Adjektivhistorie - julen da alt gikk galt

Her har jeg laget en adjektivhistorie dere kan gjøre om til å handle om deres egen familie. Kjempemorsomt! Les om hvordan den skal "brukes" her. Her ligger historien i wordformat. Den kan deles opp: Julaften morgen - Julemiddagen - Juletregange - Pakkeutdeling

Julaften morgen
Den __________ Irene (putt inn navnet til datter evt sønn) våknet tidlig denne __________ vinterdagen. Det var ikke en hvilken som helst __________ vinterdag, det var jul, og den __________ Irene (putt inn samme navn) hadde bestemt seg for at denne __________ julaftenen skulle bli perfekt! Ikke som forrige __________ år da hun ( han) hadde klemt på de __________ pakkene det sto hennes __________ navn på, og hun hadde kjedet seg hele __________ fordi all spenningen var over. Ikke som året før det igjen, da den __________ jenta / gutten hadde gått glipp av den __________ filmen Tre nøtter til askepott. Nei, denne juledagen skulle bli helt __________!

Den __________ Irene (putt inn navnet på barnet ovenfor) hoppet ut av den __________ senga si, og listet seg spent til døra for å se om den __________ nissen hadde puttet noe __________ godteri opp i den __________ strømpa hun (han ) hadde hengt opp på døra. Jaggu var den ikke fylt med __________ snop! Hun rev den til seg, jublet høyt av glede, og sprang inn og vekket sin __________ søster / bror Thomas / kjæledyr (sett inn navn). ”Nissen har vært her!” ropte hun mens hun svingte strømpen over hodet. Men for at juledagen skulle bli perfekt måtte også den __________ mammaen og den __________ pappaen få en __________ sokk med __________ godteri.

Dette hadde den __________ Irene planlagt lenge, så hun hadde kjøpt __________ marsipangris til sin __________ pappa og en __________ sjokoladenisse til mamma. Kvelden før hadde hun riktig nok fått en __________ lyst på sjokolade, og tatt en liten bit av føttene til den __________ sjokoladenissen, og pakket den inn igjen så godt hun kunne. Og jaggu hadde ikke den __________ Pål (putt inn navnet til bror eller søster, eller evt navnet til far) vært frekk nok til å stjele halen på den __________ marsipangrisen, men sokkegodt skulle de __________ foreldrene få. Den __________ Irene (putt inn det første barnet sitt navn) snek seg bort til de __________ foreldrenes dør, med den __________ Pål (putt inn det andre barnet sitt navn, eller sløyf dette) i helene, og knøt de __________ sokkene hun hadde stjålet fra de __________ foreldrenes rom dagen før fast til døren, nå fylt med __________ sjokolade og __________ marsipangris. Da dette vel var gjort braste de to __________ søsknene inn til de __________ foreldrene og hoppet opp i den __________ sengen dems mens de jublet: Våkn opp __________ mamma! Den __________ nissen har vært her med __________ strømpegodt til oss alle sammen, kom og se!

Det __________ ansiktet til den __________ mamma så ikke like __________ ut. Hun hadde tross alt vært sent oppe på lillejulaften for å gjøre i stand til jul. ”Kjempefint!” Klarer hun å presse ut. ”Gå ned å se på det __________ juletreet og ser hvor __________ alt sammen har blitt! Jeg kommer snart, og så skal vi kose oss da vet dere”. Den __________ Irene kikket forventningsfullt på sin __________ søster/ bror og begge sprang med et hyl ned til stua.

Synet som møtte dem var helt __________. Treet var __________ og stua var pyntet med __________ nisser og annen __________ julepynt. Under treet hadde noen satt fram __________ frukt, og den __________ Pål spiste så mange __________ mandariner at han ble helt __________. Deretter slo de på TV for å se på NRKs __________ juleprogram. Det var masse de måtte få med seg: den __________ historien om Snikker Andersen og den __________ nissen, den __________ filmen om den __________ jenta som skulle finne den __________ julestjernen og Tre nøtter til Askepott var helt nødvendig for at julaften skulle bli __________. For ikke å snakke om Disneys __________ julekavalkade, med den __________ Donald, __________ bambi på isen osv.

