Foretrukket av kjennere
      I tillegg til å smake godt, er sjokolade også et artig materiale å lage dekorasjoner av. Det er fleksibelt og tåler endel når det har stivnet. Med litegrann øvelse burde det være mulig for de fleste å skape vakre små sjokoladekunstverk å pynte kakene med.

      Ekte sjokolade består bare av kakaomasse, kakaosmør og sukker, samt smaksstoffer som vanilje og også emulgator. Mengden kakao i en sjokolade oppgis gjerne i prosent på pakken. De fineste sjokoladene har gjerne en 60-70% kakao. Resten er sukker (bortsett fra 1% som er "diverse"). Melkesjokolade inneholder i tillegg tørrmelk. I de fleste sjokolader som selges er dog en del av kakaosmøret byttet ut med annet vegetabilsk fett (sikkert fordi det blir billigere). Det er likevel ikke slik at en sjokolade med høy kakaoprosent automatisk er bedre. Det er mange ting som spiller inn bl.a. kvalitet på kakaobønner og fremstillingsprosessen. Og til syvende og sist selvfølgelig din egen smak.


Forskjellige typer sjokolade

Ekte sjokolade
(Couverture, kuvertyre)
       Ekte sjokolade består som nevnt bare av kakaomasse, kakaosmør og sukker (+litt annet). De fleste fremstående konditorer sverger til sjokolade fra den franske produsenten Valrhona. Denne er vanskelig å få tak på i Norge. Jeg vet at den selges hos noen butikker i Oslo: Jacobs på Holtet og Mat & Mer.


Sjokolade
       De fleste sjokolader som selges er ikke "ekte" fordi produsenten har byttet ut en del av kakaosmøret og erstattet det med vegetabilsk fett i stedet. De har gjerne en kakaoandel på 20-40%. De kan være gode likevel selv om de ikke har like kraftig smak som de ekte sjokoladene. De fleste av Freias sjokolader faller inn under denne kategorien


Konditorsjokolade
(pâte à glacer, chocolat d'imitation, imitert sjokolade)
       I konditorsjokolade er alt kakaosmøret byttet ut med vegetabilsk fett. Sjokoladen smaker ikke så godt, men den er velegnet til å lage dekorasjoner med. Siden den ikke inneholder kakaosmør, trenger denne typen sjokolade ikke å tempereres.


Hvit sjokolade
       I følge definisjonen er ikke hvit sjokolade ordentlig sjokolade, fordi den ikke inneholder kakaomasse men bare kakaosmør, sukker og tørrmelk. Nylig lanserte Freia en hvit utgave av Dronningsjokoladen, så nå burde det være mulig å få tak i hvit sjokolade i de fleste velassorterte butikker. Personlig synes jeg ikke hvit sjokolade smaker godt i det hele tatt, men den er veldig fin å pynte kaker med.




Om farging av sjokolade

      Hvit sjokolade kan farges dersom du synes at brunt og hvitt blir for kjedelig i lengden. Vær dog oppmerksom på at smeltet sjokolade herdes dersom det kommer i kontakt med vann, så vannløselige konditorfarger kan ikke benyttes (det ekskluderer dessverre de fleste farger som er lett å få tak i). Til å farge sjokolade må man benytte fett/olje-løselige konditorfarger. Dette er bl.a. mulig å få tak i enkelte hobbyforetninger som Panduro Hobby.