Byavisa
Onsdag 24. nov. 1999
Årg. 4, nr. 42,  side 3

STEINGODE unge hjerner

Tekst og foto: Jacqueline Neeraas

                                                      (Fototekst: VITELYSTNE.  Med fossiler, steinknusing og
                                                      dinosaureggeskall has professor Allan Krill ingen problemer
                                                      med å få oppmerksomheten til femteklassingene fra Ila.)

Geologiprofessor Allan Krill sier at femteklassinger har de aller beste forutsetninger for å lære.
Derfor har han invitert alle femteklasser i Trondheim til en superdag for ”steingale” ved geologisk avdeling ved NTNU.

    Når Byavisa er på besøk tar professor Krill imot klasse 5B fra Ila skole og læreren deres Laila Hegset ved inngangen.  Ungene er spente på hva de skal få oppleve i dag.  Noen har smålopper i blodet, det å sitte i ro blir umulig.  Professoren starter med å dele ut små eggskallbiter av ekte dinosaurusegg, og elevene oppmerksomhet er fanget.

    Stor kapasitet
Barna følger nøye med når Krill forteller hvorfor akkurat de er i den mest lærenemme aldersgruppa.  – Dere har en fantastisk hjerne i tiårsalderen, sier Krill.  – Hvorfor tror dere jeg snakker så dårlig norsk til tross for at jeg har bodd i Norge i 20 år?  Barna tenker…
    – Fordi du har så mange rare lyder, foreslår Stian Dypvik (10).
    – Ja, kanskje de, men faktum er at etter puberteten så greier ikke hjernen vår å ta til seg læring like godt som da du var barn, forklarer Krill.

    Safari i stein
Krill tar oss med til et rom med en stor steinsamling.
    – Gisp…, fins det virkelig alt dette under jorda eller inni en stein, undrer Stian Dypvik.  Her finnes også glasmontre med fossiler, blant dem et fossil av et halvt dinosauregg.  Det blir trengsel rundt den monteren, og læreren får til en turnusordning, slik at alle får se.  Etterpåfår vi se autentisk film fra raset i Rissa for 21 år siden.  Skremmende og fascinerende, synes elevene.  Leire er rare greier.  Den kan være steinhard eller flyttene som en elv.

    Under vann
– Vi har ingen bevis for om det har eksistert dinosaurer i Norge, sier Krill.  Men Beitstadfjorden ved Steinkjer har bergarter og plantefossiler som stammer fra samme tidsepoke som da dinosaurene levde.  Elevene får se nærmere på prøver av disse.
    – De fleste fossilfunn blir gjort i leire.  I Trondheim finnes 10.000 år gamle skjellfossiler.  Du kan gå på fossiljakt blant annet på Sverresborg og Moholt.
    – Rart å tenke på at jele Trondheim har stått under vann, synes Erik Lund.
    – For 490 millioner år siden var det en aktiv undervannsvulkan i Trondheimsfjorden, sier professoren. – Denne vulkanen dannet grunnlaget for grønnskifersteinen som er typisk for Trondheim.  Opprinnelig er grønnskifer svart lava.
    Så får vi se filmopptak fra levende vulkaner i Hawaii.

    Ut på tur
Professor Krill har tatt på seg geolohjelmen, og tar oss med til Dødens Dal, en rasgrop av samme type som den som ble dannet i Rissa.  Her kan vi se omdannede vulkanske bergarter.  Krill stanser ved en bergvegg, og forteller at geologer gjenkjenner denne bergveggen som vulkansk lava.
    – Det er rart, synes Lone Ree Andersen.

    Steinknusing
Det høres brutalt ut, men dagens steinfangst skal nå knuses i en kraftig maskin!  Alle stimler rundt steinknusemaskina for å se hvordan steinene ser ut inni.  Først knuses en granitt.  Det blir ganske mye lyd, og de fleste holder seg for ørene.  Alle får hver sin bit, og kan beundre de fine krystallene.  Så knuses en gabbro, resultatet er fengslende.  Alle ungene får nok en stein til samlingen sin.
    – Jeg synes steinknusingen var artigst, sier Andre Sommervold, som har klengenavnet ”Steingal” på grunn av sin steininteresse.
     Er du interessert i steiner og fossiler?  Sjekk ut nettstedet www.ntnu.no/krill/.
               jacqueline.neeraas@byavisa.no


tilbake til http://www.ntnu.no/~krill