De to __________ menneskene som satt på tv og skulle lage __________ julestemning var helt __________, men den __________ Irene og den __________ Pål var snart helt __________ og koste seg med __________ strømpegodt. Snart sto de __________ foreldrene også opp. De var helt over seg av overaskelse fordi den __________ nissen hadde husket strømpegodt til dem, og ga begge ungene hver sin __________ klem. Den __________ faren hadde allerede gumlet i seg et bein av den __________ marsipangrisen han hadde fått, og moren mumlet noe om at en liten __________ mus i __________ pysjamas kanskje hadde vært bortpå sjokoladenissen hennes. Men alt var __________ og de __________ foreldrene så helt __________ ut, og den __________ Irene nikket fornøyd med seg selv.Julemiddagen
Den __________ formiddagen gikk rakst, og snart ble det endelig tid for den __________ julemiddagen. __________ Bestemor og __________ bestefar var kommet, det samme var ¬__________ Ole og __________ Kari (sett inn navnene til evnt onker / tanter kusiner fettere el som pleier å komme). De satt alle rundt det __________ bordet som var dekket med __________ ribbe / pinnekjøtt / torsk, poteter, sauser og allslags __________ tilbehør. Den __________ Petter (far sitt navn, evt mors) reiser seg opp for å holde en __________ velkomsttale; ”kjære __________ familie… sier han, og drar med det samme duken opp fra bordet slik at det __________ ribbefettet / sausen velter og oversvømmer fanget til Kari (navnet til tante eller annen gjest, evt mor). Den __________ faren i familien har nemlig klart å stappe duken ned i buksene da han skulle rette på den __________ skjorten sin før talen. Kari skriker opp og retter på den __________ kjolen sin, springer ut på kjøkkenet for å vaske den ren. Til ingen nytte. Den __________ moren må til å finne nye __________ klær som hun kan låne, og den __________ faren fortsetter talen sin, i litt __________ versjon. Han ønsker velkommen til det __________ bordet og håper den __________ maten vil smake.

Ellers går måltidet som vanlig, selv om __________ bestefar rasker til seg det meste av den ¬__________ svoren ( eller noe annet godt hvis dere ikke har ribbe), Pål (yngste barn) hiver den _______ surkålen / fisken / kålrabistappa på gulvet i håp om at den __________ fantasihunden hans skal spise det opp, og __________ Kari kommer inn i en __________ kjole som er litt for __________ for å kle henne.

Alt er __________ helt til den _________ riskremen kommer på bordet. Den __________ Irene (det ene barnet) og den __________ Pål (det evt andre barnet ,eller evt far) begynner å krangle høylytt om hvem som skal ta først, da begge mener å se gropen der de tror den __________ mandelen er blitt stukket inn i riskremen. Premien for å finne den er nemlig en ¬__________ marsipangris av den største sorten. Den __________Ole avslutter den ¬__________ kranglen ved selv å forsyne seg grådig av den __________ desserten, og så er den __________ kampen om mandelen i gang. Far er helt __________ og spiser så raskt han kan i håp om at han skal bli den __________ vinner. Mor sitter med __________ blikk og spiser langsomt av sin. Akkurat som om hun egentlig har fått mandelen allerede, men ikke vil si det.

