Hvem_var_AKP=27s_sjefredaktør=3F

Jon Michelet (jon.michelet@klassekampen.no)
Sat, 29 Nov 1997 20:04:58 +-100

Jeg må innrømme at jeg flirer skrått når Sigurd Allern gyver laus på AKP, og at jeg skoggerler når han fnysende foraktelig kritiserer AKP for å selge seg ned til 49 prosent.
Allern har altså debutert på KK-forum. Vi gratulerer!
Sjøl har jeg hatt visse problemer med å få lagt ut saker på KK-forum, og fått tilbakemeldinger om mail-fail. Dersom jeg forstår Trond Andresen rett (hvilket jeg faktisk ganske ofte gjør) er den tekniske biten nå fixa. At dette innlegget kom på i KK-forum er bevis på det.
Allerns innlegg er av en type som jerg mener definitivt hører hjemme på KK-forum. Jeg synes det er et problem at ganske mange bruker forumet som postkasse for saker som ikke har med KK å gjøre. Det gjør forumet svært og tungt og uoversiktlig.
Går det ikke an å lage en egen postkasse for ikke-KK-saker som kan ha interesse for forumets brukere, og evt. linke kassa til forum ?
Allern har fått beskjed om at innlegget hans IKKE vil bli trykt i Klassekampens papirutgave. Om det skulle være noen interesse for det, kan jeg komme tilbake med en mer omfattende begrunnelse. I korthet: Det er min holdning som redaktør at debatten om KK nå i hovedsak bør føres på KK-forum og ikke i selve avisa.
Hvorfor jeg flirer?
Jeg har jobba for Klassekampen under skiftende redaktører. Først som spaltist under Finn Sjue fra 1973 og framover, deretter som ansatt journalist i redaksjonen 1979-80, i Egil Fossums redaktørtid. Og så som spaltist (det var stadig "Slik vi ser det") inntil jeg ga meg etter ti år i 1983. Da var Allern på plass i redaktørstolen. Jeg var også periodisk stoffleverandør til ham (blant annet dekka jeg fotball-VM i Spania i 1982 med kommentarer i KK), og jeg var stoffleverandør til Paul Bjerke. (Republikk-innleggene som seinere ble publisert som bok.)
Det var ikke det at jeg hadde noe dårlig forhold til Allern i hans tid som redaktør. Jeg oppfatter det som om vi hadde et usedvanlig røddig forhold. Det samme med Paul Bjerke.
Men jeg anså jo Sigurd Allern som AKP's innsatte sjefredaktør. satte meg nær Moss. Det skjedde ikke bare fordi partiet gikk i oppløsning i Mosseregionen, det skjedde også fordi det AKP som Allern var en
av sjefa for framsto for meg som et mer og mer stivna parti, og samtidig et parti som ikke tok kloke grep om eierskapet i sine bedrifter. Det var fordi partiet fullstendig mista grepet om Forlaget Oktober at det til slutt ble nødvendig å selge denne vår juvel til storkapitalen representert ved Aschehoug. Jeg var sjøl med på å orkesterere salget sammen med Dag Solstad og Edvar Hoem. Slik vi så det hadde vi ingen annen utvei når det ikke fantes tegn til at rørsla leet en lillefinger for Oktober. Og at hvis rørsla hadde leet en finger, så ville den antakelig ha blitt leet dønn dogmatisk feil.
Salget var kanskje rett for Oktober. For Klassekampen er det pinadø en annen skål. KK skal ikke selges til Orkla, kamerater!
Så er det kanskje det partiet som i dag har satt en ikke-AKP'er i redaktørstolen og vil selge seg ut som majoritetseier det er noe gærnt med? At AKP var så mye bedre under Allern, lissom.
Større, ja. Men bedre?
Landsmøtet jeg fikk æren av å oppleve (mitt første landsmøte i partiet noensinne, jeg sverger, tro meg, tro meg!) var noe mer enn landsmøte i et Resolutt Restparti.
Jeg så et parti som faktisk manna seg opp (KVINNE seg opp heter det kanskje under Den Hvithårede Piken, kamerat Jorun) til å gjøre noe med Klassekampen og selge en betydelig andel av aksjene, samt tilføre avisa et entusiastisk trøkk fra medlemmene.
Salget vil bli ett steg i riktig retning.
Og Allern uler forbitra, som om noen har stjælt barnevogna med baby'en hans oppi hans, skriver historieløst som om noen skulle ha rappa hukommelsen hans.
Jeg veit at jeg rister av latter, men hvorfor tenker jeg i disse dager så ofte på Luis Bunuel-filmen på filmen "Borgerskapets diskrete sjarm" ?
Jon Michelet