Desserter
Jan Hedh    (Oversatt til norsk, 239 sider)

Denne boka var den første jeg kjøpte meg, for det var den første jeg fant som forklarte meg hvordan jeg kunne lage kakene jeg hadde sett i vinduet hos Pascal konditori (de het visst kald charlotte). Den er full av andre oppskrifter også, med varierende vanskelighetsgrad, hvor de fleste har fransk inspirasjon. Jan Hedh er forøvrig sveriges store konditormester med medalje fra konditor-VM. Oppskriftene er enkelt beskrevet med gode bilder og mange nyttige tips. Denne boka anbefales varmt.




Sans for det søte
Sverre Sætre    (Norsk)

Sverre Sætre er kanskje norges mest berømte konditor, med daglig virke ved Tante Sophies Conditori i Oslo. Jeg må innrømme at jeg ennå ikke har kjøpt denne boka, men jeg pleier å snike meg inn i bokhandlerforretninger og skrive av en oppskrift i ny og ne. Jeg synes kanskje at boka er noe dyr i forhold til sideantallet. På plussiden må det derimot sies at kakene i boka er FANTASTISK GODE!




The Professional Pastry Chef
Bo Friberg    (Engelsk, 1184 sider)

Dette er virkelig en bibel for konditorer. Her finner du stort sett alt av oppskrifter; fra enkle klassiske kaker som gulrotkake, Sacher og Schwartzwalder til boller, brød og kjeks samt mer moderne avansert konditorkunst. Selvfølgelig er også mousser, fromasjer, sorbeter og iskrem med. Det er egne kapitler om kakefyll og sauser, om kakedekorering og sjokolade- og sukkerdekorasjoner. Dessverre er bare 32 av de 1184 sidene trykt i farger, de resterende bildene er tegninger i svart-hvitt. Med andre ord er ikke dette boken man blar i for å la seg inspirere av bilder. Hvis du derimot er ute etter oppskrifter, beskrivelse av teknikker og inside konditor tips, er dette virkelig en bok å anbefale.










Grand Finales
Tish Boyle og Timothy Moriarty (Editors)    (Engelsk)

Volume 1: The Art of Plated Desserts
Volume 2: A Modernist view of Plated Dessert
Volume 3: A Neoclassic view of Plated Dessert

Denne serien presenterer desserter skapt av verdens beste konditorkunstnere. Hvis du liker å bla i kokebøker for å la deg inspirere av fine bilder, er det disse bøkene du skal ha. Her finner du de mest avanserte og spektakulære presentasjoner av desserter du noen gang kommer til å beskue. Hvis du derimot tenker på å prøve deg på noen av dessertene selv, kommer du nok til å bli skuffet. Oppskriftene i boka er først og fremst beregnet på profesjonelle som kjenner teknikkene fra før. Fremgangsmåtene er gjerne knapt beskrevet og ofte er pynten (som jo er det mest spektakulære) ikke beskrevet i det hele tatt. Et "skrekkeksempel" er desserten Wings of Sugar som avbilder en fantastisk dekorert svane, laget av sukker, dandert med en porsjon ingefær-karamellpudding mellom vingene. I oppskriften er karamellpuddingen beskrevet, men forfatteren går ut fra at du allerede vet hvordan man former svaner av sukker. Enkelte små detaljer krever sågar spesialutstyr til flere tusen kroner for å gjennomføres. Dette er flotte kunstbøker for salongbordet, men ikke så nyttige i amatørkjøkkenet.




Desserts by Pierre Hermé
Pierre Hermé og Dorie Greenspan
(Engelsk, 224 sider)

Pierre Hermé er en av verdens mest kjente konditorer. Pierre er kjent for å sette smak i høysetet og er ikke redd for å eksperimentere med nye kombinasjoner. Han misliker også overflødige dekorasjoner, så dessertene ser ikke nødvendigvis spektakulære ut selv om de sikkert er veldig gode.(Selv har jeg veldig sans for overflødige dekorasjoner). Jeg har ikke prøvd noen oppskrifter fra denne boka ennå så jeg vet ikke om jeg kan anbefale den, men mannen er jo verdenskjent så det er sikkert ikke noe dårlig kjøp. Et pluss er at boka kan skaffes relativt billig via internett.