Den __________ Pål har akkurat konstantert gjennom en serie med __________ hogg med skjea gjennom kremen sin at han ikke har mandelen denne __________ jula heller, da den __________ Ole som alltid svelger unna maten alt for fort begynner å gispe og hoste på det mest __________. Han har satt mandelen i den __________ halsen sin! Og far må til med __________ redningsasjon, og dunke den __________ Ole i ryggen helt til den ¬__________ mandelen farer ut av munnen på ham. Det er på tide å forlate bordet.Juletregang
Da den __________ Petter (navnet til far) skal til å dra ut det __________ juletreet viser det seg at det ikke akkurat er helt __________. Det er nemlig så __________ at det ikke kan stå uten den støtten det har hatt av veggen til nå, og den __________ Inger (navnet til mor) foreslår at vi skal binde det fast i lampa for at det ikke skal dette mens vi går rundt det. Dette ser ut til å være en __________ ide, og etter litt klabb og babb er det __________ treet klart, bastet og bundet fast i lampa, og vi tar hverandre i hendene og begynner å synge.

Den __________ Kari, som er stolt av sin __________ sangstemme setter som selvproklamert forsanger i gang med den __________ julesangen ”å Jul med din glede”. Alle i den __________ familien synger lykkelig med, klapper i hendene og holder i hverandres hender som seg hør og bør. Deretter følger ”nå går vi over sjø og land”. Alle de __________ folka tramper i vei for å vise i hvilket __________ land de hører hjemme, og Da den __________ bestefaren foreslår hoppeland hopper alle alt de orker. Den __________ Ole hopper høyest av alle, og i det han skal ta et ekstra __________ hopp, revner den __________ dressbuksa hans i baken. Alle de andre __________ festdeltagerne ler hjertlig, mens den __________ gjesten rømmer rødmende inn på badet, med far i hælene. Nå må jammen en av de __________ dressbuksene til far til pers også. __________ Ole kan jo ikke gå rundt med spjæret buksebak! Han får låne en dressbukse far gikk med på 80-tallet som er __________ og akkurat hakket for trang.

Resten av den __________ familien går lystig på en ny __________ julesang, men i det andre __________ verset av ”så går vi rundt om en enebærbusk” revner den __________ juleidyllen helt. Den __________ Pål snubler i den ledningen til de __________ juletrelysene. Alt blir mørkt og det __________ treet deiser i gulvet idet det singler i __________ juletrepynt. Den __________ Irene prøver å redde en __________ juletrekule eller to, til ingen nytte, mens __________ bestemor kaver under vekta av treets __________ grener. Den __________ Inger (navnet til mor) drar det veltede treet opp slik at den __________ Olga (bestemor sitt navn) kan krype fram, og __________ Kari kan få festet treet i den __________ lampa igjen. Men de to __________ barna i familien har fått nok av __________ juletregange. De vil åpne __________ pakker nå.

Den __________ faren, som er kommet tilbake etter å ha funnet ny __________ dress til den __________ Ole, foreslår at man skal ta __________ kaker og kaffe mens man venter på den der __________ nissen. Den __________ Irene som litt i seneste laget vil gjøre en ekstra innsats for å komme på julenissens __________ snill-liste, springer inn på kjøkkenet for å hjelpe den __________ med å ta ut kakene. Først bærer hun ut et fat med __________ pepperkakemenn og __________ fattigmenn som den __________ Per (andre barnet sitt navn) forsyner seg grådig av med det samme det kommer på bordet.

Så kommer den __________Irene på at den __________ bestefaren / bestemoren liker kaffen med godt med sukker i, og leter i skapet etter den __________ sukkerskålen. Selvfølgelig står den helt øverst i skapet. Hun klatrer opp på benken, og finner sukkerskålen. Fornøyd med seg selv setter den __________ jenta seg ned på benken – med den __________ rompa si midt oppi den __________ sjokoladekaka som er far sin yndling, og som den __________ moren har satt på den __________benken ved siden av henne! Inger (mor sitt navn) blir helt __________ og kjefter den __________ Irene (1 barnet sitt navn) huden full mens hun skjærer vekk de delene som har blitt knust av Irenes __________ rompe. Så kommer mor på at det er julaften, og tar seg sammen igjen, selv om hun ser litt __________ en stund etterpå.

De to __________ jentene går ut i den __________ stua igjen for å være spise __________ kaker og snakke med resten av den __________ familien.

