siste fjorten dagene arbeidsforholdet varte. Jeg så ingen grunn til å inngå noen skriftlig avtale om dette. Vanlig praksis for andre ansatte fra redaksjonsklubben og grafisk klubb som har fratrådt før oppsigelsestidas utløp har vært at de har gjort en muntlig avtale med meg om fratredelsesdato.
Etter at vi var kommet til enighet om datoen, oppsto det uenighet mellom Bazargani og avisledelsen om noen økonomiske forhold i forbindelse med sluttoppgjøret. Det dreier seg ikke om betydelige beløp. Alle forsøk på å få til en avtale i minnelighet strandet. At en disputt om relativt små pengebeløp skulle kunne havne som sak i Arbeidsretten, slik Bazargani antyder, ser jeg på som absolutt usannsynlig. Har Klassekampen gjort noen feil i vurderingen, vil de bli rettet opp. Bazargani skal få det han har rettmessig krav på, men vi lar oss ikke presse til å gi ham noe mer. Bazargani har fått det for seg at han, fordi han er blitt anmodet om å fratre på avtalt fratredelsesdato, er blitt oppsagt de siste fjortern dagene av sitt ansettelsesforhold.
Men hvilken grunn skulle Klassekampen ha til å si opp en ansatt som selv har sagt opp? At Bazargani ikke innser hvor merkelige påstandene hans er, er hans problem. At Ny Tid ukritisk kolporterer disse påstandene, bør være et problem til ettertanke både for avisa og aviseieren Sosialistisk Venstreparti.
Når en IT-sjef fratrer må de personene som tar over ansvar for data-anlegget ta tiltak for å sikre dette, noe som er blitt gjort. Bazargani hevder i Ny Tid at programmer han har laget kan være blitt slettet fra anlegget. Denne påstanden har intet grunnlag i virkeligheten. Intet av Bazarganis materiale i anlegget er blitt slettet. Materialet vil i samsvar med reglene bli oppebevart i 3 måneder dersom han ikke henter det ut før. Slik uthenting vil skje i samråd med avisledelsen.
Så enkel er hele denne affæren. At den skal kunne utløse noen strid i Klassekampen, er utenkelig. Vi har intet alvorlig å strides med Omid Bazargani om.

=09
=09