Jon M. og debatter

Omid Shoja Bazargani (omid@klassekampen.no)
Wed, 3 Dec 1997 21:19:56 +-100

'Admiral' Jon M. har erklært en strammere linje når det gjelder å ta inn innlegg som debatterer KK og hendelsene rundt avisa.
Som sjefredaktør får han som han vil, slik aksjemajoritetshaverne (49% = 53,5% = 61,2% = 67% = 99.9% ...) gjør, hva de behager.

Men det er ikke nok. 'Admiralen' ønsker seg også filtrering av kritiske innlegg mot ham og 'sjøfarts ministeriet' som postlegges i dette forum.
Trond Andresen, som den 'upartiske' og 'kritiske' listeadministrator han er, har tatt 'admiralens' ønske på alvor, og som vanlig lanserer han sitt tekniske løsningsforslag. Denne gangen for å sikre at innlegg med høy kvalitet skal premieres. (En form for redigering, Trond? Jeg trodde at du skulle holde 'meget hardt' på ...)

Hmmm ... Jeg erindrer en annen tid.
En tid, da det var sammenhengende kritikk, og til og med krigsrop mot den gamle redaksjonen i Klassekampen her på KK-f.

Det er morsomt hvordan folk tilpasser seg de forskjellige situasjoner som oppstår etter hvert.
Han som kom med krigsrop for Jon M. i spisen av ei revolusjonær avis, hadde nok av etiske verdier for å besette red.sek. stolen og tjene penger på det, etter at man hadde tatt knekken på de 'borgerlige journalistene i KK' med sin 'saklige' måte å føre debatten på! (Man skulle tro at en revolusjonær ung mann ville føle seg nok belønnet av sin gratis frilans-innsats for en avis med dårlig økonomi som KK, eller hur, Marsdal ?)

Den tida jeg erindrer var en tøff tid for medlemmer av to fagklubber i KK.
To fagklubber som ikke er der lenger.
To fagklubber, hvor alle medlemmene (bortsett fra tre rrrrevolusjonære 'kamerater') har slutta, eller står på lista til deres oppsigelsestid løper ut.
To fagklubber, hvor organiserte folk, fikk underbetalt i forhold til sin kompetanse men hvor medlemmene ga nærmest blanke i lønnsforholdene.
Det viktigste var avisa, håndverket og miljøet!

De debattene, og de kritiske innlegg fra den tid, som etter hvert kom på trykk i hopetall både i avisa og i hvert fall i 'KK-kritikernes fristed' (som TA & Co. døpte KK-f), ble uansett innhold brukt av 'sjøfartsministeriet' som argument for å bli kvitt de folka som ikke hadde et lojalt forhold til 'ministeriet'.
'Opprørerne i skuta' fikk valget mellom å kaste seg overbord eller kaste seg under 'admiralen'.
Dronningas fullmaktsbrev lot det ikke være tvil om hvem som 'eier' hva på skuta ...
Og så kommer 'admiralen' og sier nok debatt, vi har prata nok om saken, nå skal vi til viktigere ting ...??!

En har lyst å skrike: IKKE FAEN! ... hmmm ... men lar det være.
La 'admiralen' kjøre 'skuta' og la 'ministeriets' velsignelse falle over 'skuta'!
Vi andre, dødelige ikke-rrrrevolusjonære, har et liv å leve og kanskje etter hvert ... andre prosjekter å prioritere.

Når jeg tenker på den nære fortida, husker jeg faktisk flere tilfeller av manglende toleranse for debatt og fakta.

Den ene hendelsen, av litt personlig karakter, som for alltid vil bli huska av meg, er hat-brevet jeg fikk i postkassa, hjemme.

Jeg hengte brevet, sammen med mine kritiske merknader til opplagssjefen i KK. Brevet var fra en forvirret, men 'troende' mann.
Han skjelte meg ut for å være 'antikommunist', og for at jeg hadde kommet med kritiske merknader om 'ministeriets' håndtering av konflikten i 'skuta'.
Først kjente ingen mannen, og 'kameratene' nekta for at avsenderen skulle ha noe med 'ministeriet' å gjøre, så visste det seg at mannen var av 'KKs salgsavdeling' (E. Ness) utropt til å være KKs førsteselger på Blindern.
Det brevet og mine kritiske kommentarer fikk ikke lov å stå særlig lenge på oppslagstavla. Akkurat for pinlig til å kunne tolereres, selv om det kom fra egne rekker! ... noen påtok seg sjefredaktøransvar i forhold til oppslagstavla og tok brevet av dagen derpå ... få dager seinere ble oppslagstavla fylt med alle 'heia'-brevene som kunne vitne om massiv 'folkelig' støtte til 'admiralen' og 'redningsaksjonen'!

Nei, merkelige ting har skjedd denne høsten med 'skuta', og nå virker det endelig som om tingenes tilstand er under kontroll, ... eller vil bli det, ganske fort!
For min del tar jeg selvkritikk for at jeg var frekk nok til å tro at det går an å bli i avisa og føre en kritisk debatt mot 'ministeriets' gjøren og laden, mens alle mine tidligere kolleger sa opp.

Ingen har lyst å bruke tida på slike ubehagelige diskusjoner her. De fleste smiler pent og høflig når jeg prøver for n'te gang å få til en diskusjon om hendelsene og maktforholdet i 'skuta'.
Noen reagerer til og med protesterende: nei, nei, ikke igjen!
Hvis ikke arbeidere skal være oppmerksomme og kritiske på arbeidsgiverens dårlige styring og handlemåte, hvem skal være det da?!

Beklager Roald! Beklager Jens! Beklager Lajla!
Jeg er fra 3.verden, kommunist og naiv!
Jeg trodde at her kunne en kjempe videre... (i hvert fall før dette kosmetiske aksjeminoritetsvedtaket)
Ok! Jeg tok feil! Dere hadde rett!

Også tar jeg dobbelt selvkritikk for at jeg hadde forhåpninger til 'admiralen'.
Han er en kjernekar og alle tiders sosialt, men når det gjelder politikk, lederartikler, landsmøtereportasjer og avisstyring ... naaahhh...! (han blir nok lei før eller seinere ... hvem vet, kanskje i Frankrike, sitter vi på samme benk og heier på Iran og Norge ... og da er vi begge ferdig med KK)

Omid Shoja Bazargani
Avtroppende IT-leder, Klassekampen

PS1!
Begrepet 'Admiralen' ble lansert av Jon M. som tilsvar til min poetiske velkomsthilsen, den første dagen han steg ombord i 'skuta'.
Den poetiske velkomsthilsningen hadde 'Velkommen matros!' som tittel ...
La det være klart at verken den gamle eller den nye redaksjonen hadde noe med lanseringen av denne terminologien å gjøre.
=0DPS2!=0DKK-f får copyright på dette innlegget. Til KK skal jeg sende en mindre personlig innlegg, ... også får vi se om det kommer på trykk ... (heldigvis er jeg fortsatt i 'skuta' noen dager til og har privilegiet av å kunne argumentere ansikt til ansikt med 'admiralen')