Den __________ Petter (navnet til far) sitter og graver sin __________ neve nede i en pose med __________ Twist som han har funnet på bordet. ”Inger” (mors navn), sier han. ”Hvorfor har du bare kjøpt liten pose? Er du helt __________? ” Den __________ Kari rødmer lett, og sier: Åh… beklager, jeg skulle ha kjøpt stor… Det var dumt, jeg tenkte… ehhh”. Nå er det __________ Petters tur til å rødme. Men den __________ bestemora, som iblant kan være ganske __________ redder situasjonen med å rose Ingers herlige kaker, og med det samme knakker det hardt på døra.Pakkeutdeling
Den __________ Per og den __________ Irene blir med ett veldig __________, og da døra åpner seg og den __________ nissen vil høre om det finnes noen snille barn der, stormer de begge frem. Den __________ Per for å gi den __________ nissen en god klem og forsikre om at jo, barna her er riktig __________, og den __________ Irene for å hjelpe nissen med å bære inn de __________ sekkene med julegaver. Men før den __________ nissen vil dele ut gavene, insisterer han på å få høre den __________ familien synge På låven sitter nissen, som er yndlingssangen hans. Den __________ bestemoren skjenker ham en kopp __________ kaffe, som han slurper i seg gjennom det __________ skjegget, og den __________ familien begynner å synge. Og de synger så fengende at den __________ nissen får lyst til å ta en __________ dans. Han setter fra seg den __________ koppen og hopper og danser med store bevegelser. Og plutselig skyter den ene __________ treskoen av foten hans, sneier __________ bestefars __________ hode, og smeller inn i veggen.

Den __________ nissen setter seg beskjemmet ned og slurper litt av kaffen sin igjen, mens han pent spør den __________ Per om ikke han kan hjelpe til med å fordele de __________ gavene. Den __________ Per lar seg ikke spørre to ganger, og snart er pakkeutdelingen i full gang. Snart blir det klart at den __________ Ole ikke er tilstede. Merkelig det der, den __________ mannen har gjerne noe forbigående trøbbel med hodet eller magen når nissen kommer på besøk på julaften. Jaja, det er mange pakker, og til og med de to eldste __________ familiemedlemmene får ganske anselige hauger.

Så klarer ingen å vente mer. Alle de __________ folka hiver seg over sine hauger med gaver og river av det __________ papiret. Den __________ Petter får blant annet ett par __________ sokker, et __________ slips, en __________ boksershorts med elefantsnabel og ører på og en __________ vinterlue som han må vise fram for hele familien. Han skifter om til de omtalte plaggene, og som en __________ modell på catwalken går han en tre fire __________ runder i stua, mens den __________ klapper entusiastisk. Han får etter hvert selskap av den__________ Ole, som er tilbake fra do, og også har fått en __________ bokser. Han vrikker kjekt på den __________ rumpa si for å toppe den __________ Petters opptreden.

Den __________ Per får en __________ lekepistol som har et __________ hypnosehjul foran som går rundt og rundt, mens pistolen gnistrer og lager __________ lyder av den __________ Irene. Hun på sin side får et __________ krus av den __________ Per som det står Bjørg på. Da hun pakker det opp utbryter den __________ Per: ”ånei, jeg tok feil krus!” Alle i den __________ familien forsikrer at det ikke gjør noe, alle skjønner jo at det ikke var meningen å ta et Bjørgkrus, men et __________ Irenekrus, og at alle kan ta feil. Men da ler den __________ Per og roper nesten i fistel; ” nei, det var ikke det, jeg skulle kjøpe et krus det sto Bjarne på! Og så tok jeg feil! Å, noe så kjipt!” Den __________ Irene later som hun ler med, men egentlig er hun ikke helt sikker på om hun egentlig syns det ville være moro å få et __________ Bjarnekrus. Jaja, hun har i alle fall fått mange andre __________ pakker. En riktig __________ dokke som hun gleder seg til å leke med, ett par nye __________ snowboardstøvler som hun har ønsket seg lenge, og masse annet fint. Mens den __________ Per leker med den __________ pistolen sin, forskyner den __________ kari seg meg ett stort glass sherry som hun tar lange __________ slurker av. Hun sitter nemlig med mange meter utrullet dopapir i det __________fanget sitt. Det er gaven fra den __________ Inger, og riktig nok var det skrevet ”God jul” og mange __________ julevers langs papiret hun rullet opp, men noen skikkelig gave var det ikke. Og hun som hadde spandert en __________ veske på den __________ merra! Etter en lang slurk av sherryen blir hun likevel oppmerksom på at den __________ bestefaren peker på innsiden av dopapirrullen. Det er et dobbelt lag med papp! Og mellom dem har den __________ Inger lagt ved et __________ gavekort på flere hundre kroner! Den __________ Kari blir litt flau av sine egne tanker og sender de andre et __________ smil.

Den __________ bestemora på sin side sitter allerede og gumler på __________ sjokolade fra en av de mange konfekteskene hun har fått. Hun lot seg ikke merke med at noen hadde tatt ett par sjokolader fra esken hun fikk fra den __________ Petter og den __________ Inger allerede da hun pakket den ut. Den __________ bestefaren er også veldig fornøyd, særlig med det __________ donaldslipset fra den __________ Per, og med den __________ hjemmelagde godtegrisen som allerede har mista ett par ben som den __________ Irene har laget til ham og fylt med __________ marsipan.

Men toppen nås kanskje når den __________ Irene åpner smykkegaveesken fra far. Den ser dyr og __________ ut, så hun forventer seg noe ____________________, men der et __________ kjede skulle ha hvilt mot de myke putene i boksen ligger en liten hasselnøtt, det er tredd en svart sytråd gjennom. Alle ler godt og den __________ Petter forteller at etter alle de andre __________ juleinnkjøpene hadde han dessverre ikke råd til noe mer, men det skal vanke noe __________ på mor litt etter jul. Den __________ takker og smiler skjevt, men klarer ikke helt å skjule at hun er litt skuffet.

Men da gaveutdelingen er over og de to __________ barna har testet de __________ gavene sine, og alle de __________ voksne har tatt seg noen glass med litt sterkt i, tryller den __________ faren i familien fram et __________ gullkjede og kysser den __________ moren på kinnet mens han å fester det rundt den __________ halsen hennes. Hun blir tydelig glad og lettet, og nå kommer hennes __________ latter lett trillende mens hun spøkefullt skjenner på den __________ Petter for at han var så __________. Latteren inspirerer den __________ Kari til å starte på en vits, og ikke en hvilken som helst vits nei, her er det nakne kvinnfolk og gale mannfolk i fleng, og de styggeste __________ ord renner ut av munnen på henne. Hun har blitt helt __________ i øynene, og svaier nesten der hun sitter, det har tydligvis blitt litt vel mange glass av en viss sterk men __________ drikk. Den __________ Ole sukker beskjemmet og foreslår at det er på tide å dra hjem. Alle de __________ gjesper og jaggu er det nok på tide å gå i sine __________ senger.

Den __________ Irene ligger i den __________ sengen sin og tenker __________ tanker. Hun som hadde strevet sånn for at denne __________ julaftenen skulle bli perfekt! Og det var den jo på langt nær blitt. Men det hadde vært en ganske morsom og __________ kveld likevel. Og det visste hun fornøyd med seg selv: morsomt og __________ ble det alltid når den __________ familien kom sammen for hygge seg! ;)

Mine juletradisjoner - Andre juletradisjoner - Julegaver og ønskelister - Juleplanlegger

Julekalender - Juleoppskrifter - Julemoro
- Juleverksted - Til ettertanke

Tips til en enklere jul- Julegavetips Kalender- og kalendergavetips

Julefilmer - Julefortellinger - Julesanger - Julelinker - Hovedside